مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
آفات و فواید ازدواج، زمان و سن و ازدواج استاد: محمد شجاعی
1. یكی از آفات ازدواج این است كه انسان بهخاطر امیال و زیادهطلبیها و روحیه تجملگرایی خویش یا خانواده به سمت كسب روزی نامشروع و حرام رود كه این امر هم از لحاظ معنوی وضعیت خانواده را به هم میزند و هم دریچهای است برای ظلم به دیگران.
2. آفت دیگر ازدواج، كوتاهی در رعایت حقوق خانواده و از سوی دیگر عدم صبر در آزارهایی است كه از سوی خانواده صورت میگیرد.
3. ازدواج، چهره و ماهیتی دوگانه دارد، یك چهره آن سازنده و مبارك و چهره دیگر آن منفی و نامبارك است.
4. در روایت است كه: در اسلام بنیان هیچ بنایی مثل بنای ساختمان ازدواج نیست. این نشان میدهد كه فواید ازدواج در غیر آن یافت نمیشود.
5. آفت دیگر ازدواج، غفلت از یاد خداوند و كوتاهی در انجام وظایف شرعی است.
6. جنبه منفی ازدواج مربوط به خود آن نیست بلكه مربوط به نوع ارتباطی است كه انسان با خانواده و با مسئله ازدواج دارد.
7. مصون بودن از جنبه منفی ازدواج با دقت در انتخاب همسر و رعایت اصول عقیدتی و اخلاقی در روابط حاصل میشود.
8. ازدواج، نباید تمام غایت زوجین باشد چرا كه باعث مدفون شدن استعدادهایشان میشود، در این حالت شعاع فكری، فعالیتها و اندیشههای آن دو فراتر از مسائل مادی نرفته و میخواهند مه چیز را به استخدام مسائل حیوانی و گیاهی زندگی درآورند.
9. ازدواج نباید مانع از توجه انسان به ماهیت اصلی خویش، ارزشهای فوق حیوانی و پیمودن مسیر انسانی باشد چرا كه در این صورت، ازدواج نامبارك است.
10. مسائلی كه دختر و پسر در طی خواستگاری مطرح میكنند نشاندهنده جایگاه شخصیتی آنان است كه در چه مرتبهای از كمالات قرار دارند.
11. نوع برخورد انسان با همسر و خانواده او را سعادتمند یا جهنمی میكند چرا كه قرآن كریم از یك طرف برخی از همسران و فرزندان را دشمن انسان و از طرف دیگر همسر را باعث لقاء انسان با خداوند معرفی میكند.
12. شخص جهنمی هرگز نمیتواند همسر خوبی برای انسان باشد.
13. ضربالعجلهای تعیین شده در احكام شرعی پیرامون زمان ازدواج تنها در جایی است كه انسان به حرام بیفتد و مسئله نیاز جنسی مطرح باشد ولی به هر حال این ضربالعجلها نیز نباید انسان را از اهداف عالی ازداج دور كند.
14. عدم تحریك غریزه جنسی دلیل بر تأخیر در ازدواج نیست ولی به هر حال گاهی كسب برخی كمالات میتواند باعث تأخیر در ازدواج باشد.
15. زمان ازدواج دارای شروطی است: 1 ـ بلوغ جنسی و جسمی (تحصیل حداقل سن ازدواج) 2 ـ داشتن درك صحیح از ازدواج، تشكیل خانواده و وظایف در آن 3 ـ شناخت آفات و آمادگی برای جلوگیری از آن 4 ـ قدرت بر انجام وظایف همسری
16. قدرت بر انجام وظایف همسری عبارت است از : توان مالی (تأمین اقتصادی خانواده)، توان عاطفی (دوست داشتن و عشق ورزیدن)، توان معنوی (ارتباط با خدا و تقوای خانواده)
17. به فرموده برخی از بزرگان، ازدواج نیز دارای احكام خمسه است یعنی با توجه به شخصیت شخص، ممكن است ازدواج در برخی سنین باعث دچار شدن به برخی آفات آن شود پس خودشناسی در اینجا بسیار مهم است.
کلیدواژه ها:
آثار استاد