مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
اگر کسی به معرفت نفس نرسد، آموخته های دینی اش او را شاد نمی کند و از آنها بهره ماندگار نمی برد. چنین کسی تبدیل به آدمی خودمحور، خودخواه، خودبرتربین و خودشیفته می شود.
انواع خودشیفتگی ها شامل حسی، خیالی، وهمی، عقلی و خطرناکتر از آن، خودشیفتگی های مذهبی است؛ این روحیه در افرادی ایجاد می شود که برخی جنبه های مذهبی شان مقداری قوی می شود و مراحل رشد اولیه از نظر معنوی را طی میکنند و عاشق خود معنوی شان می شوند. ما به این حالت می گوییم «سکولاریم پنهان».
«کسی که از معرفت نفس برخوردار نیست، دچار سردرگمی می شود و نمی تواند نسبت امور دینی را با خودش را درک کند»؛ نمی تواند نسبت الله را با خودش درک کند؛ «بدون معرفت نفس، انسان نمی تواند نسبت احکام دین (مثل حجاب، نماز، روزه، حج، خمس، زکات، جهاد، امر به معروف، نهی از منکر، امامت و مهدویت) را با خودش درست تعریف کند». چنین فردی احکام دین را از روی ترس، یا عادت، یا رودربایستی رعایت می کند؛ اما از آن لذت نمی برد و با آن مست و شاد نمی شود؛ او نمی تواند یک مؤمن شاد و آرام باشد؛ در نتیجه گرفتار بیماری هایی مثل عصبیت، خودکم بینی، اضطراب و حس حقارت و غیره می شود. یک آدمی عصبی، مریض، نگران، مضطرب، خودکم بین، وقتی وارد یک جمع غیر مذهبی می شود، چیزی از آن همه ارزش های دینی که فراگرفته را در وجودش حس نمیکند و از خودش هم خجالت می کشد؛ چنین کسی در یک فضای غیر مذهبی، زود آسیب میبیند و با جماعت غیر دینی همرنگ می شود؛ چون آن چه را که از دین آموخته، برایش درونی نشده است، هیچ توانایی برای دفاع از آن ندارد و نمی تواند سرش را با افتخار بالا بگیرد و محکم بایستد و در راه اعتقاداتش جهاد کند؛ او در مقابل غیر متدینان ضعیف است، چون از خیرات «معرفت نفس» بهره ی ماندگار نبرده است.
کلیدواژه ها:
آثار استاد
عالی... فقط انسان باید به درجه معرفت شناسی خود و انس با من اصلی خود گیرد که این ممکن نیست مگر با عنایت خدا و دستان پر مهر استاد شجاعیی