مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
امروز اربعین نماد مقاومت حاضراست. حضور ملیتهای مختلف در این راهپیمایی عظیم، نشان دهنده جهانی شدن فرهنگ حسینی است. بزرگترین معجزه اربعین، ایجاد یک فضای بین المللی پر از امنیت، آرامش و عشق انسانها به یکدیگر است که در هیچ جایی از کره زمین چنین فضای ایجاد نشده است.
بحثمان در بیانیه گام دوم انقلاب به آثار انقلاب اسلامی رسید. در این جلسه ادامه بحث را میخوانیم. توجه داشته باشید که ما تا بیانیۀ گام دوم را خوب نفهمیم، نمیدانیم که قرار است این انقلاب چگونه در سطح جهان زمینهسازی کند.
در بیانیۀ گام دوم به دو نکته اشاره شده: ایجاد تمدن نوین اسلامی و زمینهسازی برای ظهور آقا امام زمان علیه السلام. سوال این است که تمدن نوین اسلامی بر پایۀ اسلام در سطح جهان چگونه شکل می گیرد؟ آنهایی که در فضای اربعینی قرار میگیرند، میفهمند که انقلاب اسلامی در سطح جهان چه تأثیراتی گذاشته و یک فضای بینظیری که در طول تاریخ بشر سابقه نداشته، ایجاد کرده است. در آن فضای بینالمللی اربعین، همه به عشق امام حسین علیه السلام از همه ادیان و مذاهب شرکت می کنند.
معجزه بسیار بزرگی که اتفاق افتاده و بعضیها خودشان را به نفهمی میزنند، این است که چطور میشود از تمام نقاط جهان، بیش از صد کشور، مردم با دینها و مذاهب مختلف، عاشقانه خودشان را به این فضای راهپیمایی میرسانند؟ می آیند تا چه چیزی را پیدا کنند؟ در پاسخ باید گفت که آنها چیزی را تجربه میکنند که هیچ وقت در کشورهای خودشان وجود نداشته و آن فضایی است پر از امنیت، آرامش و عشق انسانها به یکدیگر. هیچ کس با کسی دعوا ندارد. همه عاشق هم هستند. همه همدیگر را دوست دارند. اختلافی با هم ندارند. اصلاً چیزی به اسم دین، مذهب، نژاد و زبان در آنجا وجود ندارد. همه برای خدمت به همدیگر سبقت میگیرند. آن همه خدمات، خیلی عجیب است. اصلاً دنیا این را نمیفهمد. اگر این لو برود که فرهنگ چیست، و پشت صحنه چیست که میتواند این صلح جهانی را ایجاد کند، تمام مستکبرین ذلیل و خوار میشوند. برای همین است که استکبار نمیگذارد اخبار اربعین در تمام دنیا پخش بشود و اگر هم پخش میکنند، صحنههایی را از اربعین پخش میکنند که حقیقت اربعین نیست. مثل قمه زدن.
در زیارت خطاب به سیدالشهداء می گوییم: «السَّلَامُ عَلَیْكَ یَا وَارِثَ مُوسَى كَلِیمِ اللهَ* السَّلَامُ عَلَیْكَ یَا وَارِثَ عِیسَى رُوحِ اللهَ= سلام بر تو اى وارث موسى همسخن خدا* سلام بر تو اى وارث عیسى روح خدا»، یعنی حسین علیه السلام جای همه عشق مسیحیان به مسیح را پر کرده و جایش را گرفته است. جای همه عشق یهودیان به موسی را پر کرده و جایش را گرفته است. جای همه عشق کسانی که تابع دین حضرت ابراهیم علیه السلام هستند را پر کرده است. امام حسین علیه السلام جای همه عشق به انسانهای بزرگ و انبیاء، را گرفته و جای همه آنها هم هست. برای همین هم میتواند این همه عاشق را در یکجا جمع کند.
اگر کسی شیفته امام حسین علیه السلام نشود، نمی تواند زندگیش را رها کند و از دورترین نقطه کشور یا جهان بیاید برای راه پیمایی اربعین. پس معلوم است یک شخصیتی، یک نورانیتی، یک کانون عشق و عاطفه و محبتی توانسته دل اینها را پر کند که اینها بلند میشوند و به عشق او میآیند. وقتی هم به حرمش میرسند، به قول خودشان انگار به کانون عشق، معنویت، عرفان و نورانیت رسیده اند.
آشنایی جهان با اهل بیت، آماده شدن جهان برای ظهور از آثار انقلاب اسلامی است. پس این که ما الان محتوای بیانیه گام دوم انقلاب را میخوانیم، دقت کنید که معنای سطحی از آن نکنید.
ارتقاء شگفتآور بینش سیاسی آحاد مردم از آثار انقلاب اسلامی است
در ادامه بیانیه دوم حضرت آقا فرمودند:
«رابعاً: بینش سیاسی آحاد مردم و نگاه آنان به مسائل بینالمللی را به گونهی شگفتآوری ارتقاء داد». یعنی مردم سطح شعور و بینش سیاسیشان بالا رفته است. روستاییترین آدمها که سواد هم ندارند، تحلیلهای زیبای سیاسی دارند. انقلاب اسلامی این فهم سیاسی را در خودش نگه نداشت و به کشورهای مختلف جهان صادر کرد. چه کسی قبل از انقلاب اسلامی جرأت میکرد پرچم آمریکا را زیر پا بگذارد و بلند داد بزند: "مرگ بر آمریکا"؟ اما انقلاب اسلامی کاری کرد که یک میلیون سیاهپوست، کاخ سفید را محاصره کنند و شعار بدهند. انقلاب اسلامی کاری کرد که در لندن پایتخت شیطان، پایتخت کفر، مسیحیان چفیه گردنشان بیندازند و "الله اکبر" و "یاحسین" بگویند. کاری کرد که تمام مردم دنیا بتوانند آمریکا، اروپا، ابرقدرتها، کشورهای مرتجع منطقه و حتی کشورهای خودشان را با شجاعت نقد کنند و عیبهایش را پیدا کنند. کاری کرد که کارشناسان، نمایندگان مجلس، بزرگان دشمنان ما و بزرگان علمای وهابی بیایند در تلویزیون خودشان کشورشان را محکوم کنند و ایران را تأیید و حمایت کنند. چه کسی فکر میکرد این چنین بینش سیاسی مردم بالا برود!
تاریخ زندگی مردم زمان پیغمبر و زمان ائمه را ببینید. هیچ وقت در تاریخ این همه مردم با این بینش سیاسی و بصیرت وجود نداشته است. به همین دلیل است که حضرت امام (ره) فرمود: «ملت ایران از ملت حجاز در عهد رسول الله صلی الله علیه و آله و از ملت عراق در عهد امیرالمؤمنین علیه السلام بالاتر است».
آیات و روایاتی هم که در مورد ایرانیها آمده، به خاطر این است که مردم به این درجه از بصیرت رسیدند. این مسئله خیلی مهم است. آن را دست کم نگیرید.
انقلاب اسلامی حتی به ضد انقلابیها هم آزادی، بصیرت و بینش داد. آنها هم مینشینند با آزادی کامل نقد میزنند و حرف هایشان را کامل می زنند.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «تحلیل سیاسی و فهم مسائل بینالمللی در موضوعاتی همچون جنایات غرب، بخصوص آمریکا، مسئلهی فلسطین و ظلم تاریخی به ملّت آن، مسئلهی جنگافروزیها و رذالتها و دخالتهای قدرتهای قلدر در امور ملّتها و امثال آن را از انحصار طبقهی محدود و عزلتگزیدهای به نام روشنفکر، بیرون آورد؛ اینگونه، روشنفکری میان عموم مردم در همهی کشور و همهی ساحتهای زندگی جاری شد و مسائلی از این دست، حتّی برای نوجوانان و نونهالان، روشن و قابل فهم گشت».
الان بچه 5 یا 10 ساله ما بینش سیاسی دارد. گاهی بینش سیاسیاش هم از بسیاری از روشنفکران بالاتر است. در کجای دنیا میتوانست چنین اتفاقی بیفتد؟ این هم به برکت خون شهدا و انقلاب اسلامی است. انقلاب با ظرفیتی که ایجاد کرده، دنیا را تصرف خواهد کرد و تمدن نوین اسلامی را در سراسر جهان بنیان میگذارد و قطعاً و حتماً موانع ظهور حضرت را برطرف میکند.
سنگین کردن کفهی عدالت در تقسیم امکانات عمومی کشور
«خامساً؛ کفّهی عدالت را در تقسیم امکانات عمومی کشور سنگین کرد». یعنی انقلاب اسلامی امکاناتی را که قبلاً در اختیار افراد محدودی بود، به اقصی نقاط عالم فرستاد. دبیرستان، مدرسه، سواد، برق، آب، گاز، تلفن، راه، اتومبیل، فرودگاه و همه چیز را بین همه مردم کشور تقسیم کرد. به عنوان مثال، قبلاً پزشک مختص بعضی از شهرها بود. بسیاری از استانها، شهرها و روستاها اصلاً چنین امکانی نداشتند. ولی امروز یک پیشرفت واقعاً شگفتآوری را ما در سراسر کشورمان از نظر امکانات و پزشکان متخصص می بینیم. تا جایی که هم اکنون صحبت از توریسم پزشکی مطرح است. یعنی افرادی از سایر کشورها بیایندو در ایران بیماری خود را درمان کنند.
حالا بعضیها میگویند: این دزدیها و بیعدالتیهایی که الان میشود، چه میشود؟ اینها هست یا نیست؟ بله. اینها هم هست، که زمان پیغمبر و امیرالمؤمنین هم بوده است.
در بخش دیگری از بیانیه ایشان می فرمایند: «نارضایتی این حقیر از کارکرد عدالت در کشور، به دلیل آن است که این ارزش والا باید گوهر بیهمتایی بر تارک نظام جمهوری اسلامی باشد و هنوز نیست و این نباید به این معنی گرفته شود که برای استقرار عدالت کار انجام نگرفته است».
یعنی من آن عدالتی را که دوست دارم باشد، هنوز نیست؛ اما بینظیرترین اتفاقات در توزیع عدالت در بین فقرای جهان در کشور خودمان اتفاق افتاد. بیماریها کاسته شد، فلج اطفال از بین رفت، بسیاری از بیماریها که مردم را میکشت، از بین رفت. کارهای خیلی بزرگی صورت گرفت.
«واقعیّت آن است که دستاوردهای مبارزه با بیعدالتی در این چهار دهه، با هیچ دورهی دیگر گذشته قابل مقایسه نیست. در رژیم طاغوت بیشترین خدمات و درآمدهای کشور در اختیار گروه کوچکی از پایتختنشینان یا همسانان آنان در برخی دیگر از نقاط کشور بود. مردم بیشتر شهرها بویژه مناطق دوردست و روستاها در آخر فهرست و غالباً محروم از نیازهای اوّلیّهی زیرساختی و خدمترسانی بودند. جمهوری اسلامی در شمار موفّقترین حاکمیّتهای جهان در جابهجایی خدمت و ثروت از مرکز به همهجای کشور، و از مناطق مرفّهنشین شهرها به مناطق پاییندست آن بوده است».
امروز نعمتی در سراسر کشور به نام گاز داریم؛ ولی قدرش را نمیدانیم. در هر خانه ای از ایران به راحتی گاز روشن می شود و اسراف هم میکنیم. دو برابر چین گاز مصرف میکنیم و هدر میدهیم. 17 برابر ژاپن گاز مصرف میکنیم. اگر سیستم مان مثل بعضی از کشورها سیستم زغالسنگی یا نفتی بود، شاید بهتر قدر این نعمت گاز را میدانستیم. نعمت های دیگری هم مثل برق، آب شیرین و خیلی از امکانات دیگر داریم که هم قدر نمی دانیم و هم اسراف می کنیم.
«آمار بزرگ راهسازی و خانهسازی و ایجاد مراکز صنعتی و اصلاح امور کشاورزی و رساندن برق و آب و مراکز درمانی و واحدهای دانشگاهی و سد و نیروگاه و امثال آن به دورترین مناطق کشور، حقیقتاً افتخارآفرین است؛ بیشک این همه، نه در تبلیغات نارسای مسئولان انعکاس یافته، و نه زبان بدخواهان خارجی و داخلی به آن اعتراف کرده است؛ ولی هست و حسنهای برای مدیران جهادی و بااخلاص نزد خدا و خلق است. البتّه عدالت مورد انتظار در جمهوری اسلامی که مایل است پیرو حکومت علوی شناخته شود، بسی برتر از اینها است و چشم امید برای اجرای آن به شما جوانها است که در ادامه بدان خواهم پرداخت».
افزایش چشمگیر معنویت و اخلاق در فضای عمومی جامعه
ما هیچ وقت در کرۀ زمین از اول تاریخ تا به الان، این همه آدمهای معنوی نداشتیم. حتی نه در زمان پیغمبر یا امیرالمؤمنین و نه هیچ منطقه جغرافیایی این همه مؤمن در یک جا جمع نشده بودند، این همه شهید ندادند. شهید یعنی انسانهایی که توانستند برزخ و قیامت و بهشت را طی کنند و به خود خدا برسند: «عند ربهم یرزقون». کدام کشور این طور بوده؟ چه موقع مردم میتوانستند با این تعداد جمعیت کربلا، سوریه یا مشهد بروند؟ این همه معنویت و انفجار معنویت از کجا آمده؟
«عیار معنویّت و اخلاق را در فضای عمومی جامعه بگونهای چشمگیر افزایش داد. این پدیدهی مبارک را رفتار و منش حضرت امام خمینی در طول دوران مبارزه و پس از پیروزی انقلاب، بیش از هر چیز رواج داد؛ آن انسان معنوی و عارف و وارسته از پیرایههای مادّی، در رأس کشوری قرار گرفت که مایههای ایمان مردمش بسی ریشهدار و عمیق بود».
اشتباهی که خیلی از افراد در فهم مسائل دینی و قضاوت مردم می کنند، در شاخههای دین است: حقیقت (اعتقادات)، طریقت (اخلاق) و شریعت (رعایت مسائل شرعی، حلال و حرام و فقه و رساله). زمان شاه هم همین اشتباه را کردند. آمریکا، اروپا، اسرائیل و انگلیس گفتند: همه مردم را لخت کنیم، تعداد مشروبفروشیها بیشتر از مساجد شود. همه کاوارهای شدند. رستورانی شدند. همه برهنه شدند. فکر میکردند مردم اگر الان در فضای غربزدۀ رژیم طاغوت دست از شریعت برداشتند، حقیقتشان هم خراب شده. در حالی که حقیقت مردم خراب نبود. این را نفهمیدند.
شما تاریخ معاصر را بخوانید. زندگیهای مردم را بخوانید. مردم باطن خوبی داشتند. فقط شریعت که همان شاخ و برگها است، خراب بود که خیلیها میگفتند کار ایران تمام شده، اما میدیدید وقتی محرم و صفر میشد مردم مشکی میپوشند و در مجالس عزاداری مینشستند. آنها نمیفهمیدند که مردم عمیقترین بخش دینشان دست نخورده است. آن چیزی که در آسیبها و تهاجمها معمولاً خیلی دست میخورد، شریعت است. درست است بعضیها اعتقاداتشان ضعیف میشود، اخلاقشان هم بد میشود، اما نوعاً اینطوری نیست.
دشمن نمیتواند امام حسین علیه السلام و حضرت زهرا (سلام الله علیها)، و غیب را از مردم بگیرد. اگر مردم شل میشوند، بیشتر در بخش شریعت شل میشوند. یک ذره لباسهایشان آزاد میشود. ممکن است بعضی از گناهان را انجام بدهند. ولی آن ریشه سر جای خودش سالم است و این اشتباهی بود که در شناخت مردم ایران کردند.
ما الان 80 میلیون آدم داریم که این 80 میلیون شهید هستند، یعنی اگر امام زمان بیاید، انشاءالله به چشم خودتان ببینید، با گوشتان هم بشنوید، شما ببینید از فردایش مردم چه خواهند شد. نه فقط مردم ایران؛ بلکه مردم جهان.
وقتی حضرت جبرئیل روی کرۀ زمین ندا دهد که آقا میآید و چهار ماه دیگر همه شما او را با چشم میبینید. ببینید این چهار ماه چه می شود. از همان لحظهای که آدم میشنود، چه میشود تا آن چهار ماه. مردم خیلی خوب هستند. ریشههایشان خیلی خوب است. همه عاشق خدا و دین هستند. اخلاقشان خوب است. حالا یک ضعفهایی هم دارند. در دنیا هم همینطور است.
«هرچند دست تطاول تبلیغات مروّج فساد و بیبندوباری در طول دوران پهلویها به آن ضربههای سخت زده و لجنزاری از آلودگی اخلاقی غربی را به درون زندگی مردم متوسّط و بخصوص جوانان کشانده بود.ولی رویکرد دینی و اخلاقی در جمهوری اسلامی، دلهای مستعد و نورانی بویژه جوانان را مجذوب کرد و فضا به سود دین و اخلاق دگرگون شد. مجاهدتهای جوانان در میدانهای سخت از جمله دفاع مقدّس، با ذکر و دعا و روحیهی برادری و ایثار همراه شد و ماجراهای صدر اسلام را زنده و نمایان در برابر چشم همه نهاد».
آقا خودش فرمود: جوانان الان از جوانان دوران جنگ پاکتر و بهتر هستند. یک مَثَل مسلّم است.
شما دیده اید جوانان در مدافعین حرم چه کار کردند. ده ها هزار جوان رفتند ثبتنام کردند. این همه جوان چطور ساخته شدند.
«پدران و مادران و همسران با احساس وظیفهی دینی از عزیزان خود که به جبهههای گوناگون جهاد میشتافتند، دل کندند و سپس، آنگاه که با پیکر خونآلود یا جسم آسیبدیدهی آنان روبهرو شدند، مصیبت را با شکر همراه کردند».
من با اینکه خودم در اکثر عملیاتها بودم هیچ وقت ندیدم یک کسی تیر بخورد و آخ بگوید. لذت بود، ذکر بود، شکر بود، یا مهدی بود، یا حسین بود، یا زهرا بود. الان ده ها برابر جوانان ساخته شده اند و با همان روحیه و بهتر در همین دانشگاه ها و مدارس و در همه جای کشور تربیت شدند.
«مساجد و فضاهای دینی رونقی بیسابقه گرفت. صف نوبت برای اعتکاف از هزاران جوان و استاد و دانشجو و زن و مرد و صف نوبت برای اردوهای جهادی و جهاد سازندگی و بسیج سازندگی از هزاران جوان داوطلب و فداکار آکنده شد. نماز و حج و روزهداری و پیادهروی زیارت و مراسم گوناگون دینی و انفاقات و صدقات واجب و مستحب در همهجا بویژه میان جوانان رونق یافت و تا امروز، روزبهروز بیشتر و باکیفیّتتر شده است».
من کسانی را سراغ دارم که زندگی شان را فروختند فقط برای اسلام، برای امام حسینG، این برای امام زمانG. البته خدا هم به آنها خیر و برکت زیادی در همین دنیا میدهد.
«و اینها همه در دورانی اتّفاق افتاده که سقوط اخلاقی روزافزون غرب و پیروانش و تبلیغات پُرحجم آنان برای کشاندن مرد و زن به لجنزارهای فساد، اخلاق و معنویّت را در بخشهای عمدهی عالم منزوی کرده است؛ و این معجزهای دیگر از انقلاب و نظام اسلامی فعّال و پیشرو است».
معنویت هشت سال دفاع مقدس ما به همه جای دنیا صادر شده که الان مردم برای شهادت صف میکشند. این اتفاق بزرگ را دست کم نگیریم. اتفاقی که در دنیا افتاده، این است وقتی که رهبر میگوید: شما با چشم خودتان نابودی اسرائیل را خواهید دید، یا ما به زودی در قدس نماز میخوانیم. بعضیها این را نمیفهمند، میگویند: آقا کجاست؟
اینها نمیفهمند که انقلاب چکار کرده و چه اتفاقاتی افتاده. نمیفهمند اگر الان صدای صیحه آسمانی بیاید، در دنیا چطوری لشکر صدها میلیونی امام زمانG به فوریت آماده میشوند. بدترین آدمهایی که شما میشناسید، وقتی صدای امام زمان G به گوششان بخورد، مثل حُرّ می آیند. اتفاقی که برای حر افتاد چه بود؟ ما دهها میلیون حر در دنیا داریم که آماده هستند برای این تحول. این تحول حتماً اتفاق خواهد افتاد.
قا/219
شرح زیارت جامعه کبیره/ سیاسه العباد/ بیانیه گام دوم/معنویت
کلیدواژه ها:
آثار استاد