مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
آنچه خوبان همه دارند تو تنها داری
حکومت مهدی (ع) تجلی قدرت لایتناهی خداوند است و این اراده وخواست خداست که به این بنده صالحش چنان قدرتی بدهد که تاکنون به هیچ یک از بندگانش نداده است.
مطالعه در قلمرو غیبت و ظهور و شخصیت حضرت مهدی(ع) همگان راسخت شیفته دیدار مهدی(ع) می کند. بدین جهت، برآن شدیم در این نوشتار کوتاه با نشان دادن تصویری اجمالی از مظاهر اقتدارمهدی(ع) خوانندگان عزیز را به یاد روزگار مهدی(ع) بیندازیم،به امید اینکه در روز ظهورش افتخار خدمت در حضورش را داشته باشیم. ان شاء الله.
همراه با موکب مهدی (ع)
چه زیباست بدانیم او که می آید به چه شکلی ظهور می کند، چه می پوشد، در دستش چیست، با خود چه می آورد و همراهان او کیانند؟
براساس روایات موجود، هنگام ظهور، فرشتگان ملا اعلا غرق شادی وسرورند. فرشته ای بالای سر مهدی (ع) قرار می گیرد و فریاد می زند:ای مردم! این حضرت مهدی است، از او پیروی کنید. (1) پیامبر (ص) فرمود: یخرج المهدی و علی راسه غمامه فیها مناد ینادی هذاالمهدی خلیفه الله فاتبعوه. (2) مهدی که ظهور می کند، ابری بالای سرش در حرکت است و فرشته ای در آن قرار گرفته، فریاد می زند: این مهدی، خلیفه خداوند است; از او پیروی کنید.
مهدی عمامه ی سفید جدش پیامبر بزرگوار اسلام (ص) را بر سرمی نهد. (3)
تن پوش مهدی (ع)
پیراهن خون آلود پیامبر خدا (ص) در جنگ احد را بر تن خود دارد;پیراهنی که قطرات خون مقدس حضرت بر آن ریخته شده است. امام صادق (ع) به یعقوب بن شعیب فرمود: آیا نمی خواهی پیراهن قائم آل محمد (ص) را که در روز ظهور به تن می کند. به تو نشان دهم؟ عرض کرد: آری.
حضرت صندوقی را طلبیده، پیراهنی از آن بیرون آورد و در مقابل یعقوب باز کرد. یعقوب می گوید: ناگاه چشمم به آستینی چپ پیراهن افتاد که آغشته به خون بود. حضرت فرمود: این پیراهن رسول الله است. روزی که دندانهای پیشین حضرت را شکستند، این پیراهن راپوشیده بود; و قائم در همین پیراهن قیام می کند. یعقوب می گوید:خونها را بوسیده، به چشم کشیدم.
آنگاه امام پیراهن را پیچید و در جای خود قرار داد. (4)
سلاح مهدی (ع)
سلاح مهدی (ع)، کلاه خود و زره و شمشیر ذو الفقار پیامبر(ص)است. (5) امام صادق(ع) داشتن سلاحهای باقی مانده از رسول الله رااز نشانه های امامت می داند. حارثه بن المغیره نصری گوید: به حضرت امام صادق(ع) عرض کردم: امام به چه چیز شناخته می شود؟ فرمود: به سکینه و وقار.
عرض کردم: و دیگر به چه چیز؟ حضرت فرمود: او را به وسیله شناختن حلال و حرام می شناسی و به نیاز مردم به او و بی نیازی او از مردم و همچنین سلاح پیامبرنزد اوست. (6)
پرچم مهدی (ع)
پرچم پرافتخار پیامبر (ص) که جبرئیل در روز بدر برای پیامبر آورد و با به اهتزاز درآمدنش مسلمانان پیروز شدند. همراه مهدی (ع) خواهد بود. علی (ع) نیز در بصره این پرچم را به اهتزاز درآورد و چشم فتنه را کور کرد. مومنان اصرار ورزیدند، حضرت پرچم را در صفین نیز باز کند، ولی نپذیرفت و فرمود: این پرچمی است که بعد از من کسی جز حضرت قائم صلوات الله علیه آن رابه اهتزاز درنمی آورد. (7) امام صادق (ع) درباره ماهیت و جنس این پرچم فرمود: به خدا سوگند، این پرچم هرگز از جنس پنبه و کتان و ابریشم نیست. ابو بصیر پرسید: پس از چیست؟ امام فرمود: از برگهای بهشت است که جبرئیل آن را آورد و پیامبر در روز بدر برافراشت. سپس جمع کرد و به دست علی داد.
این پرچم همچنان نزد علی بود تا در روز جمل آن را باز کرد و خداوند فتح و پیروزی برایش آورد. آنگاه آن را جمع کرده، کنار گذاشت و اکنون نزد ماست و تا قیام قائم کسی آن را باز نخواهدکرد. (8) امام سجاد(ع) به ابوخالد کابلی فرمود: گویا می بینم صاحب شما بر بلندی نجف در پشت کوفه قرار گرفته...
در حالی که پرچم رسول الله را برافراشته و آن را به سوی هیچ گروهی نمی برد مگر آنکه خداوند نابودشان می سازد. (9)
ذخایر مهدی (ع)
تمام آثار پیامبران و سفرای الهی از آدم تا خاتم نزد مهدی(ع)است که در موقع ظهور هم با خود می آورد. مهمترین این آثارعبارت است از:
1- عصای موسی
امام باقر(ع) فرمود: عصای موسی، پیش از آنکه در دست موسی باشد، عصای آدم بود. سپس به شعیب و بعد به موسی بن عمران رسید و اکنون این عصا نزد ماست. رنگ این عصا همچنان سبز است و به همان شکل اول خود باقی است. اگر از آن بپرسی، پاسخ می دهد. این عصا برای قائم ما ذخیره گردیده است. او با عصا همان کاری می کند که موسی انجام داد.... (10)
2- حجر موسی
سنگی که حضرت موسی بر آن زد و چشمه های آب از آن روان شد، نزد امام مهدی (ع) است. وقتی حضرت اراده کوفه می کند، یکی از یاورانش فریاد می زند: هیچ کس آب و غذا برندارد.
آنگاه حجر موسی بن عمران را بر شتر می نهند و همراه خود می برند. در هیچ منزلی فرود نمی آیند، مگر آنکه چشمه ای از آن سنگ روان می شود. گرسنگان، بی نیاز و تشنگان، سیراب می شوند...(11)
3- تابوت سکینه
این تابوت از زمان حضرت موسی نزد پیامبران بنی اسرائیل بود.
امام صادق (ع) درباره آن فرمود: این همان صندوقی است که خداوندبرای مادر موسی فرستاد تا نوزادش را در آن قرار دهد و در دریارها کند... . حضرت موسی در پایان عمر، الواح و زره و همه آثارنبوتش را در آن قرار داد. (12) به گفته برخی از محققان: تمثالهای پیامبران خدا در این تابوت جای داشت. بنی اسرائیل این تابوت را در جنگها باخود حمل می کردند و در پرتو آن پیروزی به دست می آوردند. (13) قائم آل محمد(ص) هنگام ظهور و رفتن به سوی بیت المقدس، آن تابوت را همراه خاتم سلیمان و الواح موسی (ع) بیرون می آورد. (14) در برخی از احادیث از تابوت آدم نیز سخن به میان آمده است. این تابوت در دریاچه طبریه برای حضرت بقیه الله محفوظ مانده است و حضرت هنگام ظهور آن را بیرون می آورد.(15)
4- مجموعه ای دیگر از آثار انبیا
امام صادق (ع) می فرماید: الواح و عصای موسی و خاتم سلیمان نزد من است. ظرفی که حضرت موسی در آن برای خدا قربانی می کرد، تابوتی که فرشتگان آن را حمل کرده، آوردند و نیز نامی که پیامبر خدا برای حفظ مسلمانان از تیرهای مشرکان، آن را میان صفوف قرار می داد، پیش من است. (16) آری، پیراهن حضرت آدم(ع) (17) حضرت یوسف، ابراهیم و نیز حله اسماعیل نزد قائم آل محمد(ص) است. (18)
5- کتابهای آسمانی
تمام کتابهای آسمانی که روزی در دست پیامبران مرسل واولو العزم بود. و به وسیله آن مردم را هدایت و ارشادمی کردند. توسط پیامبر به اهل بیت انتقال یافت. و امروز همه آنها در اختیار آخرین ذخیره الهی است. روزی که حضرت بقیه الله به فرمان پروردگار از پرده غیبت برون آید، تمام آنها را باخود می آورد. امام صادق(ع) فرمود: خداوند هیچ چیز به پیامبران نداد، مگر اینکه آن را به محمد(ص) نیز عطا کرد. آن صحفی که قرآن درباره اش فرمود: «صحف ابراهیم و موسی » نزدماست... . (19)
6- قرآنی که امام علی (ع) گرد آورد
روزی که پیامبر (ص) دار فانی را وداع گفت، علی (ع) به سفارش وی در خانه نشست تا قرآن را گرد آورد. او پس از پایان کار، قرآن را به مسجد برد و به ابوبکر عرضه کرد. عمر گفت: ای علی! این قرآن را به جای خود برگردان، ما نیازی به آن نداریم. حضرت آن را گرفت و به خانه برگشت.
هنگامی که عمر به خلافت رسید، روزی به علی(ع) گفت: اگر بخواهی، می توانی قرآنی که نزد ابوبکر آوردی اکنون بیاوری تا گرد آن جمع شویم.
حضرت فرمود: هیهات، راهی برای رسیدن به آن نیست. من در زمان ابوبکر چنان کردم تا بر شما اتمام حجت کرده باشم و در روز قیامت نگویید ما از این غافل بودیم; یا برای ما نیاوردی.
اکنون این قرآن نزد من است و جز پاکان و جانشینان من کسی به آن دست نمی زند.
عمر گفت: آیا زمانی برای اظهار این قرآن وجود دارد؟ حضرت فرمود: آری، هنگامی که قائم از فرزندانم ظهور کند. (20) تمام کتابها و نوشته های معصومان (علیهم السلام) به نامهای صحیفه جامعه (21) که املای رسول الله (ص) و خط علی(ع) بود. کتاب علی(ع) (22)، مصحف فاطمه(س) (23)، جفر ابیض (24)، جفر احمر (25) و صحیفه هایی که نام تمام پیامبران، پادشاهان و پیروان اهل بیت (علیهم السلام) بر آن نوشته است، نزد امام عصر (ع) قراردارد.
همراهان مهدی(ع)
جبرئیل و میکائیل و تمام فرشتگانی که تا کنون به فرمان پروردگار روی زمین آمده اند، در حضور مهدی آل محمد (ص) خواهند بود.
امام صادق(ع) به ابان بن تغلب فرمود: گویا سیزده هزار و سیصد و سیزده فرشته را همراه مهدی می بینم.
ابان گفت: آیا این فرشتگان همراه پیامبری از پیامبران هم بوده اند؟ حضرت فرمود: آری، این فرشتگان درکشتی با نوح، در آتش باابراهیم، هنگام عبور از دریا با موسی و زمان رفتن به آسمان باعیسی بودند. همچنین چهار هزار فرشته ای که همراه پیامبر بودند،سیصد و سیزده فرشته ای که در بدر فرود آمدند، چهار هزارفرشته ای که برای یاری حسین بن علی(ع) به زمین آمدند. اما اجازه جنگیدن از امام دریافت نکردند و پس از شهادت حضرت، تاروز قیامت بر وی می گریند... همه همراه قائم آل محمد(ص) خواهند بود. (26) افزون بر این، پیامبرانی چون حضرت عیسی والیاس(علیهماالسلام) (27) نیز به افتخار حضرت بقیه الله به فرمان پروردگار از آسمان فرود آمده، پشت سر آن حضرت به نمازمی ایستند. (28)بندگان صالح خدا یعنی حضرت خضر و اصحاب کهف (29) و سیصد و سیزده تن دلداده مهدی(ع) به راه می افتند تا در حکومت امام عصر(ع) خدمات شایسته خود را انجام دهند. امام رضا(ع)فرمود: خضر آب حیات نوشیده، تا نفخ صور زنده است... و خداوند وحشت قائم ما را درروزهای غیبتش به وسیله او به انس تبدیل می کند. (30) تمام گنجهایی که در طول تاریخ به گونه ای زیر زمین پنهان می شود، به فرمان پروردگار ظاهر گشته، دراختیار آخرین ذخیره الهی و مصلح حقیقی قرار خواهد گرفت. از گنجهای قسطنطنیه گرفته تا گنج کعبه و سایر اشیای گرانبهایی که ده ها و صدها هزار سال پیش برای چنین روزی و چنین کسی پنهان شده است.
طاووس گوید: اموال و اشیای گرانبهایی که در درون کعبه بود،عمر را نگران کرد. او می گفت: نمی دانم با آنها چه کنم. آیاآنها را به حال خود واگذارم یا بیرون آورده، در راه خدا قسمت کنم.
حضرت امیر به عمر فرمود: از تقسیم آنها چشم بپوش; زیرا تو صاحب این کار نیستی. کسی که عهده دار این کار می شود، جوانی از قریش است. او در آخرالزمان آنها را بیرون آورده، در راه خدا تقسیم می کند. (31) علی(ع) درباره گنج قسطنطنیه می فرماید: امام مهدی (ع) با همراهان خود به شهر قسطنطنیه که محل پادشاهی و سکونت پادشاه روم است. می رسد. پس سه گنج از آنجا بیرون می آورد: گنجی از جواهرات و گنجی از طلا و گنجی از نقره.
او همه آنها را بین سپاهیانش قسمت می کند. (32) امام باقر(ع) می فرماید: «ویظهرالله له کنوز الارض و معادنها» و ظاهرمی گرداند خداوند برای او گنجهای زمینی و معادنش را. (33) در پایان این نوشتار، یادآوری چند نکته ضرورری می نماید:
1- بدون شک وجود این همه آیات و نشانه ها از پیامبران سلف در دست آخرین ذخیره الهی، نشانه اقتدار مهدی(ع) است تا مردم آن زمان بدانند که امام زمان با چه قدرت عظیمی وارد صحنه می شود.
افزون بر این، هریک از این آثار نفیس، کارآیی خود را خواهد داشت و این دیگر به دست مهدی(ع) است که از این ذخایر چگونه بهره برداری کند.
2- این آثار و اشیای گرانبها، احتمالا برای اتمام حجت بر انسانها، به ویژه پیروان ادیان الهی، در اختیار امام زمان(ع) است; بدین معنی که پیروان هر دین و پیامبری، وقتی که عیسی و برخی از پیامبران مرسل، با آثار شاخص انبیا را همراه امام عصر می بینند، دیگر هیچ عذر یا بهانه ای برای پیروی نکردن نخواهند داشت.
3- شاید علت اینکه برخی از آثار و ذخایر در برخی مناطق دوردست مدفون گردیده، این باشد که حضرت مهدی(ع) با رفتن به آن مناطق و بیرون آوردن آنها باعث هدایت مردم آن سامان شود.
پی نوشتها:
1- تلخیص المتشابه، ج 1، ص 417.
2- الصراط المستقیم، ج 2، ص 260.
3- عقدالدرر، ص 277.
4- غیبه نعمانی، ص 243.
5- معجم احادیث الامام المهدی، ج 3، ص 244 و 387.
6- غیبه نعمانی، ص 242.
7- معجم احادیث الامام المهدی، ج 3، ص 386.
8- همان، ص 387.
9- همان، ص 201.
10- بصائرالدرجات، ص 183.
11- همان، ص 188.
12- و 13 الشیعه و الرجعه، ج 1، ص 164.
14- همان، ج 1، ص 163.
15- معجم احادیث الامام المهدی،ج 3،ص 292.
16- بصائرالدرجات، ص 175.
17- همان، ص 188.
18- معجم احادیث الامام المهدی،ج 3،ص 120.
19- بصائرالدرجات، ص 135.
20- الشیعه و الرجعه، ج 1، ص 419.
21- بصائرالدرجات، ص 142.
22- همان، ص 147.
23- همان، ص 151.
24- معجم الامام المهدی، ج 3، ص 388.
25- بصائرالدرجات، ص 151.
26- غیبه نعمانی، ص 311.
27- در عقدالدرر، ص 278 چنین آمده است: عیسی به دستورپروردگار همراه هفتاد هزار فرشته به زمین می آید.
28- معجم احادیث الامام المهدی ، ج 3، ص 317.
29- بحارالانوار، ج 53، ص 77.
30- کمال الدین، ج 2، ص 390.
31- الشیعه و الرجعه، ج 1، ص 211.
32- همان، ص 161.
33- همان، ص 389.
کلیدواژه ها:
آثار استاد