www.montazer.ir
شنبه 16 نوامبر 2024
شناسه مطلب: 1969
زمان انتشار: 17 فوریه 2015
انقلاب نکردیم که طاغوتی زندگی کنیم!

انقلاب نکردیم که طاغوتی زندگی کنیم!

با گذر ایام، انسان‌ها و نوع زندگی‌شان و به عبارت بهتر نوع نگاهشان به زندگی تغییر می‌کند و این تغییر در نوع نگاه، تغییر و تبدل در شیوه زندگی را با خود به همراه دارد. با به وقوع پیوستن انقلاب اسلامی، انقلابی نیز در شیوه و سبک زندگی مردم به وقوع پیوست که ریشه در علل و عوامل خاص دارد.



به گزارش منتظران منجی از تبیان،  آیت الله امینی رحمه‌الله درباره شیوه زندگی مردم در دوره رضاخان می‌گوید: وضع اقتصادی مردم در آن زمان غالباً خوب نبود، درآمدها کم بود، اجناس ارزان بود ولی پول هم کم بود. زندگی اکثر مردم ساده و بدون تجملات بود. خانه‌های مسکونی غالباً با خشت و گل و سقف‌های چوبی یا طاق‌های ضربی تهیه می‌شد، و چندان از آجر استفاده نمی‌کردند، مگر در بناهای مهم مثل مساجد و مدارس. درب منازل و اتاق‌ها از چوب تهیه می‌شد و درب آهنی اصلاً مرسوم نبود. موزاییک مرسوم نبود، کف اتاق‌ها با گچ و خاک صاف می‌شد.



حیاط منازل یا با آجر مفروش می‌شد یا سنگ‌فرش گاهی هم شن می‌ریختند. فرش اتاق‌ها غالباً گلیم بود یا نمد یا حصیر، و البته افراد متمکن از قالی‌های دست‌باف نیز استفاده می‌کردند. ظرف‌ها یا مسی بود یا سرامیک و کوزه‌های گلی. در منازل حمام نبود و از حمام‌های عمومی و خزینه دار استفاده می‌کردند. خوراک مردم بسیار ساده و طبیعی بود و غالباً از نان، کره، ماست، کشک، روغن حیوانی، تخم مرغ و از گوشت گاو و گوسفند استفاده می‌شد. حبوبات بیشتر ولی برنج کمتر مصرف می‌شد. در هر ماه یک یا دو مرتبه از برنج استفاده می‌کردند ولی غالباً با بلغور یا رشته‌پلو مخلوط می‌شد. لباس مردم نیز بسیار ساده بود. گرچه وضع اقتصادی و معیشتی مردم در آن زمان غالباً خوب نبود ولی شاداب، سالم و خوش می‌زیستند و گرفتاری‌های مردم این زمان را نداشتند. چهره‌ها باز، لب‌ها خندان، بدن‌ها سالم و دل‌ها شاد و آرام بود.(کتاب خاطرات آیت الله امینی انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی) تا اینکه به تدریج اوضاع دگرگون شد.



انقلاب اسلامی و انقلاب ارزش‌ها

انقلاب اسلامی در ایران به عنوان تغییر و دگرگونی اجتماعی مطرح است؛ امری که موجب تغییر ساختارها شد. در این شرایط ساختارهای ارزشی نوینی مطرح شد که از مذهب وام می‌گرفت. در واقع با توجه به حاکم شدن مذهب بر فضای جامعه، عاملان به دایره مفاهیم ارزشی ساده زیستی توسل جستند و بازتاب این امر در سبک زندگی نمود یافت که بر مبنای ارزش‌ها و نگرش‌های مذهبی ایجاد شده بود.


در این شرایط، سبک زندگی غربی به عنوان نمادی از غرب‌گرایی، معنایی منفی گرفت و طرد شد. به خصوص با آغاز جنگ اگرچه سبک زندگی غربی، که بقایای دوران پیش از انقلاب بود، وجود داشت، امّا در حاشیه قرار گرفته و جنگ باعث شده بود تا فضایی یک نواخت و متناسب با جنگ بر کشور حاکم شود، در این دوران نوعی یک دستی در سبک زندگی ایرانی وجود داشت، امّا پایان جنگ آغازی برای ورود به دنیایی جدید بود.



پایان جنگ و تغییر ساختارها

جنگ پایان یافت. جامعه ایرانی در حال جنگ و با روحیه حماسی، به جامعه ای توسعه نگر با روحیه ای میانه رو و مصرفی تغییر کرد. که بازتاب این تحولات را می‌توان به راحتی در شاخص‌هایی؛ چون سن ازدواج و نوع پوشش دریافت. به عنوان مثال امروزه الگوی مسکن عموم مردم نسبت به قبل از انقلاب و سال‌های اول انقلاب تغییر یافته است. در این فرایند، انقلاب اسلامی به برجستگی ارزش‌ها و نگرش‌های اسلامی تأکید داشت، اما پایان جنگ و آغاز شرایط نوین سیاسی و اقتصادی و هم چنین برنامه‌های توسعه، تحولی دیگر در ارزش‌ها را پدید آورد، که بر اساس آن و تغییر فضای حاکم بر کشور، سبک زندگی غربی، که در مقابل سبک زندگی اسلامی به حاشیه رفته بود، دوباره به متن جامعه برگشت. از همین روست که رهبر معظم انقلاب بر آسیب شناسی این که چرا در طول دوران پس از انقلاب پیشرفت ما در سبک زندگی اسلامی چشمگیر نبوده، تأکید داشتند. (پگاه حوزه، شهریور ماه سال ۱۳۹۰، شماره ۳۰۹)



سبک زندگی اسلامی

امروزه ما از الگوهای دینی روش زندگی فاصله گرفته‌ایم، اسلام به عنوان کامل‌ترین مکتب زندگی، جامع‌ترین و در عین حال زیباترین سبک زندگی را که مطابق با خواست فطری بشر نیز می‌باشد، مطرح کرده و برای تمامی جزئیات زندگی فردی و اجتماعی براساس زیر بنای فطری و وجودی انسان دستورالعمل ارائه نموده است. از جمله این ساخت‌ها می‌توان به موارد سیمای ظاهر، نحوه سکونت و محل آن، کار، خودرو، کالاهای مصرفی، خوراک، ارتباط زن و مرد، روابط اجتماعی اشاره کرد که همگی در یک مسیر هماهنگ شکل گرفته‌اند. از آنجا که اسلام بر فطرت الهی انسان استوار است لذا این سبک زندگی نیز فطرت، پایه است.




زندگی اسلامی، زندگی بر اساس ارزش‌ها

آیات و روایات اسلامی با روش‌های گوناگون ضمن تبیین ارزش‌ها و ضد ارزش ها، به طـور مـکـرّر از مخاطبان خود می‌خواهند که در حدّ توان و در تمام زندگی، خود را ملتزم به ارزش‌ها بدانند و روز به روز بر خوبی‌های خود بیفزایند و تلاش کنند از ضد ارزش‌ها فـاصـله بـگیرند در قرآن مجید می‌خوانیم: «اِنَّ اَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللّهِ اَتْقیکُمْ» (حجرات/۲۶) همانا با ارزش‌ترین شما پیش خداوند، باتقواترین شماست. (اخلاق بسیج و آداب معاشرت، الهامی نیا)



و انسان نمی‌تواند از یک زندگی انسانی سالم و منزّه از طغیان و ستمگری و آزمندی بهره‌مند شود، مگر اینکه به زندگی خود همچون پلی بنگرد که باید از آن بگذرد و به مقصدی عالی برسد. چنان که امام علی «علیه‌السلام» می‌فرماید: باید بهره تو از دنیا به همین اندازه باشد که بدنت بر سر پا ماند و جانت حفظ شود و برای آخرتت توشه ای فراهم آید». (الحیاة/ترجمه احمد آرام؛ ج۳؛ ص ۵۰۵)



و این در حالی است که امروزه شاهد مصرف گرایی و توسعه هر چه بیشتر تجمل گرایی در سطح جامعه از هر نوع قشر کم درآمد و پر درآمد آن هستیم و این خود حکایت گر فراموشی انسان و غفلت او از فلسفه حیات است چرا که در سبک زندگی اسلامی، زندگی که رو به تعامل و پیشرفت است هدف از حیات امر دیگری است مسلمان مؤمن به رسالت محمّدی، زندگی این گونه خواهد داشت، یعنی تلاش وی برای کسب مال به این منظور است که نیاز خویش برآورده سازد، و به دیگران انفاق کند، و بار دوش دیگران نباشد، و به کفاف اکتفا کند، و از تنعّم پرستی و غرور ورزی و ستمگری و اسراف یا خسّت و بخل دوری گزیند، و در لباس آرامش و وقار حاصل از چنین زندگی بخرامد، و به برادران خویش نیکی کند، و با دوستان پیوند محکم داشته باشد، و به اجتماع خود سود برساند، و در امور مردم اهتمام ورزد، «و آسان‌گیر و ملایم و با عفّت و معتقد و پرهیزگار و پاکیزه و نیکوکار و پاک و پاک کردار و راست‌گو و خالص و سلیم و صحیح و عاقل و صالح و شکیبا و سپاسگزار و پارسا و عابد و زاهد و مهربان و دانا و دین فهم باشد»؛ و این است نشانه‌هایی از زندگی اسلامی و صورت زیبای آن. (همان) و متأسفانه این در حالی است که میان ما که مسلمانیم و سبک زندگی اسلامی فاصله بسیار است.



منبع: تبیان

 

نظری داده نشده

Top
برای عضویت در خبرنامه پست الکترونیکی خود را وارد کنید

خبرنامه سایت منتظران منجی

Stay informed on our latest news!

اشتراک در خبرنامه سایت منتظران منجی feed