مردی عرض کرد: یا رسول الله! دین چیست؟ پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «حُسن خلق.» بزرگترین هدف پیامبران تهذیب و تزکیه، پاکی و پرورش نفوس انسان ها بوده است. خدا در قرآن کریم میفرماید: «خدا بر مؤمنین منت نهاد، که رسولی از خودشان را در میان خودشان برانگیخت، تا آیات خدا را بر آنان تلاوت کند و نفوسشان را تزکیه نماید».
موضوع تعلیم و تربیت آن قدر مهم بوده که هدف ارسال پیامبران قرار گرفته و خدای متعال در اینباره بر بندگانش منت نهاده است. شخصیت فردی و اجتماعی، سعادت یا شقاوت دنیوی و اخروی انسان به این موضوع بستگی دارد که چگونه خویشتن را ساخته و میسازد. به همین جهت خودسازی برای انسان یک امر حیاتی و سرنوشت ساز محسوب میشود. پیامبران آمدند تا راه خودسازی و پرورش و تکمیل نفس را، به انسانها بیاموزند و در این امر حیاتی و سرنوشت ساز، رهنما و مددکارشان باشند.
شما در کتب حدیث، هزاران حدیث اخلاقی مییابید که اگر از موضوعات دیگر بیشتر نباشد، کمتر هم نیست. نویدها و ثوابهایی که برای اخلاق نیک ذکر شده، از ثوابهایی که برای سایر اعمال ذکر شده کمتر نیست، و تحذیرها و کیفرهایی که برای اخلاق زشت بیان شده از سایر اعمال کمتر نیست؛ بنابراین اخلاقیات اساس اسلام را تشکیل میدهند و نباید آنها را در درجهی دوم احکام دین و اسباب آرایش و زیبایی دینداران محسوب بداریم.
در این مجموعه اخلاقی، تلاش شده است، آموزههای اخلاقی، از آیات شریفه قرآن کریم و روایات معصومین (علیهمالسلام) به همراه گفتاری از دانشمندان و صاحب نظران علم اخلاق، تربیت، مشاوره و روانشناسی، به شیوهای جدید، در دسترس همگان، به خصوص جوانان قرار گیرد، تا همه از مائدههای آسمانی کتب مقدس بهرهمند، و از کوثر پیامبر اکرم و ائمه معصومین سیراب گردند.
برگزیده ای از عناوین کتاب:
- ضرورت اخلاق؛
- مبانی نظام اخلاقی اسلام؛
- نفس انسان و کارکردهای آن؛
- تقوا به مثابه ی رکن اخلاق.
