مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
از عوامل مهم اسراف، چشم و همچشمی و رقابتهای وهمی و خیالی است. رقابت در چیزهایی كه حقیقتاً قابل رقابت است، امری پسندیده است و در قرآن و روایات دعوت به این رقابت مثبت شدهایم. ما به میزان گرفتار شدن در رقابت منفی از حركت به سمت آخرت بازمیمانیم.
امیرالمؤمنین «علیهالسلام» فرمودند: دو چیز مردم را هلاك میكند؛ یكی ترس از فقیر شدن و دیگری طلب فخر
حال میخواهیم دلیل را دریابیم. در جای دیگر میفرماید: هیچ حماقتی بالاتر از چشم و همچشمی نیست. احمقترین آدمها كسانی هستند كه دچار چشم و همچشمی میشوند و میفرمایند: افتخار كردن از بیمقداری آدمهاست. كسی به دیگران فخرفروشی میكند كه چیز درستی برای افتخار كردن ندارد. ما باید به چیزی افتخار كنیم كه قابل افتخار كردن باشد. در غیر اینصورت وقتی احساس كوچكی و حقیر بودن میكنیم چیزی نداریم كه به معنای حقیقی به آن افتخار كنیم. دچار فخرفروشی و چشم و همچشمی میشویم.
انسان دارای سه مرحله حیات است. قبل از دنیا، دنیا و بعد از دنیا.
حضرت میفرماید: خدا رحمت كند كسی را كه خودش را بشناسد و بداند از كجا آمده و در كجا هست و به كجا میرود.
رب العالمین میفرماید: من انسان را از دو ریشه خلق كردم؛ اول حقیقت انسانی را خلق كردم (روح كه شبیهترین موجود به خداست) خلقی كه عظیمتر از جبرئیل است و ملائكه به آن متكی هستند. حقیقت دوم كه موقتی است و جنسیت دارد و با وفات انتقال پیدا میكند به مرحله ملكوت و سیر برگشت تا خدا.
بخش اصلی وجود ما، روح الهی است. چون قبلاً حد نداشته و بینهایت بوده و با فرهنگ زمین كه محدودیت دارد، سازگاری ندارد. روح، نزدیكترین و شبیهترین موجود به خداست با تولد به دنیا كه محدود است دلش میخواهد بینهایت شود و از محدودیت دربیاید و به هیچ كمالی بهصورت موقت راضی نیست و هر چیزی را بینهایت میخواهد چون با اصل خلقتش سازگار نیست. دلبر حقیقی و اله اصلی انسان بینهایت است و هر كمالی را كسب كند بالاتر از آن را طلب میكند و هرگز به محدود راضی نیست. پس اله اصلی و حقیقی الله است. به همین دلیل نبی اكرم «صلیالله علیه و آله و سلم» فرمودند: نه من و نه هیچ پیامبر دیگری حرفی بالاتر از «لا اله الا الله» نیاوردهایم. هیچ دلبری نیست مگر خدا. با خدا دنبال معشوق دیگری نباشید. الا بذكرالله تطمئن القلوب. دل بینهایت شما فقط با دلبر بینهایت (الله) آرام میگیرد. و كسی انسانتر است كه با بینهایت انس بیشتری بگیرد. رقابت در این كمال به ما توصیه شده چرا كه ما را به خدا نزدیكتر میكند و به هدف خلقت نزدیكتر میكند و در این مسیر انسانها باید طوری حركت كنند كه توقف و عقبگرد نداشته باشند.
هركس دیروزش بهتر از امروزش باشد، معلون است. اگر دو روزش مثل هم باشد، مغبون است یعنی باخته است. چرا كه زمان متوقف نیست و او درجا زده است. عقبگرد و توقف در مسیر هدف خلقت ممنوع است و ما باید شیطانِ راه (دنیا) را كنار بگذاریم.
سرعت بگیرید به سوی مغفرت پروردگار. در ضمن سریع آمدن باید سبقت هم گرفت. سبقت بگیرید به سوی مغفرت پروردگار. دنیای هركس چیزی است كه نمیگذارد تو به سمت معشوقت بروی. كمال انسانی یعنی من بیشتر عاشق شوم.
تقرب به خدا یعنی شبیهتر شدن به خدا. هدف خلقت یعنی بتوانیم كمالات را بیشتر در خودمان باور كنیم.
نبی اكرم «صلیالله علیه و آله و سلم» فرمودند: متخلق به اخلاق خدا شوید. در اخلاق خودتان را با كسی مقایسه نكنید بخواهید مثل خدا شوید. هر چیزی كه سرعت مرا كم كُنَد، جهنم است، شیطان است. هیچ حماقتی بزرگتر از فخر نیست. فخر در چیزی كه جزء كمالات حقیقی انسان نباشد.
تهدید حضرت امیر «علیهالسلام» در مورد فخرفروشی؛ كسی كه كاری را برای فخرفروشی میكند، در قیامت روسیاه محشور میشود.
نبی اكرم «صلیالله علیه و آله و سلم» فرمودند: دو گروه از امت من به صورت حیوان محشور میشوند. چرا كه آنها برای انسان شدن گام برنمیداشتند.
هركس بمیرد حضرت امیر «علیهالسلام» را میبیند. زیرا ایشان میزان در انسانیت هستند و روسفیدی این است كه آنها هنگام مرگ به ما لبخند بزنند. كسی كه برای چیزهای غیرحقیقی فخرفروشی میكند در روز قیامت روسیاه محشور میشود. چرا كه دائماً از هدف خلقت دور شده و به هدف خلقتش نرسیده است. چون قدرت و روسفیدی انسان، شبیه شدن به خداست و دنبال عزت و برتری كاذب بودن روسفیدی نمیآورد. عزت كاذب در دنیا، ذلت صادق میآورد و او تمام تلاشش این بود كه در كمالات حیوانی رشد كند و در روز قیامت اصلاً اینها ارزش محسوب نمیشود و باطل بوده و باعث دردسر هم میشود. نه تنها باعث عزت نمیشود، بلكه باعث ذلت است. جهنم جایگاه انسانهای متكبر است. جای كسانی است كه دنبال كمالات كاذب و حیوانی بودهاند.
کلیدواژه ها:
آثار استاد