مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
نوع زندگی برزخی ما با نوع دل ما معلوم میشود. قبر ما با چگونگی دلمان تعیین میشود.
اولین منزل از منازل آخرت، سکرات موت است که انسان در این لحظات از حالت طبیعی خارج شده و به برزخ منتقل میشود. یعنی چشم برزخی اش موقع مردن باز میشود.[1] حسهای طبیعی اش از کار میافتد. شما بالای سر شخص ایستاده ای و میبینی که نمیتواند حرف بزند.
علی(علیهالسلام) میفرماید: انسان اول نطق و حسش را از دست میدهد و بعد شنوایی و بیناییش را. ولی بدن و مغز دارند کار میکنند. ولی او دیگر از اینجا غافل میشود و میرود در نظام برزخی خودش و بعد در این نظام برزخی میبیند که قرار است کجا برود و چه اتفاقاتی برایش بیفتد. چهره عزرائیل(علیهالسلام) را میبیند. عزرائیل هم با چهره دلِ شخص، بالای سر او حاضر میشود. قیافه عزرائیل(علیهالسلام) را دل ما نقاشی میکند. ما در واقع عکس دلمان را در چهره عزرائیل(علیهالسلام) میبینیم. کیفیت قبض روح او هم همینطور است. اگر انسان یک دل معطر و یک دل خوب داشته باشد، رفتنش از دنیا مثل بو کردن یک گُل است.
همه شما تا به حال مریضی و درد داشته اید. مثلاً کسی قلب درد یا سردرد دارد. اما متوجه می شود که سرش، قلبش، بدنش، دستش، پایش و چشمش تیر میکشد. این تیر کشیدن و دردی که آدم میکشد، برای این است که با شرائط فیزیکی عالم، تناسب ندارد و به آدم فشار میآید. عدم هماهنگی با بیرون است که درد را ایجاد میکند و این را جان کندن میگویند. وقتی آدم با شرائط زیستی بهشت تطبیق ندارد، زجر و درد میکشد.
ما الان در رحم دنیا هستیم و چون وارد شرائط زیستی برزخ نشده ایم، دردمان مثل درد جنین در رحم مادر میماند که یا خیلی نامحسوس است و یا اصلاً محسوس نیست. چه موقع معلوم میشود این جنین سالم نیست و درد احساس میکند؟ زمانی که از آن شرائط زیستی بیرون بیاید و وارد دنیا شود.
[1] . خوب است که سکرات موت در همین دنیا و در حالی که انسان زنده است به سراغ آدم بیاید و ما همه عمر را با همان دیده باز که در سکرات موت سراغ ما می آید ببینیم. آنگاه وقت مردن دیگر تا این اندازه بهت زده نخواهیم شد. مثل جنینی که قبل از تولد به او اجازه دهند تا برای لحظاتی دنیا را ببیند. تصور کنید چه حالتی به جنین دست می دهد. مطمئنا جنین دچار یک بهت و حیرت خواهد شد و خواهد گفت: اینجا کجاست. و من کی هستم. این عالم به این وسعت و نظم و ... و من به این کوچکی و در این دنیای تنگ و تاریک چه کار می کنم. پس چه خوب است که از همین الان که زنده هستیم یک نگاه غیرمعمول و فراتر از عادت به دنیا و به برزخ داشته باشیم. (برداشت تنظیم کننده مطلب)
برگرفته از مباحث «قلب» جلسه دهم
کلیدواژه ها:
آثار استاد