www.montazer.ir
جمعه 15 نوامبر 2024
شناسه مطلب: 2349
زمان انتشار: 9 آوریل 2015
راز تولد حضرت زهرا سلام الله علیها

بشارت پیامبر به وجود مقدس حضرت زهرا یکی از مسائل حیاتی دنیای اسلام و مسلمانان می‌ باشد که می ‌بایست از طرف خداوند در آن موقعیت به پیامبر (صلی الله علیه و آله) نوید داده شود.

راز تولد حضرت زهرا سلام الله علیها

در بررسی ابعاد شخصیت حضرت فاطمه، سلام الله علیها موضوع تولد ایشان یكی از جنبه­ های رازگونه و پیچیده ای می­ باشد كه دارای سرّ الهی بوده است.

همان­گونه كه زندگی كوتاه دنیوی آن بانو سرشار از ناگفته­ های زیاد است و نامعلوم بودن مدفن شریف او سال هاست دل عاشقان را داغدار ساخته و قدرش همچون قبرش ناشناخته مانده، تولّد او نیز سِرِّ غامض و سر به مُهری است كه فقط نكاتی از آن، از طریق سخنان فرزندان بزرگوارش به ما رسیده و برای شنیدن همین نكات هم، ظرف ذهن ما بسی كوچك و كم حجم است.

در این نوشتار سعی شده به اسرار و رازهای تولد بانوی دو عالم، حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)، از دریچه روایات معـصومان (علیهم السلام)  پرداخته شود.

بشارت خداوند به وجود حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در معراج

پیش از تولد حضرت فاطمه (سلام الله علیها)، خداوند در معراج بشارت تولد ایشان را به نبی خاتم داده و فرموده بود: «یَا مُحَمَّد! إِنَّ اللَّهَ تَعَالَی یُبَشِّرُکَ بِفَاطِمَةَ مِنْ خَدِیجَةَ بِنْتِ خُوَیْلِدٍ...»؛ ای پیامبر! خداوند [ولادت] فاطمه را از خدیجه دختر خویلد به تو بشارت می‌ دهد. (فرات کوفی، تفسیر کوفی، ص211؛ مجلسی، بحارالانوار، ج8، ص151)

بشارت پیامبر (صلی الله علیه و آله) به وجود مقدس حضرت فاطمه (سلام الله علیها)، آن هم در معراج، خود به تنهایی گویای اهمیت موضوع تولّد ایشان است و می‌ توان به جرأت گفت: این مسئله، یکی از مسائل حیاتی دنیای اسلام و مسلمانان می باشد که می بایست از طرف خداوند در آن موقعیت به پیامبر (صلی الله علیه و آله) نوید داده شود. نکته دیگر اینکه خداوند نام مبارک «فاطمه» را نیز پیش از ولادت برای او تعیین کرده است. در مورد نام «فاطمه» وجه تسمیه‌ های مختلفی بیان شده؛ از جمله رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: «لِاَنّها فُطِمَتْ هِیَ وَ شیعتُها و ذُرّیتُها مِنَ النّار» (طبری، تاریخ طبری، ص149) زیرا او، شیعیان و ذُرّیه ‌اش را از آتش باز داشته و برکنار شده‌ اند.

عصاره ای  بهشتی

درباره پیدایش نطفه حضرت زهرا در روایات آمده است که از میوه ای بهشتی (خرما یا سیب)  که برای پیامبر هدیه آورده شده بود، به وجود آمد.

امام باقر (علیه السلام) فرمود: از پیامبر سؤال شد:

«ای رسول خدا! شما فاطمه را می بوسید و از او جدا نمی شوید و به خود می چسبانید و لطفی به او می کنید که به دختران دیگر خود نمی کنید؟

پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمود:  جبرئیل سیبی از سیب های بهشت برای من آورد من آن را خوردم و سیب در صلب من به صورت آبی در آمد. با خدیجه همبستر شدم و او به فاطمه باردار شد. من از فاطمه «بوی بهشتی استشمام می کنم. (علل الشرایع، ج1،ص183.)

سخن گفتن در شکم مادر

حضرت هنگامی که در رحم مادر بود با وی سخن می گفت. در کیفیت تولد حضرتش از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است:

«... کانت فاطمةُ تُحدِّثُها مِن بَطنِها وَ تُصبِّرها...؛ فاطمه در رحم او (خدیجه) سخن می ­گفت و او را دلداری می داد. (امالی صدوق، ص475)

شهادتین در بدو تولد 
آدم علیه السلام پس از اكمال خلقت و نفخه روح عطسه كرد و تحمید نمود، فاطمه زهرا علیهاالسلام پس از ولادت شهادتین گفت و یكان یكان از فرزندان معصومین خود علیهم السلام را نام برده ، یاد فرمود. (ریاحین الشریعة ، ج 1، ص 107)

«فَنَطَقَتْ فَاطِمَةُ بِشَهَادَةِ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَ أَنَّ أَبِی رسول‌الله سَیِّدُ الْأَنْبِیَاءِ وَ أَنَّ بَعْلِی سَیِّدُ الْأَوْصِیَاءِ وَ أَنَّ وُلْدِی سَیِّدُ الْأَسْبَاطِ ثُمَّ سَلَّمَتْ عَلَیْهِنَّ وَ سَمَّتْ كُلَّ وَاحِدَةٍ مِنْهُنَّ بِاسْمِهَا»؛ نوزاد در بدو تولّد خود، لب به سخن گشود که:

«خدایی جز الله نیست. پدرم رسول خداست و سرور تمام انبیا. همسرم علی مرتضی، سرور تمام اوصیا و فرزندانم حسن و حسین: سرور تمام بنی‌آدم. سپس نام تك‌تك فرزندان [معصومش] را برد و بر آنها سلام كرد.»

قابله های بهشتی

هنگامی كه زمان فارغ شدن و وضع حمل زنی می‌ رسد، معمولاً زن‌ ها برای كمك به او می‌ شتابند؛ ولی هنگامی كه حضرت خدیجه به زنان قریش و بنی‌ هاشم پیغام كمك فرستاد، آنها با كینه ‌ای كه از ازدواج ایشان با پیامبر به دل داشتند، از كمك به او سر باز زدند و به یاری او نیامدند. در این هنگام، خدایی كه تمام مقدّمات و برنامه ‌ریزی خود را برای تولّد این بانو، آماده و مهیّا ساخته بود، رسولان خود را برای یاری فرستاد:

«دَخَلَ عَلَیْهَا أَرْبَعُ نِسْوَةٍ طِوَالٍ كَأَنَّهُنَّ مِنْ نِسَاءِ بَنِی‌هاشِمٍ فَفَزِعَتْ مِنْهُنَّ فَقَالَتْ لَهَا إِحْدَاهُنَّ لَا تَحْزَنِی یَا خَدِیجَةُ فَإِنَّا رُسُلُ رَبِّكِ إِلَیْكِ وَ نَحْنُ أَخَوَاتُكِ أَنَا سَارَةُ وَ هَذِهِ آسِیَةُ بِنْتُ مُزَاحِمٍ وَ هِیَ رَفِیقَتُكِ فِی الْجَنَّةِ وَ هَذِهِ مَرْیَمُ بِنْتُ عِمْرَانَ وَ هَذِهِ صَفْرَاءُ ]صَفُورَاءُ] بِنْتُ شُعَیْبٍ»

«چهار زن بلند قامت و نورانی بر او وارد شدند كه بیشتر، زنان بنی ‌هاشم بودند. حضرت خدیجه چون آنها را دید، ترسید. یكی از آنان گفت: ای خدیجه! ناراحت مباش؛ چرا كه ما را پروردگارت به سوی تو فرستاده است. ما خواهران تو هستیم؛ من ساره هستم و ایشان آسیه، دختر مزاحم، رفیق تو در بهشت، این مریم، دختر عمران و ایشان صفورا، دختر شعیب است».

چهار زن برتر جهان، همراه حضرت خدیجه از برای چنین امر مهمّی مأمور شده و كمر به خدمت چنین وجودی بسته بودند.

بنابراین در روز ولادت حضرت زهرا (سلام الله علیها) مردان و زنان مؤمن باید بسوی حیات معقول و آخرت برتر، حرکت کنند. حیاتی که در آن هرکاری که محبوب خدا باشد، انجام دهند و در آخرت نیز به رضوان خدا برسند که «رضوان من الله اکبر» و این رضوان، همان فاطمه علیها السلام است.

نظری داده نشده

Top
برای عضویت در خبرنامه پست الکترونیکی خود را وارد کنید

خبرنامه سایت منتظران منجی

Stay informed on our latest news!

اشتراک در خبرنامه سایت منتظران منجی feed