مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
اشاره : انسان موجودی است که از تولد تا بینهایت به سمت کمال مطلق سیر می کند .تحصیل اسباب و لوازم این کمال نیازمند پرورش قوا و استعدادهای او در طول حیات و در گرو دانش و بینش کافی متولیان امر تعلیم و تربیت از قوا و ساحت ابدی انسان و نحوه ی آماده سازی او برای یک زندگی همیشگی است . بحران های فکری، اخلاقی؛ جنگ ، جنایت و فساد و نیز ظلمی که امروزه انسان بر نفس خود و خدا و جامعه و طبیعت روا می دارد همگی از تربیت ناقص و بیمار او حکایت می کند.
راه چیست؟ و چاره کدام است؟
دین اسلام که تعالیم آسمانی اش بر فطرت پاک آدمی تکیه دارد،چاره کار را در تربیت فطری و پرورش ظرفیت نامحدود انسان که منبعث از نفخه ی الهی نهفته در وجود اوست می بیند و راه علاج تمامی ناهنجاریها را در تربیت دینی و اسلامی او پیشنهاد می کند. آشنایی با فنونتربیت کودک، نه تنها برای والدین بلکه برای همهی افراد، امری ضروری است؛ چرا که هر انسانی با هر موقعیتی، حتماً با کودک یا کودکانی در ارتباط خواهد بود.
میدانیم که قطعاً نوع رفتار یک شخص در شخص دیگر تأثیر میگذارد و این تأثیر در خردسالان، در نحوهی برخورد بزرگترها با آنها بیشتر خواهد بود.
نقش والدین در تأمین سلامت جسم و روح فرزند:
والدین میتوانند در پنج عامل زیر، با نقش نسبی مادر ۵۵% و پدر ۴۵% مؤثر باشند:
۱- سلامت و زیبایی ۲- اخلاق ۳- دین ۴- هوش ۵- عقل
تفاوت هوش و عقل:
هوش ضریب کارایی مغز است و انسان میتواند از هوشش در هر دو سوی خیر و شر استفاده کند. اما عقل به معنی مصلحت اندیشی است. نیرویی که انسان به واسطهی آن منافع و مصالح را از مضار تشخیص میدهد.
راههای تأثیر گذاری والدین در پنج عامل بالا:
۱- وراثت: مجموعهی عواملی که در تخمک و اسپرم موجود بوده در هنگام لقاح به اشتراک گذاشته میشوند.
۲- محیط داخلی: همان محیط رحم مادر است که کودک دوران جنینیاش را در آن سپری کرده و از مادر تا حد زیادی تأثیر میپذیرد.
پیامبر اکرم «صلّی الله علیه و آله و سلم» فرمودند:
السّعید من سَعِدَ فی بطن امّه و الشّقیُّ من شَقیَ فی بطن امّه؛
خوشبخت کسی است که در شکم مادرش خوشبخت میشود و بدبخت کسی است که در شکم مادرش بدبخت میشود.
البته گاهی کودکی که از نظر وراثت و محیط داخلی شرایط مناسبی را طی نکرده، ممکن است بعد از تولد، تحت محیط خارجی سالم قرار گرفته و با تربیتی صحیح به انسان بزرگی بدل شود. و بالعکس، محیط خارجی نامناسب، میتواند اثرات وراثت و محیط داخلی را خوب نابود کرده و کودک را به انسان فاسدی تبدیل کند.
مراحلتربیت فرزندان:
۱- قبل از بارداری ۲- دوران بارداری ۳- هفت سال اول(کودکی)
۴- هفت سال دوم (نوجوانی) ۵- هفت سال سوم(جوانی)
چون فرزند ما در زمان بارداری و ماههای اول تولد، تسلیم محض پدر و مادر بوده و هیچ مقاومتی از خود نشان نمیدهد، این دوره در شکلگیری شخصیت او از بالاترین درجه اهمیت برخوردار است. پس باید قدرت و مهارت صورتگری را در خویش بالا ببریم.
دوران رحمی، دوران ساختن ارگانها و اندامهای ضروری برای زندگی دنیاست و این استعداد، تنها مختص همین مرحله میباشد. بطوریکه همهی سلامتی و آرامشی را که ما برای تمام سالهای عمر به آن نیازمندیم، در این نه ماه رقم میخورد. با مقایسه این نسبت (رحم به به دنیا)، آسانتر درک میکنیم که چرا همانطور که یک ساعت تلاش در دنیا میتواند میلیاردها سال بهشت را در آخرت به دنبال داشته باشد.
البته باید بدانیم که اهمیت زمان در کسب قابلیتها در مراحل مختلف بسیار متفاوت بوده و به اینترتیب میباشد:
بعد از تولد < بارداری < قبل از بارداری
طبق این طبقه بندی میتوان گفت؛ یک ساعت تلاش پدر و مادر قبل از بارداری میتواند معادل ماهها تلاش در دوران بارداری و یا سالها زحمت بعد از تولد باشد.
برگرفته از سلسله مباحث تربیت فرزند، استاد محمد شجاعی
کلیدواژه ها:
آثار استاد