www.montazer.ir
پنج‌شنبه 28 نوامبر 2024
شناسه مطلب: 456
زمان انتشار: 6 می 2014
خانواده آسمانی جلسه 77

خانواده آسمانی جلسه 77

90/09/10

از سلسله مباحث استاد محمد شجاعی

همانطور که در جلسات قبل عرض کردیم حضرت سید الساجدین «علیه‌السلام» موانع رسیدن به خدا و خانواده­ی آسمانی را به صورت شکایت از نفس و در قابل مناجات شاکین بیان فرموده­اند. آخرین مانعی را که ذکر کردیم ویژگی مناع بودن نفس از خیر بود. ویژگی دیگر که از جمله موانع رسیدن ما به خانواده­ی آسمانی امان است به فرمایش حضرت تمایل بسیار زیاد نفس به سرگرمی و بازی است. «میاله الی اللعب و اللهو» امروزه دنیای استکبار به این خصوصیت نفس، به طور بسیار گسترده پرداخته­است و از آنجایی تعریف آنها از انسان محدود به «از تولد تا مرگ» یعنی زندگی صرفاً دنیایی است لذا اصالت را به لذت داده­است. و ذهن و دل انسانها را متوجه و مشغول لذت کرده­است. و در هیچ بخشی از آن «حد یقف» ندارد. در زمینه­ی لذت از مزه­ها انواع غذاها و خوراکی­ها را تهیه کرده، به طوری که هر صنف آنها را در نظر بگیریم تولیدات بشر در آن صنف از شمارش خارج است. گرفتار مزه­ها شدن به حدی برای رشد انسان خطرناک است که در حدیث معراج خداوند به رسولش «سلام‌الله علیها» هشدار می­دهد که گرفتار مزه­ها نشود. کسی که قصد حرکت جدی به سمت آسمان دارد باید رابطه­اش را با خوراکی­ها طوری تنظیم کند که ضمن اینکه نیازهای بدنش را تأمین می­نماید به دام خوراکی­ها نیفتد.

تا کسی امیر شکمش نشود شکم او را در زمین نگه خواهد داشت و حتی اگر هیچ مانع دیگری نداشته باشد. (بحثهای تخصصی در شرح حدیث معراج خواهد آمد.) اسیر شکم شدن سرعت را بسیار کاهش می­دهد. (به بحث تغذیه در معرفت نفس رجوع شود). در زمینه­های دیگر هم بشر بسیار کار کرده­است و تنوع طلبی در بهره­برداری­های طبیعی به حدی گسترش یافته که اگر انسان صد عمر دیگر از خدا بگیرد نمی­تواند هر کدام را یکبار تجربه کند. کسی که فرهنگش زمینی و طبیعی است با توجه به اینکه از روح بینهایت طلب، برخوردار است ولی رابطه­اش را با آسمان و بینهایت ضعیف یا قطع کرده است، چاره­ای ندارد جز اینکه دائماً در دنیا تصرفات متنوع و مختلف داشته باشد زیرا نمی­خواهد دچار رخوت، رکود و سستی شود. تا کنون بیش از دوازده هزار نوع وسیله­ی ارضاء لذت جنسی تولید کرده­است. گرفتار هر یک از این لذات شدن در هر زمینه­ای، روح انسانرا به حدی به زنجیر می­کشد که در برزخ و قیامت صدها سال طول می­کشد تا این زنجیر ها باز شوند. بشر در طول سابقه­ی پانزده هزار ساله اش همیشه بازی و سرگرمی داشته­است. ولی امروزه که نبرد بین حق و باطل اوج گرفته، هر کدام لشکریان خودشان را به میدان می­آورند. سکس، مواد مخدر، فیلمهای تلویزیون و سینما، مجلات و ورزش و... را با تنوعاتی که دارد وسیله­ی غفلت قرار داده­اند. حتی ورزش که برای بدن لازم و واجب است را تبدیل به وسیله­ی غفلت مردم از حقایق سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و معنوی عالم قرار داده­اند. کسی که خودش را طبیعی ترجمه کرده­است یکی از لذتبخش ترین قسمتهای زندگی­اش بازی و سرگرمی است. زیرا ضمن لذتی که دارد انسان را از حقایق تلخ اطرافش غافل می­کند. و تبدیل به حجابی قوی می­شود. علاوه بر سرگرمی­های وهمی و خیالی، سرگرمی­های عقلانی خوبی داریم که وهم آنها را خراب کرده­است. البته انسان نیاز به بازی و سرگرمی دارد ولی حکم استراحت باید داشته باشد که متعاقب کار و فعالیت زیاد انجام می­گیرد و بسیار مناسب و حلال است. و این در زندگی شخص بیکار و بطال معنایی ندارد.

پیامبر «سلام‌الله علیها» هفت سال اول را به کودک اجازه­ی بازی داده­اند. تا آماده­ی فرمانبری و تربیت در هفت سال دوم گردد. و هفت سال سوم دوره­ی مشورت و شخصیت­سازی است. در هفت سال دوم فرزند باید به مدرسه برود و درس بخواند و به اندازه­ای به او اجازه­ی بازی می­دهند که به اصل لطمه وارد نشود. اگر همه وقت بچه به بازی بگذرد حتی اگر تفریح (وارد کردن شادی به روح) هم باشد او را روانی می­کند. ما باید اولاً حرکت انسان به سمت آخرت را شناخته سپس جایگاه بازی و سرگرمی راتشخیص دهیم. امام هم با میل به بازی مشکلی ندارد ولی از «میّال» بودن نفس شکایت دارد، که میل دائم را مذمت می­کند. قلب سه حرکت دارد. قبض و بسط و استراحت. اگر قلب استراحت نکند نمی­تواند با قبض و بسط خون را در بدن به جریان بیندازد.

قواعد حرکت نفس از دنیا به آخرت مانند قواعد حرکت جنین از رحم به دنیاست. حضرت می­فرمایند: از جنین بیاموزیم که هر چهل روز یک مقام پیدا می­کند. نطفه، علقه، مضغه، سپس گوشت و استخوان ساختن و ... دائماً فعالیت می­کند برای اینکه آماده­­ی زندگی در جهانی شود که صدها برابر رحم باید در آنجا عمر کند. و اینکه عمر دنیایی اینقدر محدود شده به این دلیل است که متخصص معصوم بالا سر ما نیست که راه طولانی شدن عمر را به ما بیاموزد و خودش هزار و صد و هشتاد سال داشته و هنگام ظهور چهل ساله ظهور می­کند. معمّرین گذشته تا سه هزار سال هم عمر کرده­اند. تکنولوژی عمر انسان را به کوتاهترین زمان رسانده­است. سرطان، گرفتگی عروق، ... محصول دخانیات و مواد مخدر است. به تصریح متخصصان بیش از 70% افراد زیر بیست سال اضافه وزن دارند. در کشور ما سالی هشت هزار و پانصد خانم مبتلا به سرطان سینه می­شوند سرطانهای دیگر را هم به آنها اضافه کنید. سرطان بیماری ویژه تکنولوژی در اثر بهم خوردن تعادل بدن است. میلیونها انسان در اثر تغذیه­ی بد و عادتهای غذایی غلط می­میرند و این غیر از گرسنگی است که در حال حاضر بیش از یک میلیارد نفر به آن مبتلا هستند. بیش از 90% از رژیم­های غذایی مردم کُشنده هستند. ایدز تا الان بیش از پنجاه میلیون کشته داده و سی میلیون نفر مبتلا هستند. متخصصان هر رشته­ای کورمال کورمال تئوری­هایی می­دهند و بعد از چند مدت متوجه اشتباهشان می­شوند. به همین دلیل دنیا در تمام رشته­ها به بن­بست رسیده­است.

طبیعتگراها با تمام قدرت به میدان آمده­اند و فطرتگراها هم تدریجاً بیدار شده­اند و بالاخره جنگ نهایی بین آنها در گرفته و آن مولود مبارک متولد شده و حاکمیت را به دست می­گیرد تا مردم زندگی آگاهانه و تخصصی داشته باشند. چه بسا کتابهایی که نویسنده­ی آنها پس از مدتها محتوای آن را از اعتبار ساقط دانسته و در عین حال مدتها در دانشگاهها تدریس شده­است. یعنی همه­ی دانشجوهایی که در دانشگاه این کتابها را که برخی هم کتاب سال شده­اند را گذرانده­اند و لیسانس و فوق لیسانس گرفته­اند، مدرکشان بی­اعتبار است. و تا آن زمان خرافه می­خواندند. علم حقیقی علمی است که خدا و معصوم پای آن را امضاء کرده­باشند.

امروزه بشر برای اینکه ضعفها و اشتباهاتش را بپوشاند چه در زمینه­ی مدیریت و چه تعلیم و تعلم و چه اقتصاد و سیاست و ... مجبور است که بازیهای متنوع و گوناگون تولید کند تا به نحوی مردم سرگرم باشند. البته کسانی که خودشان را می­شناسند حتی در دنیای بازی هم  راه خودشان را می­یابند مانند شهید چمران و آنیّلی و بسیاری از اروپایی و آمریکایی ها که دهها نفرشان را می­شناسم.

بچه وقتی به مدرسه می­رود هنگام درس جدی می­شود و بعد به بازی می­پردازد ولی طبیعت تا سن پیری برای بشر بازی تعبیه کرده­اند لذا حتی یک پیرمرد 60 ساله بازیگوش (غافل) می­شود. انسان می­تواند زندگی دنیایی­اش را به سالمترین و شادترین وجه بگذراند ولی به شرط اینکه اصلی­ترین کارش آماده­شدن برای تولد به برزخ باشد. درست مانند جنین که بیشترین تلاش او برای تولد سالم است. ما باید کلیه­ی انتخابها، ارتباطات، افکار و رفتارمان را متناسب زندگی ابدی­مان تنظیم کند. انتخاب همسر، رشته تحصیلی، شغل و حتی انتخاب بازی باید کنترل شده­باشد. اسلام به سه بازی اسب سواری و تیراندازی و شنا تأکید کرده­است.

کسی که حرکت به سمت ابدیت دارد بازی­هایش هم جدی است و برای همین به اندازه­ی جدی­ترین کارها مهم است. و ما نیاز به لهو و لعب داریم: «اُلهواو العبوا» هم سرگرمی داشته باشید و هم بازی کنید. «.... فانّی اکره ان یری فی دینکم غلظه» (پیامبر اکرم ص) من بدم می­آید که در دین شما غلظت وجود داشته­باشد. دین بدون تفریح دین نیست. پیامبر «سلام‌الله علیها» خودشان در بازیها شرکت می­کردند. به فرزندانتان تفریحات سالم را بیاموزید، شنا و اتومبیلرانی درست تفریح­های خوبی هستند. ما در فرهنگمان افراط و تفریط زیاد وجود دارد. در وقتهای مناسب مثلاً هفته­ای یکبار با اعضای فامیل به پارک برویم و هر چه تعداد بیشتر باشد ثواب بیشتری دارد حتی گاهی به منزل یکدیگر برویم. حضرت فرمودند که دو نفر از یک نفر بهتر است و سه نفر از دو نفر و ... بازیها و ورزشهای بدنی و ذهنی به شرط اینکه به سمت برد و باخت و حسّهای وهمی نروند. شطرنج که سابقاً برای استعمار و استثمار مردم بود لذا حرمت داشت ولی امروزه فقها در صورتی که صرفاً تفریح باشد و ورزش ذهن باشد اشکال نمی­گیرند. هر چه به بدن ضربه­ی مستمر و علمی بزنیم بدن و روح و روان انسان قوی­تر می­شود. ورزش درسه بخش بدن، روان(اخلاقیات)    ومعنویات اثر مثبت دارد. امام (رضوان الله) فرمودند که ورزشکاران برای دریافت معارف اسلامی از سایر مردم آماده­تر هستند. (به دلیل ریاضت و غلبه بر تنبلی و بی حوصلگی) انسان با ورزش با بسیاری از مفاسد روحی و روانی­اش مقابله می­کند. لذا در برنامه­های ششماهه که به عزیزان می­دهم در مورد ورزش تأکید فراوان دارم.

برای آمادگی جهان آخرت ما دائماً باید اسم دریافت کنیم. علامت شخص آماده این است که وقتی اسم رفتن می­آید خوشحال شود. کسی که از مرگ می­ترسد حتماً سبک زندگی­اش غلط است. کسی که سبک زندگی­اش درست است وقتی نام خدا، خانواده آسمانی، فرشتگان و ... را می­شنود مانند زندانی ای است که عکس خانواده­اش بدستش می­رسد، که به او می­گویند ما منتظر آزادی تو هستیم. قرآن می­فرماید:«... و یستبشرون بالذین لم یلحقوا بهم....».

ما این بشارت را درک نمی­کنیم و رغبتی به عالمی که میلیاردها برابر زیباتر و جذابتر از دنیاست را نداریم زیرا سبکهای زندگی­ امان با نظر غیر متخصصان انتخاب کرده­ایم از قبیل هنرپیشه­ها، ورزشکاران و ... که هیچ حرکت موفق آخرتی نداشته­اند در صورتی که قرآن می­فرماید: «و لکم فی رسول الله اسوه حسنه» در تمام زمینه­ها حتی تفریح و شادی بهترین الگو پیامبر «سلام‌الله علیها» است.

بعضیها در صورتی که حضرت با آنها کشتی می­گرفت و آنها را زمین می­زد ایمان می­آوردند و حضرت لباس کشتی می­پوشید و کشتی می­گرفت. حضرت حتی با اصحاب­شان مسابقه­ی شترسواری می­دادند و گاهی می­بردند و گاهی هم می­باختند. در زمان عید بچه­های عرب سوار مرکب با هم مسابقه می­دادند و حسنین مرکب نداشتند پیامبر «سلام‌الله علیها» آنها را بر دوش گرفته به میان بچه­ها رفته و صدای شتر در می­آوردند.بچه­ها حسادت کرده و روزی مسیر راه حضرت را گرفته و از ایشان سواری می­خواستند و حضرت هم هنگام نماز جماعت اول تک تک بچه­ها را سوار دوش خود کردند. ما اصلاً اینگونه رفتار نمی­کنیم به همین دلیل وقتی امام زمان «عجل‌الله تعالی فرجه‌الشریف» ظهور می­کنند مردم می­گویند: «یأتی بدین جدید» امام (رضوان الله) می­فرمودند: که من بسیاری از موارد را به سکوت می­گذرانم. اگر می­گفتند خیلی­ها ایشان را تکفیر می­کردند. همین افراط و تفریطهای فراوان درباره­ی تأتر و موسیقی و .... که مطرح می­شود. پس تفریح واجب است و امام (رحمت الله علیه) می­فرمودند که یکبار تفریحم را برای درس و یا درس را به خاطر تفریح تعطیل نکردم چه بسا افراد که به جای تفریح کار کرده و دستمزد آن را خرج بیماری ناشی از کار زیاد کرده­اند. تفریح تا جایی که منجر به «میاله الی اللعب واللهو» نشود. با توجه به لزوم تفریح و نیز لزوم شباهت ما به خانواده­ی آسمانی در حرکت ابدی نتیجه می­گیریم که تفریح ما باید رنگ آسمان و آخرت را داشته­باشد و گناه و تمسخر و شکستن دل در آن نباشد. نه ورزشی که بعضیها تا مرز خودکشی پیش می­روند. دشمنی­ها و کینه­ورزی­ها، دلالی، نون بُری و حرام­خوری که تفریح نیست.

بُرد و باخت هم باید تابع شرع مقدس باشد. مشکل نفس این است که در تفریح دچار افراط می­شود و وظیفه­ی اصلی­اش را فراموش می­کند. بعضیها به حدی به درس یا کار می­پردازند که اصلاً تفریح ندارند. افراطیها پس از مدتی دچار تفریط و اهل تفریط دچار افراط می­شوند. ما باید اول انتخابها، ارتباطات، افکار و رفتار خود را با حرکت ابدی­ امان تنظیم کرده و سپس در آن تفریح بگنجانیم.

تفریح افراد مختلف است. بعضیها کتاب خواندن، بعضی دیگر هیأت رفتن و برخی ها پارک رفتن و ... تفریحشان است.

اصل حرکت ابدی است و تفریح نباید به آن لطمه بزند، بلکه باید انرژی حرکت را تأمین کند. اینکه برای خانمها آموزشهای مختلف ترتیب می­دهند تنوع خوب است و اگر نباشد تهوع می­آورد ولی به شرط اینکه قدرت حرکت ابدی و نشاط آن را افزایش دهد. اگر غیر از این باشد برای هر یک دقیقه­ی آن باید سالهای آخرتی در جهنم باشیم. (هفته­ی آینده در باره­ی تنظیم رابطه­امان با لهو و لعب صحبت خواهیم کرد).

والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته .

صوت

1 - خانواده آسمانی جلسه 77

نظری داده نشده

Top
برای عضویت در خبرنامه پست الکترونیکی خود را وارد کنید

خبرنامه سایت منتظران منجی

Stay informed on our latest news!

اشتراک در خبرنامه سایت منتظران منجی feed