در دین مقدس اسلام بنایی مقدستر از نهاد خانواده در نزد خداوند نیست؛ به طوری که در روایت آمده است که هیچ فعل و حلالی، مبغوضتر از برهم زدن این بنیان نزد خداوند نمیباشد. ازدواج نقش اساسی در تعالی و سلامت روان انسانها دارد؛ به طوری که آمار نشان میدهد افراد متأهل نسبت به افراد مجرد سالمتر و شادترند.
خانواده ساختاری است که مهمترین هسته خانواده را مجموعه زن و شوهری تشکیل میدهند و نوع رابطه میان دو همسر اصیلترین پیشبینیکننده رضایت زناشویی است. اعمال، رفتار و گفتار هر یک از زن و شوهر عاملی است برای بقاء و زوال این بنیان مقدس؛ از این رو خانواده موفق، خانوادهای است که در آن زن و شوهر بارها با یکدیگر گفتگو میکنند و الگوهای ارتباطیشان را در این گفتگو شکل میدهند که این الگو در نتیجه میتواند ویرانگر یا سازنده باشد. عدم مهارتهای ارتباطی مثل صحبت کردن و گوش کردن میتوانند عامل مشکلات در سالهای پس از ازدواج باشد؛ پس ارتباط در ایجاد سازگاریهای بین فردی ارزشمند است. همچنین حمایتهای اجتماعی نوعی رفتار کلامی است که در آن فرد با دلداری دادن، تشویق و کمک کردن به نیازهای همسر خود پاسخ میگوید. در حال حاضر در جوامع صنعتی ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر روبه کاهش است و اگر ارتباطی هم وجود دارد، در بسیاری از مواقع ارتباطی کاری و فیزیکی است، نه عاطفی و قلبی.
فرهنگ غربی به تدریج در جوامع دیگر هم سرایت کرده است؛ بطوری که در جامعه ما در شهرهای بزرگ ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر، روبه ضعف نهاده و گفتگوها یکطرفه و روابط خانوادگی بسته شده است.
مهمترین وسیلة ارتباط انسانها با یکدیگر «کلام و بیان» است که اساسیترین نقش را در شخصیت و سعادت و اختلافات افراد با یکدیگر دارد.
کلام و ارتباط کلامی منحصر به انسان نیست؛ بلکه در بررسی جمادات و گیاهان اثرگذاریاش را میبینیم. از آنجا که انسان اشرف مخلوقات است و از لحاظ روحی و درونی پیچیدهتر و عمیقتر از موجودات دیگر است، نقش ارتباط کلامی در بین انسانها از اهمیت و ضرورت بیشتری برخوردار است.
برگزیدهای از عناوین کتاب:
- ارتباط کلامی؛
- آثار کلامی در راهکارهایی برای ایجاد گفت و گوی سالم؛
- نقش کلام طیب در زندگی انسانهای تاریخساز در اسلام.
