مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
الکساندر دوگین که در مراسم اربعین سال گذشته از «برش زمانی» برای ظهور حضرت ولی عصر سخن گفته بود، در کنفرانس افق نو که هم اکنون در لبنان در حال برگزاری است گفت: اگر یک گام به سمت مهدی عج بروید، مهدی هم یک گام به سوی شما میآید.
الکساندر دوگین، فیلسوف روس که به مغز متفکر پوتین هم شهرت دارد، میگوید مفهوم ظهور موعود در تشیع و مسیحیت ارتدوکس مشترک است و کنفرانس افق نو گامی است به سمت مهدی (عج) و انتظار فرج.
به گزارش خبرنگار مشرق از بیروت، لبنان؛ هفتمین دوره کنفرانس افق نو از روز دوشنبه، ۱ مهر، به مدت سه روز در هتل «الساحه» واقع در بولوار «امام خمینی» در جنوب شهر بیروت، پایتخت لبنان، با شعار «فرصتی برای دستیابی به صلح و حقیقت» کار خود را آغاز کرد. طبق برنامه، صبح روز اول و پس از سخنرانی نادر طالبزاده، دبیر کنفرانس، آقای «آلکساندر گلیویچ دوگین» نویسنده، متفکر و فیلسوف روس و یکی از تأثیرگذارترین شخصیتهای روسیه که به طور خاص روی شخص پوتین نفوذ دارد، به عنوان اولین مهمان و سخنران کنفرانس نطق خود را ایراد کرد.
آقای دوگین توضیح میدهد که افق نو به خاطر این وجود آمده است که بشر از افق قدیمی و واقعیتهای کنونی دنیای پیرامون خود ناراضی و به دنبال یک انقلاب پدیدهشناختی است. وی سپس مفهوم افق نو را با ایدئولوژی تشیع مقایسه میکند و میگوید: یکی از آیتاللهها در قم به من گفت که تشیع یعنی فرهنگ انتظار برای مهدی [عجل الله فرجه] و پایان دوران غیبت. این یعنی مفهوم افق نو دقیقاً منطبق بر عقاید ماوراءالطبیعی تشیع است: اینکه ما منتظر تغییر و ظهور یک افق نو و رسیدن به یک دوره ترمیم و بازسازی هستیم. وقتی صحبت از یک افق نو میشود، خودبهخود به این معناست که واقعیتهای قبلی ناعادلانه و بر اساس عدم توازن قدرت بنیان شده است. افق نو یک اقدام موجودیتی و گامی به سوی مهدی [عجل الله فرجه] است و وقتی شما یک قدم به سوی مهدی میروید، مهدی هم یک قدم به سوی شما میآید.
این فیلسوف روس معتقد است مفهوم افق نو فقط درون تشیع وجود ندارد، بلکه در دینها و آیینهای دیگر هم دیده میشود. به عنوان مثال، در مسیحیت ارتدوکس، که خود دوگین به آن اعتقاد دارد، درک بسیار مشابهی از وضعیت موجود وجود دارد: اینکه در آخرالزمان داریم زندگی میکنیم و با ضدمسیح (یا دجال) مواجه هستیم و جامعه به سود برگشت از دین میرود. این نویسنده سرشناس روس میگوید:
ما در دنیای مسیحیت ارتدوکس هم به یک افق نو نیاز داریم؛ دنیای جدیدی که بر اساس بنیانهای کاملاً متفاوتی از امروز بنا نهاده شده باشد. باید به سنتها و ریشههای خود برگردیم و در روسیه مدرن دقیقاً دارد همین اتفاق رخ میدهد؛ ما دیگر کمونیسم را کنار گذاشتهایم و داریم به سمت یک افق نوی روسی برای خودمان حرکت میکنیم. بنابراین افق نوی شیعی و ایرانی به نوعی همراستا با افق نوی روسی است. مردم دیگر در سراسر دنیا هم به دنبال خارج شدن از این افق کنونی هستند، افقی که ویژگیهایش سلطه غرب، هژمونی آمریکا و متحدانش، کاپیتالیسم غیراخلاقی، ماتریالیسم، علم بدون معنویت، و پیشرفتهای مادیای هستند که روح انسانها را از بین میبرد و اکنون به مرحله پسااومانیستی نزدیک میشود. نظم کنونی از آنجایی خطرناک است که هر روز بیشتر از روز قبل ایجاد بحران و صادرات جنگ و بیعدالتی میکند.
دوگین، که او را «عقل منفصل پوتین» هم دانستهاند، کتاب جدید و ۲۴ جلدیاش را تحت عنوان «نوماخیا» یا «جنگ ذهن» نوشته و میگوید اعتقاد دارد که کنفرانس افق نو هم یک جنگ بر سر ذهن، لوگوس، مفهوم و نظریه برای رسیدن به توازنی است که من نام آن را جهان چندقطبی میگذارد. برای من، افق نو یک افق چندقطبی است که با پایان جهان تکقطبی خواهد آمد.
آلکساندر دوگین (راست) و آیتالله سید محمد قائم مقامی در حاشیه کنفرانس افق نو به مباحثه درباره موعودباوری و مهدویت پرداختند
کلیدواژه ها:
آثار استاد