مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
ضرورت آموزش پیش از ازدواج استاد: محمد شجاعی
1. انسان از سادهترین تا مشكلترین اطلاعاتش را از طریق آموزش كسب میكند و پیش از انجام هر عملی نیاز به آموزش و كسب آگاهی دارد.
2. حضرت علی «علیهالسلام» فرمودند: «ما من حركه الا و انت محتاج فیها الی المعرفه»؛ هیچ حركتی نیست مگر اینكه تو در انجام آن احتیاج به آگاهی و شناخت داری. (اصل اول آموزش)
3. نبی اكرم «صلیالله علیه و آله و سلم» فرمودند: «من عمل علی غیر علم كان ما یفسده اكثر من ما یصلح»؛ كسی كه بدون آگاهی عمل میكند، فساد و خراب كردنش بیش از اصلاحش است. (اصل دوم آموزش)
4. عملی كه بدون آگاهی انجام میشود، انسان را از هدف و مقصد دور كرده و نسبت به آن عمل پشیمان میكند و نهایتاً ممكن است نسبت به آن عمل و لوازم آن بدبین كند.
5. نداشتن ملاك صحیح و آگاهیهای لازم در امر انتخاب همسر، میتواند مفاسد بسیاری را به دنبال داشته و حتی انسان را نسبت به آن و جنس مخالف بدبین كند.
6. امام صادق «علیهالسلام» فرمودند: عملكننده بدون بصیرت و آگاهی مثل كسی است كه در یك مسیری حركت میكند اما در مسیر اصلی نیست و هرقدر میرود از مقصد دور میشود. (اصل سوم آموزش)
7. زمان آموزش در كسب آگاهی بسیار مهم است. (اصل چهارم آموزش)
8. زمان آموزش، اگر قبل از انجام عمل باشد دو حالت دارد:
الف ـ فاصله زمانی بین زمان آموزش و انجام عمل مناسب است؛
ب ـ در فاصله زمانی زیاد، مطالب فراموش میشود و یا باعث انحرافات است.
9. زمان آموزش، اگر پس از انجام عمل باشد باعث پشیمانی و حسرت زیاد میشود. مثلاً در ازدواج ممكن است جلوی انحرافات گرفته و كار اصلاح شود ولی از طرف دیگر ممكن است نتواند همسر را اصلاح كند و باعث پشیمانی از ازدواج شود.
10. ازدواج یك حركت بسیار پیچیده است كه از پیوند دو نفر (دو روح) شروع میشود و در واقع یك سیستم متقابل تأثیر و تأثر میباشد.
11. عقد كه در اسلام وارد شده به معنی گره بوده و از عقده میآید و به این معناست كه زن و شوهر باهم گره میخورند و به همین علت اگر بخواهند جدا شوند، برای هر یك تبعات زیادی دارد.
12. هر نوسانی كه در ارتباط بین زوجین ایجاد میشود، خانوادههای ایشان را تحت تأثیر قرار میدهد چرا كه در طی جریان ازدواج خانوادههای دو زوج نیز باهم و با فرزندانشان در ارتباطند.
13. سهلانگاری و سادهانگاری در مورد انتخاب همسر، توجه به ملاكها و معیارهای معقول و مشروع باعث میشود كه افراد هم به خود و هم به كسی كه بهعنوان همسر انتخاب میكنند، ظلم و خیانت كنند.
14. سهلگیری در مورد ازدواج، مربوط به مسائل مادی است.
15. خانواده با زمان ازدواج شروع شده و تمامی ندارد و اثر آن تا بینهایت پابرجاست.
16. یكی از جلوههای قیامت كه در قرآن كریم معرفی شده است، گریختن انسان از پدر، مادر، همسر و فرزند است كه علت آن خیانت است و این نشانه تأثیرگذاری افراد خانواده در یكدیگر میباشد.
17. فرزند ادامة شأن و شخصیت والدین است، به همین علت هر شكلی كه از آنها گرفته باشد همان را نشان داده و بروز میدهد، پس یك مشاوره قبل از ازدواج میتواند جلوی بسیاری از مفاسد را بگیرد.
18. بهطور متوسط 49% مرد و 51% زن بر روی فرزند مؤثر هستند، به همین دلیل انسان پیش از اقدام به ازدواج باید رذایل اخلاقی را از خود دور و محاسن اخلاقی را كسب كند.
19. امیرالمؤمنین «علیهالسلام» فرمودند: جهل در انسان مضرتر از خوره در بدن است.
20. جاهل دائماً در افراط یا تفریط است و به همین دلیل هیچگاه امتیاز نمیگیرد بلكه مدام امتیاز میدهد.
21. امام حسن عسكری علیهالسلام فرمودند: جهل دشمن است.
22. در روایت است كه بدترین بیماریها جهل است و بدتر از آن جهل به جهل است یعنی انسان نداند كه نمیداند یا فكر كند میداند و احتیاجی به دانستن ندارد.
23. در جامعه ما بیشترین آمار طلاق مربوط به شهرنشینها و در بین آنها نیز بیشتر مربوط به قشر تحصیلكرده است.
24. جوانها قدرت تأثیرپذیری بالایی دارند و به همین علت حتی كوچكترین چیز باعث میشود كه یك فرد را كه در زمینه ازدواج اساساً تخصصی ندارد بهعنوان متخصص به شمار آورده و از او پیروی كنند.
25. موانع آموزش ازدواج دوگونه است: موانع داخلی و موانع خارجی.
26. از جمله موانع داخلی آموزش ازدواج، یكی عدم درك ضرورت آموزش پیش از ازدواج و دیگری حیاء میباشد كه این دو نوع حیا، حیای كاذب و احمقانه است.
27. بنا بر روایتی از حضرت رسول «صلیالله علیه و آله و سلم» حیاء بر دو گونه است: حیای عقل كه علم است و حیای حماقت كه جهل میباشد.
28. موانع خارجی آموزش ازدواج از موانع داخلی سرچشمه میگیرد.
کلیدواژه ها:
آثار استاد