مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
نبی اکرم «صلیالله علیه و آله و سلم» فرمودند:
چهار نفر هستند که من روز قیامت آنها را شفاعت میکنم؛ کسی که ذریه مرا اکرام میکند، کسی که به دنبال برآورده کردن نیاز ذریهی من باشد.
عناوین مورد بحث در این جلسه:
* سه خصلتی که در حیات جاودانی و اخروی، انسان به آن احتیاج دارد، عبارتند از حّب پیامبر، حّب اهل بیت و قرآن .
* زبان عربی زبان مخصوص بخش عقلانی و فوق عقلانی ما می باشد.
* کسی که با زبان عربی انس ندارد و شور و شوقی نسبت به یادگیری آن ندارد نشان دهنده آن است که هنوز خودش را نشناخته است.
* زبان عربی قوی ترین مرکب در حرکت نفسانی است.
* اگر مطالعات درسی به مطالعه قرآنی لطمه بزند آن مطالعات حرام است و باید تعطیل شود.
* ریشه همه دانش ها و علوم در قرآن کریم است .
* کسانی که به عشق پیغمبر به ذریه و خانواده پیغمبر احترام بگذارند عزت و آبروی ویژه ای نزد خداوند تبارک و تعالی پیدا خواهند کرد.
* هرچه سطح ادب و احترام ما به سادات بیشتر، قرب و محبوبیت ما در آسمان بیشتر میشود .
* خشونت ها و درندگی ها توفیق توبه را از انسان می گیرد، حتی ممکن است از انسان سلب ایمان کند.
به گزارش منتظران منجی «عج»، در جلسه 360 «خانواده آسمانی» كه در مورخ ۹4/02/10 برگزار شد، استاد محمد شجاعی به ادامه بحث پرداختند که شرح آن در زیر می آید:
سه نکته کلیدی در تربیت فرزندان از نگاه نبی اکرم«صلیالله علیه و آله و سلم»
در جلسه گذشته با روایت زیر از نبی اکرم «صلیالله علیه و آله و سلم» آشنا شدیم که فرمودند:
«اَدِّبوا اَولادَكُمْ عَلى ثَلاثِ خِصالٍ: حُبِّ نَبیِّكُمْ و حُبِّ اَهْلِ بَیْتِهِ وَ عَلى قِراءَةِ الْقُرآنِ فَأِنَّ حَمَلَةِ القُرانِ فِی ظِلِّ عَرشِ الله یَومَ لاَظِلَّ إِلاَ ظِلَّهُ مَعَ انبِیَائِهِ وَاصفِیَائِهِ؛ فرزندان را بر سه خصلت تربیت کنید؛ محبت پیامبر و اهل بیتش و قرائت قرآن....».
گفتیم که خصلت، صفتی است که بر ذات شخص اضافه شده و جزء خصوصیات شخصیتی او میشود. از اینرو مراقبتهای قبل از بارداری توسط والدین، به تقویت خصوصیات به اشتراک گذاشته در جنین میانجامد، و چنین پدر و مادری وظیفه خود را در قبال سلامت جنین خود انجام داده و در نزد خداوند و فرزند خود روسفید خواهند بود. هیچ پدر و مادری مجاز به کوتاهی در این زمینه نیستند، و باید برای هر کوتاهی خود در قیامت پاسخگو باشند.
نحوة تربیت نیز در هفت سال اول، دوم و سوم نیز متفاوت است که والدین باید با این آداب آشنا شده، ابتدا در تربیت خودشان و سپس در تربیت فرزندانشان نهایت دقت و تلاش را داشته باشند.
مأنوس کردن کودکان به قرآن، در ابتدا مرهون مأنوس بودن والدین با قرآن است. امّا بعد از تولد نیز، باید پدر و مادر حتماً در این رابطه نهایت تلاش را از خود به نمایش بگذارند. شرکت در حرمهای مطهر، مساجد، مجالس ذکر، مجالس معرفتی، مجالس عزاداری و شادی اهل بیت، محافل قرآنی و... به همراه فرزندان سبب تقویت محبت فرزندان به اهل بیت و قرآن میشود.
در روایت آمده است که برتری قرآن بر سایر علوم، مانند برتری خداوند بر بندگانش است. بسیار جای تأسف است که انسانها به دنبال تحصیل علوم مختلف هستند، امّا به دنبال اُنس و شناخت قرآن و آموختن زبان عربی که زبان قرآن است، نیستند. زبان عربی، مخصوص بخش فوق عقلانی است و رشد عقلانی انسان را افزایش میدهد.
زبان عربی به قدری ژرف و عمیق است که هرگز امکان ترجمه صحیح کلمات و اصطلاحاتِ آن به فارسی وجود ندارد. کسی که نمیتواند با زبان عربی مأنوس شود، و هیچ شوقی برای آموختن این زبان ندارد، نشان میدهد که اساساً خودش را نشناخته است و تمایلی برای پروازهای بلند انسانی ندارد.
فهم ادبیات عربی، و انس با این زبان در مسیر حرکت به سوی الله، به انسان سرعت بسیار زیادی خواهد بخشید.
هرگونه فعالیت در چهار بخش پایینی اگر انسان را از پرداختن به قرآن و توجه به کیفیت عبادتش بازدارد، حرام است و پرداختن به آنها نشاندهنده عدم عشق انسان به «الله» است.
چهار صفت که انسان را به شفاعت پیامبر میرساند؛
نبی اکرم «صلیالله علیه و آله و سلم» فرمودند: «أربَعَةٌ أنَا لَهُم شَفیعٌ یَومَ القِیامَةِ: المُكرِمُ لِذُرِّیَّتی مِن بَعدی وَالقاضِی لَهُم حَوائِجَهُم...»؛
چهار نفر هستند که من روز قیامت آنها را شفاعت میکنم؛ کسی که ذریه مرا اکرام میکند، کسی که به دنبال برآورده کردن نیاز ذریهی من باشد.
آثار اکرام به ذریه پیامبر
کسانی که به عشق پیامبر به ذریه و خاندان پیامبر (امامان معصوم، امامزادهها، اولیاء الهی، سادات و...) احترام میگذارند، قطعاً عزت و آبروی ویژهای در نزد پیامبر و خداوند خواهند داشت. اینگونه احترامها و ادبها، هم در دنیا و هم در آخرت، پیامدهای عالی را در پی خواهند داشت. هرچه سطح این احترامها و اظهار ادبهای انسان در برابر ذریه پیامبر بیشتر میشود، حُرمت او در نگاه اهل آسمان نیز بیشتر خواهد شد. پس مراقب باشیم که حتماً اهل ادب و احترام به ذریه پیامبر شویم.
این قاعده کلی را هرگز فراموش نکنیم؛ هرقدر شما نسبت به اهل زمین مهربانتر، بامحبتتر، مؤدبتر و نیکورفتارتر میشوید، اهل آسمان نیز به شما رحم میکنند. بهطوری که خداوند، کافرِ مهربان را بیشتر از یک مؤمن بدجنس دوست دارد، و یا یک کافر سخاوتمند در نزد خداوند از یک مؤمن بخیل، محبوبتر است. هیچ چیزی مثل مهربانی، رحمت، رأفت، ادب نسبت به دیگران، حیا در روابط با دیگران انسان را نجات نمیدهد. گاه انسانهایی با سابقه مذهبی طولانی به خاطر خصوصیت درندگی و خشونت با دیگران، اهل نجات نشده و عاقبت به خیر نمیشوند امّا انسانهای مهربان و مؤدب و محترم و مهرورز حتی اگر سابقهی مذهبی نداشته باشند، حتماً توفیق توبه را پیدا کرده و عاقبت به خیر از دنیا میروند.
خشونت و درندگی از صفاتی است که موجب سلبِ ایمان انسان میگردند.
کلیدواژه ها:
آثار استاد