www.montazer.ir
یک‌شنبه 1 دسامبر 2024
شناسه مطلب: 1266
زمان انتشار: 26 دسامبر 2014
اذکار الهی، پناهگاه مؤمنین

یاد خدا‏، جلسه 11

اذکار الهی، پناهگاه مؤمنین

امام صادق (علیه السلام) در ادامه می فرمایند: تعجب می کنم که کسی غمگین می شود و به ذکر «لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین» پناه نمی برد. (سوره ی انبیاء آیه ۸۷ ) من از پروردگار عز و جل شنیدم که از پس این ذکر فرمودند : و نجیناه من الغم و کذالک ننجی المؤمنین .

ندای ملکوتی، ادعونی استجب لکم، به گوش می رسد  

بعد از مروری که در جلسات قبل بر ذکر و یاد خدا و تأثیر آن بر زندگی انسان ،داشتیم؛ به ارائه ی اذکاری از قرآن می پردازیم که توسط انبیاء و صالحین مورد استفاده قرار گرفته اند .لازم به توضیح است اذکاری که خواهیم گفت مختص انبیاء وبرای زمان خاصی نبوده است و اگر در قرآن آمده، به جهت تصریح این موضوع است که حالات انبیاءهم حالات یک انسان است و ما باید در استفاده از این اذکار دقت کنیم .حتی خداوند تبارک وتعالی ،برای استفاده خوب از اذکار، در قرآن به ما شیوه هایی را آموزش داده است. انسان باید فراز و نشیب های زندگی این بیست و پنج پیامبر، که در قرآن آمده است، را بررسی کند ؛ که چه طور آنان این مسیر ها را طی کرده اند .انسان باید بخواند ،تدبر کند ،یاد بگیردکه انبیاء و صالحین در یک موقعیت خاص چه ذکری گفته اند و خداوند چه پاسخی به خواست آنان داده است، مطابق همان روش عمل کند ، حتما همان نتیجه را خواهددید .

معرفی پناهگاه های محکم توسط معصوم (علیه السلام)

امام صادق (علیه السلام) چهار پناهگاه را چه ما معرفی می کند که ما در مواقعی که احساس آسیب و خطر داریم به اینها پناه ببریم.

ذکر در زمان ترس و دلشوره

حضرت می فرمایند : تعجب می کنم یک نفر ترس وجودش را گرفته و از این ذکر استفاده نمی کند، «حسبنا الله و نعم الوکیل» «خدا ما را بس است و در صور تی که کار ها را به اوبسپاری بهترین وکیل است و حضرت ادامه میدهند که ،من شنیدم که خداوند تبارک و تعالی این طور فرمودند : الذین قال لهم الناس ان الناس قدجمعوا لکم فاخشوهم فزادهم ایمانا و قالو حسبنا الله و نعم الوکیل  (آل عمران ۱۷۳) فانقلبوا بنعمه من الله و فضل لم یمسسهم  سوء (پس آن مؤمنان به نعمت و فضل خدا روی آوردند و بر آنان هیچ الم و رنجبی پیش نیامد) در زمان دلشوره و ترس این ذکر را بگویید تا هیچ بدی شما را لمس نکند.

ذکر در زمان غم و اندوه

امام صادق (علیه السلام) در ادامه می فرمایند: تعجب می کنم که کسی غمگین می شود و به ذکر «لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین» پناه نمی برد. (سوره ی انبیاء آیه ۸۷ ) من از پروردگار عز و جل شنیدم که از پس این ذکر فرمودند : و نجیناه من الغم و کذالک ننجی المؤمنین .

ظلمات سه گانه دنیا

داستان این ذکر که به ذکر یونسیه معروف است از این قرار است که حضرت یونس (علیه السلام) نسبت به قومش غضب کرده و کنار دریا می آید. در این زمان خداوند به یک ماهی بزرگ امر میکند که  حضرت یونس را ببلعد .وقتی حضرت یونس (علیه السلام) بلعیده می شود به ظلمات می رود. (وذالنون اذ ذهب مغاضبا فظن ان لن یقدر علیه فنادی فی الظلمات). در اصل یونس، نفس انسان است؛ وقتی یونس کنار دریا می رود یعنی از ملکوت در آمده و  به طبیعت نزدیک می شود .او وارد شکم ماهی می شودو به دنیا پا می گذارد. طبیعت و دنیا هم دارای سه ظلمت است. این سه ظلمت برای یونس ،در شکم ماهی  به وجود آمده که به ترتیب از این ظلمات سه گانه خارج می شود. انسان هم باید بتواند وقتی گرفتار طبیعت شد از ظلمات سه گانه خارج شود و باطن انسانی و ماوراءطبیعت راه پیداکند . در حقیقت یونس همان نفس انسان است ،ماهی دنیا است، که ۳ تاریکی در دنیاوجود دارد؛ انسان باید ظلمات را بشناسد برای خارج شدن از ظلمت تلاش کند.

«لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین». خدایا هیچ محبوب و دلبری جز تو نیست، تو منزهی و من ظلم کرده ام .نتیجه این می شود که از ظلمت خارج می شود .و نجیناه من الغم ،ما او را از غم نجات دادیم. وکذالک ننجی المؤمنین خدا این چنین مؤمنان را نجات می دهد. ( سوره ی انبیاء آیه ۸۷ )

مؤمن هرگاه دچار گرفتاری، وسوسه و شک و تردید شد، می تواند  به ذکر یونسیه پناه ببرد.

ذکر در زمانی که مورد مکر و حیله قرار گرفتید

در ادامه امام صادق (علیه السلام) می فرمایند: تعجب می کنم از کسی که مورد مکر و حیله دیگران قرار گرفته است وبه ذکر « افوض امری الی الله ان الله بصیر و بالعباد» «من خودم و کارهایم را به خدا می سپارم، بدرستی که او اعمال ما را می بیند» پناه نمی برد .

و نتیجه ی این ذکر این می شود که حضرت فرمودند : فانی سمعت الله عز وجل یقول: شنیدم که خدای عز وجل می فرمایند : فوقاه الله سیئات مامکرو «پس خدا او را از تمام بدی ها و مکرهایی که در حق او کرده بودند، نجات داد. (سوره ی غافر آیه ی ۴۵ ) 

ذکر در توسعه ی دنیا

در ادامه روایت حضرت می فرمایند: و در تعجب هستم کسی که دنیا را دوست دارد و می خواهد به زینت دنیا برسد به این ذکر پناه نمی برد : « ما شاء الله لا قوه الا بالله » هر چیز به خواست خداست و جز قدرت خدا قوه ای نیست » (سوره ی کهف آیه ۴۰ )

که نتیجه ی این ذکر می شود : ان ترن انا اقل منک مالا و ولدا؛ فعسی ربی  ان یؤتین خیرا. و  تو مراکمتر از مال و فرزندت دانی، که امید است بهترین ها را به تو بدهد و بی حساب برکت دهد .

پس برای توسعه ی دنیایی ،ازدواج  و... توصیه به گفتن مکرر این ذکر شده است .

نظری داده نشده

Top
برای عضویت در خبرنامه پست الکترونیکی خود را وارد کنید

خبرنامه سایت منتظران منجی

Stay informed on our latest news!

اشتراک در خبرنامه سایت منتظران منجی feed