اهداف و فواید ازدواج (قسمت دوم)
1. یكی دیگر از اثرات فردی - معنوی ازدواج، سازندگی روحی خود سازی و غلبه بر خودخواهیها است.
2. ازدواج دو شخص روحیه گذشت، تعاون، فداكاری و مسئولیتپذیری را ایجاد میكند و ایجاد چنین روحیهای میتواند خود به خود تا حدود زیادی در انسان روح جمعی را ایجاد میكند و فرد را از منّیت و فرد گرایی خارج میكند.
3. ایجاد روح جمعی باعث غلبه بر خود خواهیها و پاك كردن نفس است.
4. ازدواج نوع دیگری از فداكاری را نیز ایجاد میكند كهاین معنای دوم فداكاری است یعنی شخص در زندگی مشترك در برابر سلیقه و طبع همسر قرار میگیرد كه ممكن است مخالف با نظر خودش باشد این جاست كه باید از خود گذشتگی داشته باشد.
5. یكی از اشتباهات بزرگی كه دختر و پسر در ازدواج میكنند این است كه میخواهند طرف مقابل از همه جهت منطبق با آنها باشند و این امری است كه اگر هم اتفاق بیافتد پس از مدتی باعث دلزدگی و افسردگی شخص است.
6. كفویت به معنای تطابق كامل نیست بلكه به معنی این است كه دختر و پسر تا جایی كه میتوانند به هم نزدیك باشند.
7. زن و مرد حق ندارند بخاطر یكدیگر از فرمان خداوند سر پیچی كنند چرا كه هم حرام است و هم زندگی را بیبركت میكند یعنی همان شخص كه انسان به خاطرش از فرمان الهی سرپیچی كرده، مقابل انسان میایستد.
8. جدای از مسائل حلال و حرام كه نه زن حق كوتاه آمدن دارد و نه مرد، در امور مباح وقتی شخص پا روی نظر شخصیاش میگذارد تا نظر طرف مقابل تامین شود، این باعث سازندگی است.
9. برخی گمان میكنند بها دادن به نظر همسر یعنی تحقیر و ذلّت خویش، در حالی كه چنین كاری به معنی سركوب كردن ناخود (یعنی همان جنبه شیطانی) كه باعث رشد بزرگی و عزّت است.
10. دختر و پسر باید قبل از ازدواج خود را برای امور مخالف، آماده كنند و بجای تلخ كردن زندگی و رفتن به سمت عصبانیت، بدانند كه تحمل كردنها در برابر همسر و فرزندان باعث رشد و كسب اجر معنوی است.
11. خداوند تبارك و تعالی همیشه دوستان خویش را در شرایط رشد قرار میدهد یعنی بهترین چیزها را برای روح آنها تهیه میكند، حال یكی از چیزهایی كه برای انبیا و اولیا تهیه كرده، وجود نیروهای مخالف است كه حتی در قالب همسر هستند.
12. جریانات مخالف باعث میشود كه شخص دائما در حال آمادگی و زور آزمایی باشد و آن حالت قدرت را داشته باشد مثل واكسن كه میكرب ضعیف شده است و در بدن باعث ایجاد آمادگی و مقابله در برابر آن بیماری را میكند.
13. افرادی كه از لحاظ روحی قدرتمند نیستند و در برابر نیروهای مخالف توان ایستادن را ندارند در زندگی (هر چه كه زندگی خوبی داشته باشند) احساس بدبختی میكنند و چنین چیزی در خانوادههای مرفّه بیشتر است و یكی از دلایل بالا رفتن آمار طلاق نیز همین است.
14. صحنه مخالفت در زندگی شیرینیهایی نیز دارد چرا كه نیروی مخالف یا همسری است كه دوستش دارد و یا رفتارهای فرزندی است كه به او عشق میورزد پس ارضای عاطفی و معنوی نیز وجود دارد.
15. یكی دیگر از فوائد ازدواج زمینه پیدایش استقلال فكری است.
16. در خانوادهها معمولاً به خاطر پیشرفت جامعه و پیدا شدن نقشهای مختلف اجتماعی، تفكرات مختلفی بین اعضا (بهخصوص والدین و فرزندان) وجود دارد (مثلاً فرزندان برنامههای مختلفی برای زندگی دارند و با وجود معقول بودن نظرات با ممانعت والدین روبهرو میشوند).
17. در بسیاری مواقع وابستگیهای روانی والدین نسبت به فرزندان مانع از جاری شدن و عملی شدن برنامههای فرزندان است و یا عدم وجود امكانات در خانواده مانعی برای فرزندان است.
18. ازدواج وسیله بسیار خوبی برای عملی شدن برنامههای انسان است یعنی یك زمینه استقلال فكری عملی و خارجی ایجاد میكند كه انسان در سایه آن میتواند بهتر و بیشتر میسر تكاملی خود را طی كند.
19. ازدواج باعث میشود كه وابستگیهای كاذب و نادرست در زندگی از بین برود و نیرویی كه در افراد ذخیره شده در جهت اهداف بلند و عالی مورد استفاده قرار میگیرد.
20. یكی دیگر از اثرات معنوی ازدواج این است كه ارزش كارهای انسان بالا میرود یعنی خداوند به خاطر ازدواج ثواب و بهره زیادی را نصیب انسان میكند و این ذخیرهای است برای انسان.
21. در روایت است كه تلاش مرد برای ایجاد رفاه بیشتر خانواده، ثواب جهاد در راه خدا را دارد.
22. حضرت امام موسی كاظم (علیهالسلام) میفرمایند: جهاد زن، خوب شوهر داری كردن اوست.
23. در روایت است كه: برخی از گناهان فقط با یك چیز پاك میشوند و آن غمی است كه زن و شوهر به خاطر معیشتشان میخورند.
24. در روایت است كه دو ركعت نمازی كه شخص ازدواج كرده میخواند از هفتاد ركعت نمازی كه شخص مجرد میخواند بالاتر است.
25. امام صادق «علیهالسلام» میفرمایند: هیچ زنی نیست كه ظرفی از آب به همسرش دهد مگر آنكه برای او از عبادت یك سال بالاتر است.
26. وقتی ارزشهای الهی حاكم باشد زندگی شیرین تر است چرا كه زن و شوهر میدانند زحماتشان هدر رفته نیست و با هر كاری كه برای طرف مقابل انجام میدهند با خداوند معامله میكنند.
27. غریزه جنسی یك امر طبیعی است كه باید با آن برخورد معقول و منطقی كرد.
28. غریزه جنسی در یك زمان خاصّی در انسان ایجاد میشود البته زمینههای آن تقریبا از سن 2-1 سالگی وجود دارد اما در سن بلوغ بارور میشود.
29. به خاطر وجود زمینههای غریزه جنسی در سنین كودكی اسلام دستورات ویژهای را مطرح میكند تا بدین ترتیب جلوی بسیاری از مفاسد دوران بلوغ دختران و پسران گرفته شود.
30. ارضای غریزه جنسی در سایه ازدواج از چند جهت در سلامت انسان نقش دارد یكی از آنها ایجاد نوع خاصی از آرامش روانی است.
31. انسان مجموعهای است از جسم و روح كه فعالیت هر یك از این دو بخش در دیگری موثر است و از آن جهت كه ارضای غریزه جنسی آرامش خاصی را برای فرد میآورد این مسئله خود به خود در سلامت جسم موثر است.
32. ارضای غریزه جنسی به خودی خود در درمان بسیاری از بیماریها و كاهش دردها مؤثر است.
33. در تحقیقات پزشكی این مطلب ثابت شده كه طول عمر افراد متاهل بیشتر از افراد مجرد است و یا برخی از دردها از قبیل بیماریهای مفاصل و... را به تأخیر در ارضای این غریزه نسبت دادهاند.
34. ازدواج زمینه صحیح ارضای غریزه جنسی را فراهم میكند و انسان را از رفتن به سراغ روشهای ناپسند بی نیاز میكند و همین مسئله نیز در سلامتی انسان نقش مؤثری دارد.
35. یكی دیگر از اثرات ازدواج افزایش روزی و رشد اقتصادی است.
36. در روایت است كه: تشكیل خانواده دهید برای شما پر روزی است.
37. نبی اكرم «صلیالله علیه و آله و سلم» میفرمایند: رزق را به وسیله ازدواج طلب كنید.
38. نبی اكرم «صلیالله علیه و آله و سلم»: هر كس ازدواج را به خاطر ترس از مخارج خانواده ترك كند به خدا بدبین شده كه خداوند میفرماید: اگر فقیر باشند خداوند از فضلش آنها را بی نیاز میكند.
39. ازدواج تشكیل یك جامعه كوچك است كه خود این مسئله باعث جلب رحمت الهی است.
40. در روایت است كه: اگر خانوادهای كافر باشند اما دلهایشان به هم نزدیك باشد خداوند به آنها بركت میدهد و اگر خانوادهای مومن باشند اما دلهایشان با هم جمع نباشد بركت از آن خانه میرود.
41. تشكیل خانواده باعث ایجاد نظم اقتصادی است و جلوگیری از اسراف میكند.
42. در حدیث است كه یكی از صفات بد مردها صفت خوبی برای زنها محسوب میشود و آن بخل است یعنی زن جلوی بسیاری از اسراف كاریها را میگیرد و به آن نظم بخشیده و به سوی رشد اقتصادی و رفاه هدایت میكند.
43. تشكیل خانواده باعث افزایش روحیه تلاش و فداكاری است یعنی استعدادها و نیروی كار و ابتكار رشد میكند.
44. خانواده محل دوری از گناه است آن هم به خاطر تقوایی كه خانواده در دختر و پسر ایجاد میكند.
45. یكی از فواید اجتماعی ازدواج دوری از جرم و امنیت و سلامت اجتماع است.
46. ازدواج شخص را به عنوان یك نیروی تلاشگر و فعال وارد اجتماع میكند و اشتغالهای مخصوصی را ایجاد میكند كه معمولا شخص را از فكر اینكه به سمت جرم و اعمال خلاف رود باز میدارد.
47. ارضای جنسی شخص در خانواده باعث ایجاد آرامش مطلوبی برای او میشود و او را از پا گذاشتن به اجتماع برای رسیدن به آن (ارضای امیال) باز میدارد.
48. به وسیله ازدواج محدودیتها و وابستگیهایی در خانواده ایجاد میشود كه نقش مهمیدر كنترل جرم دارد.
49. نبی اكرم «صلیالله علیه و آله و سلم»: كسی كه به خواستگاری دختر شما آمد و شما از دین امانتداری و درستكاری او راضی بودید با ازدواج او موافقت كنید كه در غیر این صورت فتنه و فساد بزرگی در زمین ایجاد میشود.
50. در روایت است كه بیشترین اهل جهنم، مجردها هستند.
51. ازدواج باعث ارتباطهای خانوادگی گسترده میشود و همین عامل در وحدت اجتماع موثر است.
52. ازدواج باعث گسترش فرهنگ اسلامی است.
53. ازدواج باعث گسترش فرهنگ ملّی و تحكیم و استمرار آن است، یعنی مثلا فرهنگهایی مثل دید و بازدید شب عید بین متأهلین بیشتر دیده میشود.
54. انسان در سایه ازدواج است كه واقعیت زندگی مردم و جامعه را درك میكند.
55. در سایه ازدواج آینده نگری، برنامه ریزی و صرفه جویی بیشتر میشود.
56. زن مظهر جمال الهی است و مرد مظهر جلال الهی است (زن مظهر عاطفه و مرد مظهر عقل و اراده الهی است).
57. گرایش به جنس مخالف (چه مرد به زن و چه زن به مرد) از آیات الهی است (یعنی جنس موافق آنها را برای ازدواج راضی نمیكند).
58. ازدواج به خاطر اثراتی كه دارد، یك جنبههایی از وجود انسان را تكمیل میكند یعنی هر حكمی از احكام الهی یك جنبه را تكمیل میكند مثلا جهاد در راه خدا یك بعد را تكمیل میكند و هیچ چیزی هم جای دیگری را نمیگیرد.
59. ازدواجهای آخرتی این اثر را دارد كه برای مثال همسر بهشتی شخص، بهعنوان یك مظهر قوی از جمال یا جلال الهی، برای انسان سرور میآورد.