مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
روح برتریطلبی به دلیل داشتن روح الهی است. انسان بینهایتطلب است و بینهایت یك مصداق دارد و آن خداوند تبارك و تعالی است.
خداوند میفرماید: كلیه مخلوقات من ساختار ریاضی دارند. ریاضی نه به معنای مادی یعنی قدر و اندازه. خداوند برای تمام موجودات حدود ریاضی معلوم كرده است. «الذی خلق فسوی والذی قدر فهدی »
خلق، جهاز وجودی، اندازهگیری میشوند، سپس به سمت هدف خلقت هدایت میشوند.
موجودات چهار دستهاند: محسوسات، جمادات: مواد (گازها، مایع و جامدات) و كمال (اثر وجودی آنها) خاصیت وجودی، وزن داشتن، حجم داشتن،
گیاهان (نباتات) كمال وجودی: رشد، تغذیه، قدرت بدنی، زیبایی و...
دسته سوم؛ حیوانات. شعور، غریزه، شهوت جنسی و پیوند، ازدواج، احساس و عواطف و مهربانی، كار تفریح و مسكنگزینی، وفاداری و... اینها كمالات غیرانسانی است. انسان كمالات سه موجود قبل را دارد ولی جزء كمالات انسانی محسوب نمیشود. حتی داشتن عقل هم عامل اشرف مخلوقات بودن انسان محسوب نمیشود.
عامل اصلی انسانیت: میزان عشق او به حق تعالی است. قابلیت تربیت انسان نامحدود است برعكس حیوان كه محدود است.
وقتی یك انسان در زیبایی با دیگران رقابت كند. این یك كمال گیاهی است. برتری و نه انسانی
آیا ما میتوانیم بگوییم ورزشكارها كه بدن ورزیدهتری دارند انسانتر از بقیه هستند. نه نمیتوانیم بگوییم این یك كمال است و یك كمالِ گیاهی است. (یا بچهدار شدن) متأهلها آدمتر از مجردها هستند؟ (كمال حیوانی)، بچه دار شدن یک کمال حیوانی است. كسی كه كار میكند با كسی كه بیكار است.
هرقدر انسان در مسابقات منفی جلو برود از كسب سعادت حقیقی محروم میشود.
در یك خانواده كه خودشان را به معنای حقیقی نمیشناسند، تمام مسائل حول كمالات نباتی و حیوانی و جمادی دور میزند.
اسلام از زیبایی و استفاده زیبایی نهی نمی کند.
خدا دوست دارد انسان تجمل داشته باشد. نه به این معنی كه روی دست دیگران بلند شود. چون من زیباترم مهمتر هستم.
بزرگ شدن خوب است اما در كمالات حقیقی، و مواظب باشید مسیر بزرگ شدن را اشتباه نكنید. این فرمایش خداست.
ما پنج دسته انسان داریم؛ (سوره بقره، آیه 74) برخی مثل سنگ بلكه پستتر از سنگ. این نوع قیمتگذاری توهین نیست، در سنگ خاصیتهایی است كه در شما نیست، سنگها شعور دارند و از خشیت خدا میلرزند. برخی از شما مثل حیوان هستید.
انسان حقیقی: سوره عصر؛ همهآدمها میبازند جز آنهایی که ایمان به حق تعالی دارند و عمل متناسب با آن.
ما باید خودمان را به حدود الهی نزدیك كنیم. خدا فقط یك گروه را خوشبخت میداند؛ كسانی كه ایمان آوردهاند و عمل صالح انجام دادهاند.
شهید مطهری «رحمهالله علیه»؛ برخی انسانها بزرگند مثل هیتلر اما بزرگوار نیستند. بزرگوار یعنی بزرگ شدن در كمالات انسانی.
كمالات انسانی مربوط به بخش ویژهای است كه انسان بهواسطه آن از سایر موجودات برتر است. فوق عقل قوهای است در انسان كه جذب كمالات نامحدود را در انسان بالا میبرد. این شبیه شدن و مثل خدا شدن، قرب و تقرب است.
پس دقت كنیم كه اگر این كمالات را نشناسیم تا آخر عمر بچهها و خانوادهمان را با كمالات حیوانی تربیت میكنیم. انسانی كه خدا در قرآن به ما معرفی میكند، كسی است كه هم در دنیا شاد است و هم هروقت به آخرت رفت شاد و خوشحال و آرام است. كسی است كه تمام كارها، رفتارها، انتخابها و كنترل افكارش طبق دستورات خدا باشد.
خداوند میفرماید: قیمت تو خود خداست. تو بزرگتر از آن هستی كه بهشت قیمت تو باشد. نكته دیگر اینكه كمالات جمادی و حیوانی و گیاهی سراب هستند. یعنی تو به خیال اینكه با اینها شاد میشوی و تو را سیراب میكنند، اینها را به دست میآوری و می بینی كه با اینها شاد نمی شوی و شادی اینها زودگذر است.
پس معشوق اصلی ما خداست. ما قرار است شبیه خدا شویم.
از سلسله مباحث رسالت خانواده، استاد محمد شجاعی
کلیدواژه ها:
آثار استاد