مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
امیرالمؤمنان علیهالسلام در جلد سوم میزان الحکمه می فرماید:«اَلْحِلْمُ حِجَابٌ مِنَ اَلْآفَاتِ[1] = حلم انسان را از آفات نگه میدارد.» یعنی حلم، مانعی در برابر آفات است.
حلم مانعِ رسیدنِ آفت به چه میشود؟ وقتی میخواهید حلم بورزید، طرف فحش میدهد، دارد بیادبی میكند. یا بچه در خانه دارد نافرمانی می کند. به زنت چیزی گفتهای و حرفت را گوش نكرده. یك حرف حقی زدهای و با اینكه حرف حقی است، مخصوصاً زیربار نرفته و سعی كرده به نحوی خراب کاری بكند. یك جا تو كار بدی هم انجام ندادهای، ولی به تو تهمت زدهاند. همه اینها آسیب است. پس آن چیزی كه با حلم محافظت میشود «فطرت» است. یعنی ما با حلم فطرت خود را پاسداری میكنیم.
حلم مانع میشود از اینكه شما همة وجودت، یعنی خود اصلی و فطرتت را در حالی كه داری رشد میكنی به طبیعت بدهی. مثلاً یك جنین در رحم قرار است بعد از سپری کردن یك زمان مشخص، متولد شود. باید وسایل و تجهیزات مورد نیاز و اندام های مورد نیاز شرایط زیستی دنیا را تهیه كند و با خودش به دنیا بیاورد. حالا در این مدت حوادثی هم برایش ایجاد میشود، تكانهایی می خورد، تهدیدهایی میشود، میكروبی میآید. اگر قرار باشد همه ی وقتش را به این چیزها بپردازد و اندامزایی متوقف شود، به موقع تولد سالم نخواهد داشت. پس باید به هیچوجه اگر جنینی هم میخواهد مقابلهای با حوادث، تكانها، اضطرابها، میكروبها و چیزهایی که تهدیدش می کند بکند، باید همزمان با این مقابله کردن، اندامزایی ادامه پیدا كند.
[1] . عیون الحکم و المواعظ , ج 1 , ص 24./ میزان الحکمه، ج3.
مباحث حلم در قالب سی دی و کتاب کار
برگرفته از مباحث استاد محمد شجاعی، بحث «حلم و بردباری» جلسه سوم
کلیدواژه ها:
آثار استاد