یأیُّها الَّذینَ ءامَنوا لا تَقَرَبُوا الصَّلَوةَ و اَنتُم سُکَارَی ...
ای کسانی که ایمان آوردید !در حالت مستی به نماز نزدیک نشوید....(نساء/43)
در حقیقت به علت پا فشاری مردم در آن زمان (زمان پیامبرص)بر مصرف مشروبات مست کننده ، دین اسلام با رعایت ظرافت های روانشناختی،نه به صورت دفعی بلکه به تدریج و در طی چند مرحله آنان را از انجام این کار نهی کرد؛همچنین قرآن کریم با یک واقع گرانه از فواید الکل نیز سخن به میان آورده و در عین حال انسان را به ضرر های آن نیز متوجه ساخته است به این صورت که ابتدا مصرف شراب و مسکرات را به هنگام نماز و سپس در هر موقعیتی حرام می داند:
ای پیامبر درباره ی شراب و قمار از تو سوال می کنند بگو در آن ها گناه و زیان بزرگی است و منافعی نیز(از نظر مادی)نیز برای مردم در بر دارد ولی گناه آنها از نفعشان بیشتر است . بقره/219
ای کسانی که ایمان آوردید شراب و قمار و بت ها و ازلام(نوعی بخت آزمایی)پلید و از عمل شیطانی است از آن ها دوری کنید تا رستگار شوید .شیطان می خواهد به وسیله شراب و قمار در میان شما عداوت و کینه ایجاد کند و شما را از یاد خدا ونماز باز دارد.آیا(بااین همه زیان وفساد و با این نهی اکید)خوددای خواهید کرد؟!المائده / 90 و91
در این جا با توجه به حرام بودن مسکرات و این موضوع که ماده اصلی هر مسکری،الکل است به بحث کوتاهی درباره الکل و مصارف آن می پردازیم.
الکل معمولی نوشیدنی است ولی هنگامی که برای مصارف صنعتی آن را تغییر می دهند الکل صنعتی نامیده می شود.
. از الکل صنعتی در موارد زیادی از جمله:مواد منفجره،ضدیخ، ادلکلن ، عطریات،دارو ها و به عنوان سوخت و... استفاده می شود.
الکل نوشیدنی در بسیاری از کشورها از نشاسته حبوبات و میوه ها تهیه می شود ولی شراب های مصنوعی با تخمیر قند و اضافه کردن عصاره های گیاهی جهت تأمین عطر و طعم آن ساخته می شود.
گرچه مطالعات علمی هنوز نتوانسته است علت تمایل افراد به مشروبات الکلی و این که چرا بعضی ها الکلی می شوند را تعیین نماید ولی مسلماً این افراد ضعیف النفس و وابسته به دیگران هستند.
اثرات الکل بر بدن
اختلالات دستگاه گوارش
مری و معده: ازوفاژیت(التهاب مری)که احتمالاً به علت برگشت محتویات معده به مری است .گاستریت (التهاب معده)که در نتیجه افزایش اسید معده و آسیب به سد مخاطی معده ایجاد می شود و می تواند باعث خونریزی از معده شود ؛اگر مصرف زیاد و طولانی مدت الکل با استفراغ شدید همراه شود می تواند باعث پارگی محل اتصال مری به معده شود که به آن مالوری ویس می گویند.
پانکراس:پانکراتیت (التهاب پانکراس یا لوزالمعده)که در الکلی ها سه برابر جمعیت عادی است.
کبد:سوءمصرف الکل بیشترین شکل بیماری کبدی را در اکثر کشور های غرب تشکیل
می دهد.
سیستم قلبی عروقی
ممکن است مصرف حداکثر یک پیاله الکل در روز برای طولانی مدت با افزایش کلسترول مطلوب خون (hdl)ویا تغییر در مکانیسم های لخته شدن خون تا 30 یا 40% باعث کاهش خطر مرگ قلبی عروقی شود اما مصرف بیش از سه پیاله در روز می تواند باعث افزایش فشار خون شود و در عضله و کار قلب اختلال ایجاد کند . همچنین مصرف مشروبات الکلی علت شایعی برای مرگ ناگهانی است.
سندرم جنین الکلی
15%جنین مادرانی که به طور مرتب مقادیر بالایی الکل می نوشند به سندرم جنین الکلی مبتدلا می شوند.از علایم این سندرم می توان به تغییرات صورت نوزاد با چین های کنار چشمی دندان های کوچک نقص دیوار های دهلیزی و یا بطنی قلب وچین غیر عادی کف دست و محدودیت های حرکات مفاصل و کوچک بودن مغز و در نتیجه عقب ماندگی اشاره کرد.
با این تفاضیل به حقیقت آیه ی 219 سوره ی بقره پی می بریم که می فرماید مضرات الکل از فواید ان بیشتر است.
