www.montazer.ir
دوشنبه 20 ژانویه 2025
شناسه مطلب: 2798
زمان انتشار: 23 ژوئن 2015
درباره کنترل قوه غضب چه می دانید؟

امیرالمومنین (علیه السلام) می فرمایند : ازغضب بپرهیز که اولش جنون است و آخرش پشیمانی.

درباره کنترل قوه غضب چه می دانید؟

قوه غضب، یکی ازنعمت های بزرگ خداوندحکیم در درون ماست که ما را در رفع ناملایمات و دفاع از حریم های خود، خانواده و کشورمان یاری می رساند. اما اگر بصورت نابه جا و دائمی مورد استفاده قرارگرفته و به یک خلق تبدیل گردد، هولناکترین یاوری خواهد بود که مارا به قعر جهنم سوق خواهد داد. در نکوهش این صفت همینقدر کافی است که بدانیم زشت تر از غضب، صورت برزخی دیگری وجود ندارد.
امیرالمومنین (علیه السلام) می فرمایند : ازغضب بپرهیز که اولش جنون است و آخرش پشیمانی.

عوامل درونی غضب
۱- حس خودخواهی : عشق کاذبی درانسان ها وجود دارد که سریعا در مقابل اموری که جنبه طبیعی شان را تهدید کرده ویا برخلاف امیال آنهاست، تحریک می شود و شخص را به سمت عصبانیت و پرخاشگری سوق می دهد. حتی اگر خشم تولیدشده درظاهر انسان بروز چندانی نداشته و شخص مقابل را نیزدرگیر نکند، بازهم به باطن انسانی او صدمات زیادی را واردخواهد ساخت.

۲- حب دنیا : حب دنیا، سرچشمه همه بدیها و خطاهاست و چنان قلب انسان را درگیر خویش می سازد که در مواجهه با اموری که کوچکترین لطمه ای به دنیای او وارد می سازند، خشمش را برخواهد انگیخت.

۳- تکبرو خودبزرگ بینی : حقیردیدن دیگران و خود برتربینی موجب می شود که انسان براحتی بر اطرافیان خشم گرفته و دست به اتخاذ تصمیمات نادرست بزند. درآموزه های دینی ما، برای فرد مومن، حرمتی بالاتر از کعبه قائل شده اند. پس یادمان باشد هرظلمی که به مظلومی روا می داریم ما را درچنگال خشم خداوند گرفتارخواهد ساخت. چراکه او وکیل بندگانش بوده و ازحقوقشان دفاع خواهد کرد.

سنخیت با معصومین
حضرت علی ( ع ) می فرمایند : ازما نیست کسی که غضب خودرا مالک و صاحب نشود.
ما به هراندازه که تحت سلطه قوه غضبمان باشیم، ازاهل بیت علیهم السلام فاصله داریم. روح کوچک ما در مقابل کوچکترین هیجان و اعتراض به تلاطم درمی آید، حال آنکه انسانهایی که روحی سرشار از ثروت های معنوی دارند، به راحتی در مقابل شیطان تسلیم نشده و با سعه صدر و تحمل بالا تیرهای زهرآلود شیطان را از خویش می رانند.

کنترل غضب
اولین قدم برای کنترل غضب این است که :
۱ - آن را به عنوان یک سوء خلق و ضد ارزش پذیرفته باشیم.
۲- باورکنیم که این خلق دردرون ما نیزوجود دارد.
۳- ازاینکه متخلق به این صفت هستیم درعذاب باشیم.
۴- برای ترک آن، بسیارجدی و مصمم باشیم.

کنترل غضب نیاز به زحمت و تمرین فراوانی داشته وچه بسا سالها به طول انجامد. اما آنچه حائز اهمیت است، مقدار پیشرفتمان در این مسیر می باشد. باید سعی کنیم رفته رفته ازتعداد تنش های عصبی مان کاسته و نوع روابطمان را با افراد و اشیاء بگونه ای تنظیم کنیم که از کانون های عصبانیت و بحران های هیجان زا فاصله بگیریم. قطع ارتباط با عواملی که در ما تولید تندخویی می کند، مسیر را برای ما هموارتر می سازد.

مطالعه و کسب علوم، ما را در ریشه یابی علل تحریک کننده قوه غضبمان یاری می رساند.
و تمرین و تکرار این اندوخته های علمی، چنان قدرتی را می تواند درانسان پدید آورد که ازحلیم ترین افراد زمان خویش باشد.
امام باقر علیه السلام می فرمایند: هیچ توانی مانند ردکردن غضب نیست.
یادمان باشد که اظهار پشیمانی و عذرخواهی ازطرف مقابل بعد از هر تنش عصبی، می تواند تا حد زیادی جلوی طغیان غرور را در انسان گرفته و تعداد دفعات بروز عصبانیت را در او کاهش دهد. در غیراینصورت این نیروی سرکش روز به روز بر طغیان خود افزوده و در نهایت، انسان را به ذلتی ابدی درزندگی پس ازمرگ خواهد کشاند.

غلبه کردن یعنی آزادشدن ازجهنم دنیا و رسیدن به بهشت آرام و هدف نهایی خلقت ( آغوش خداوند).
در واقع شخص عصبانی، باطنی آتش گرفته است که هر عکس العمل صادرشده از او، موجب انتقال این آتش به دیگران می شود. بنابراین اولین قدم برای مهار این آتش این است که تمرین کنیم :

درهنگام غضب، برقراری هرگونه ارتباط، ممنوع!
با این فرمول مهم، مانع از آتش گرفتن دیگران می شویم و حالا نوبت باطن خودمان است که ازآتش غضب رهایش کنیم.
هر اندازه تلاش ها و تمرین های معنوی ما بیشتر باشد، دارائی های روح ما نیز در این مرحله بیشتر به کمک ما خواهند آمد.

ازآنجا که منطق انسان در هنگام غضب تغییر می کند و تمام تصمیماتش نیز براساس این منطق آشفته صورت می گیرد، چه بسا سرانجام این تصمیمات، چنان آثار مخربی بدنبال داشته باشد که اصلاح آنها غیرممکن و یا بسیار مشکل باشد. بنابر همین دلیل، ائمه معصومین بسیار توصیه نموده اند که در هنگام عصبانیت :
۱ – دستورندهید
۲- تنبیه نکنید
۳- تصمیم نگیرید.

امام صادق (علیه السلام) می فرمایند:
کسی که غضب خود را نمی تواند کنترل کند، صاحب عقل خود نیز نمی تواند باشد. پس طبق روایت بالا در می یابیم که غضب، نقطه مقابل رفتارهای عاقلانه و صحیح می باشد.
رابطه تحمل سختی ها و فشارها با تزکیه نفس
شایداز خود بپرسید که تزکیه نفس و خروج از جهنم، چه ارتباطی با تحمل سختی ها، غم ها، بلاها و یا فشارها دارد؟
درپاسخ باید گفت که تحمل تمام ناملایمات، در واقع مبارزه ایست جدی با جنبه طبیعی و حیوانی انسان و قدرت یافتن جنبه انسانی یا فطری او.
مقاومت در مقابل یک بیماری اولا انسان را از مرگ رهانیده و ثانیا او را تا حد زیادی برای دفعات بعد واکسینه می کند. فروبردن پیاپی غضب نیز، هر بار انسان را مقاوم تر و قوی ترکرده و در مقابل حملات مشابه مصون می دارد.

غضب ازشدیدترین فشارهایی است که در دنیا دامنگیر انسان می گردد و دفع آن نیز از قوی ترین ابزار رساننده ما به ابدیتی آرام محسوب می گردد.
گاهی انسان می تواند شرایط تحمل فشار را برای خود ایجاد کند. ریاضت های شرعی ازقبیل روزه، تحجد و شب زنده داری، کنترل چشم و زبان و... در تزکیه نفس و قدرت یافتن روح بسیارموثرند.
اما فشارها و مکروهاتی که ما درجذب آنها نقشی نداشتیم و به عنوان هدایای خداوند برای افزایش ظرفیت روح ما محسوب می شوند در درجه اهمیت بسیار بالاتری قرار دارند.

پاداش دنیوی و اخروی کظم غیظ
۱ – امنیت و آرامش در دنیا و آخرت
امام صادق علیه السلام می فرمایند:
کسی که کظم غیظ کند، درحالیکه قادر بر اعمال آن است، خداوند قلب او را در روز قیامت از امن و ایمان پرخواهد کرد. می دانیم که حقیقت این امنیت و آرامش درهمان لحظه غیظ برانسان وارد می آید و خداوند شادی این مبارزه بزرگ را در همین دنیا به ما عطا خواهد فرمود. اما منظور از روایت بالا، پاداش ابدی کظم غیظ می باشد. در روزی که همه قلب ها هراسان و مضطربند، چنین قلوبی را پر از آرامش و امنیت خواهیم دید. این قاعده کلی را هرگز فراموش نکنیم که در تجارت های اخروی- برخلاف دنیا- فاصله ای میان عمل و پاداش وجود ندارد و در واقع پاداش، همان شکل گیری باطن انسانی ماست که درحرکت به سمت ابدیت، لازمه راه می باشد.

۲- درامان ماندن ازخشم پروردگار
خداوند تبارک و تعالی به حضرت موسی می فرمایند:
ای موسی، نگه دار غضب خود را از کسی که تو را مالک او قرار دادم، تا من نیز غضبم را از تو نگه دارم.
بنابراین با اندک تاملی در روایت بالا می توان دریافت که امنیت ازخشم خداوند، در فرونشاندن غضب ما ازکسانی است که قدرت خشم گرفتن بر آنها را داریم. فراموش نکنیم که چنین کار بزرگی که همان متخلق شدن به صفت حلم می باشد نیازمند تمرین و تکرار مداوم است.

حرف آخر...
صفت حلم، پرپرواز ماست برای رها شدن از چنگال زهرآلود غضب. چگونه می توان به این صفت متخلق گشت؟... برای پاسخ به این سؤال ما را در مباحث حلم همراهی کنید.

 

برگرفته از بحث غضب، استاد محمد شجاعی

نظری داده نشده

Top
برای عضویت در خبرنامه پست الکترونیکی خود را وارد کنید

خبرنامه سایت منتظران منجی

Stay informed on our latest news!

اشتراک در خبرنامه سایت منتظران منجی feed