مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
اسلام به نوروز به عنوان روزی خجسته نگریسته و بر اهمیت آن تأکید نموده است. نوروز بهانه و انگیزه ای برای همدلی، همدردی و همکاری و توجه بیشتر در کمک به نیازمندان بوده است و فرصتی است تا انسان به اصلاح امور روحی خود بپردازد.
امیر المؤمنین علی (علیه السلام) وقتی حاکم مصر را تعیین و به مصر می فرستد، می فرماید: «وَلَا تَنْقُضْ سُنَّةً صَالِحَةً عَمِلَ بِهَا صُدُورُ هذِهِ الْأُمَّةِ، وَاجْتَمَعَتْ بِهَا الْأُلْفَةُ، وَصَلَحَتْ عَلَیهَا الرَّعِیةُ= اى مالك! آداب و رسوم پسندیده اى را كه پیشوایان این امت به آن عمل كرده اند و ملت اسلام با آن انس و الفت گرفته است و امور مردم بوسیله آنها اصلاح مى گردد، نقض مکن».
گاهی یک سلسله آداب و رسومی در ملت ها وجود دارد که هم می تواند عقلانی و الهی باشد و هم مضر. بعضی از آداب و رسوم خوب هستند که باید آنها را پذیرفت. حتی اگر دلیل قرآنی و روایی نداشته باشند.
هر آداب و سنتی که متضمن مهربانی، صلح و دوستی است، مورد تائید اسلام نیز می باشد. نباید تعصب بی جا به چیزی داشته باشیم. بهتر است آداب عقلانی را حفظ و احیا کنیم، اما باید با هرگونه آداب و رسومی که از حقیقت عاری و خرافات هستند مبارزه کرد.
نوروز یک سنت ایرانی است. ایرانیان قبل از اسلام ملت خوبی بودند. یکی از آداب این ملت، نوروز بوده که اسلام در برخورد با نوروز، نه تنها آن را حذف نمی کند، بلکه آن را تقویت نیز کرده است. مثل دعائی که در لحظه سال تحویل 365 مرتبه خوانده می شود: «یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ». این دعا بسیار موثر است و به گفته بزرگان باعث می شود حال انسان در طول سال، بهترین حال باشد که همان حال خوب و معنوی است. چون انسان توسل به اسما الهی می کند، پس می تواند بهترین حال های معنوی را ایجاد کند.
نوروز به معنی روز نو و حالت نو است که همراه با تمیزی، پاکی، تنوع طبیعت، تازگی، صله ارحام، مسافرت رفتن، مهمانی رفتن، ولیمه دادن است و همه اینها ارزشمند بوده و عبادت محسوب می شوند.
اما در شرایط کنونی که بیماری مهلک کرونا تمام کره زمین را درنوردیده و کشور ما نیز جزو کشورهایی است که از سرایت این بیماری بی نصیب نمانده، خوب است که به توصیه های ایمنی توجه کرده و استثنائاً عید نوروز امسال را با ماندن در خانه سپری کنیم. تا هم خود و هم عزیزان مان از سرایت این بیماری مصون بمانیم. البته با رشد تکنولوژی و فضای مجازی این مشکل تا حدودی حل شده و می توان با استفاده از شبکه های اجتماعی، ویدئو چت و ... با دوستان ارتباط برقرار کرد و این چنین صله رحم نمود.
لطفا در خانه بمانید تا این بیماری مهلک از بین برود.
مهمترین حسن نوروز، شادی است که به عنوان یک عبادت بزرگ تلقی می شود. پس مجموعه نوروز، مجموعه کم نظیری از فضائل است که باید درست از آن استفاده کرد. گاهی به دلیل نفسانیت یا بی خردی، بعضی افراد این فرصت خوب را تبدیل به نار و جهنم می کنند. مثل معصیت، بی حجابی، مهمانی های مختلط، سفرهای حرام و رعایت نکردن مسائل شرعی و واجبات الهی، اسراف و پرخوری، تفاخر.
نوروز یک بهانه است. بهانه ای برای بازگشت به تازگی ها و خیرها و خوبی های فطری.
نوروز یک فرصت است. فرصتی که انسان می تواند از آن برای کمک به مستمندان استفاده کند. خیلی از افراد در فشار مالی سختی قرار دارند. مثل زندانیان که می توان برای آزادسازی آنها کمک کرد؛ یا کسانی که از نظر غذائی در سختی و فشار قرار داند و روا نیست ما در راحتی باشیم و آنها در چنین تنگناهای زندگی قرار بگیرند. تکلیف الهی است که بخشی از مال خود را در راه مستمندان قرار بدهیم تا خدا آن را ۷۰۰ برابر نماید. این مساله در قرآن تضمین شده است.
کلیدواژه ها:
آثار استاد