مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
خصوصیات جسمی صفراوی مزاج ها : این افراد لاغر اندام هستند ، رنگ چهره و سفیدی چشم آنان به زردی می زنند .
پوستی گرم و خشک دارند، گر مایی هستند و تحمل فصل تابستان را ندارند ، عطش زیاد و دهانی خشک دارند .بهترین فصل برایشان فصل زمستان است . کم خواب هستند . تمایل به خوردن ترشی ها مثل لواشک وسرکه و هم چنین خوراکی های سرد مثل خیار و کاهو دارند و به خوردن خوراکی های شیرین و ادویه جات کمتر تمایل نشان می دهند . حتی ممکن است با خوردن این نوع خوراکی ها دچار مشکلاتی از جمله عصبانیت ، خارش، جوش و بثورات در بدن شوند.
خصوصیات روانی صفراوی مزاج ها : زود عصبانی شده وزود هم آرام می شوند . افرادی پر جنب و جوش ، پرانرژی ، با هوش و پرحرف هستند.
نکته : اگر همسر شما دارای مزاج گرم و خشک(صفراوی مزاج) است در فصل تابستان ، مخصوصا هنگامی که یک غذای گرم هم خورده با شد ممکن است وقتی به خانه بر می گردد به شدت عصبانی باشد ، مراقب با شید تا به شعله ی آتش او دامن نزنید . بهترین کار این است که بایک لیوان شربت خنک یا یک بشقاب هندوانه و با کلماتی محبت آمیز از او استقبال کنید. این کار شما مانند آب است که برآتش می ریزید ، آتش صفرا که فرو نشست می توانید مسائل خود را مطرح کنید . اگر هم گاهی بحث به مشاجره کشیده شد ، باز همین روال را طی کنید چرا که فردی دارای مزاج گرم و خشک خیلی زود آرام شده و معمولا از عصبانیت خود پیشیمان می گردد.
توصیه های لازم برای صفراوی مزاج ها:
از هوای تازه و خنک استفاده نمایید.در رژیم غذایی خود بیشتر از میوه ها و سبزی ها بهره ببرید و کمتر از گوشت استفاده نمایید.در تابستان مصرف مایعات را به همراه چند قطره آب لیمو ترش مصرف نمایید.حداقل 6-5 ساعت خواب شبانه توصیه می شود.در روزهای تابستان حداکثر 5 ساعت چرت بین روز رطوبت کافی به بدن آن ها می رساند.بین صرف ناهار و خواب باید حداقل یک ساعت فاصله باشد.درشرایطی که تحت فشار عصبی قرار می گیرید استراحت کافی را فراموش ننمایید.
فعالیت های جسمی و ورزش را در هوای خنک صبح زود یا شامگاه انجام دهید.از هیجان وخشم که موجب افزایش صفرا می گردد پرهیز نمایید.
برخی از پرهیزهای مزاج گرم و خشک (صفراوی)
از مصرف بیش از حد تخم مرغ ،سیر و پیاز،ادویه تند و تیز،گوشت قرمز،گوشت تمام پرندگان کوچک ،بادمجان ،موز،خربزه،آناناس،طالبی،انجیر،گردو،پسته ،فندق و ریزه خواری پرهیز نمایید.
غذاهای مفید برای مزاج گرم وخشک (صفراوی(
انواع مرکبات ، شاه توت ، خیار ، سیب ، گلابی ، آلبالو ، گیلاس ، آلو ، شفتالو ، هندوانه ، انگور ، کدوخورشتی ، هویج ، روغن زیتون ، سوپ جو ، پاچه گوسفند .
سبزی هایی مانند کاهو ، اسفناج ، لیمو ترش تازه ، سیب زمینی بخارپز ، کدو حلوایی ، نخود فرنگی ، عدس ، ماش ، جوی دوسر ، لواشک خانگی ، گریپ فروت ، نان جو ، آش جو ، بذرهای ملین مانند اسفرزه ، بارهنگ ، ترشی های طبیعی .
عرق کاسنی و عرق شاطره بهترین نوشیدنی برای این گونه افراد است.
به طور کلی از تمامی غذاها و نوشیدنی هایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و تر هستند استفاده کنید.
مزاج گرم وخشک و استعداد بیماری ها:
اضطراب و تنش فکری ، تپش قلب ، بیماری های کبدی ، سوزش ادرار بدون علت ، لاغری شدید ، شوره سر و... .
توجه : هرفرد وقتی متولد می شود دارای یک مزاج سرشتی است وهمین مزاج برای او یک حالت طبیعی است بنابراین اگر کسی مزاج گرم و خشک ، گرم و تر ، سرد و خشک ، سرد و تر ، دارد به این معنی نیست که دچار بیماری ناشی از صفرا، دم ، سودا یا بلغم است . آن چیزی که باعث بیماری است غلبه ی خلط دم ، صفرا ، سودا یا بلغم است .
علائم غلبه صفرا :
زردی رنگ چشم و پوست ، تلخی دهان ، خشکی دهان و بینی و عطش زیاد ، کاهش تمایل به غذا ، تهوع ، احساس گزگز و سوزن سوزن شدن بدن ، دلشوره و بی قراری ، زودعصبانی شدن.
کلیدواژه ها:
آثار استاد