مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
بسم الله الرّحمن الرّحیم
و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین
سفره یك سوم ایرانیان خالی از غذای سالم
19 میلیون نفر در كشور غذای ناسالم مصرف میكنند. در همین زمینه وزارت بهداشت درصدد است در جهت سالم كردن وضعیت جامعه با اصلاح سیستم بتواند در 10 سال آینده 25 درصد از مرگ و میرها و 30 درصد از مصرف سیگار را كاهش دهد.
روزنامه جوان: 19 میلیون نفر در كشور غذای ناسالم مصرف میكنند. در همین زمینه وزارت بهداشت درصدد است در جهت سالم كردن وضعیت جامعه با اصلاح سیستم بتواند در 10 سال آینده 25 درصد از مرگ و میرها و 30 درصد از مصرف سیگار را كاهش دهد. در این راستا ایمنی غذا، یكی از مهمترین دغدغهها و دلنگرانیهای دولتها در قبال سلامت مردم خودشان است زیرا بررسیها نشان میدهد كه یك رابطه مستقیم بین خوردن غذاهای ناسالم و افزایش بار بیماریها وجود دارد.
آمارها نشان میدهند بروز بسیاری از بیماریهای بدخیم نظیر انواع سرطان ریشه در آلودگیها و مواد مضر موجود در مواد غذایی دارد بهطوریكه تعداد بیمارانی كه بر اثر آلودگی ناشی از مواد غذایی مبتلا شدهاند، بعد از بیماران قلبی- عروقی، سوانح و حوادث در رتبه سوم اهمیت قرار دارد.
گزارشهای وزارت بهداشت حكایت از آن دارند كه از 380 هزار مورد فوت كه در سال 92 به ثبت رسیده، 93 هزار نفر به علت سكته قلبی، 34 هزار نفر به علت سكته مغزی و 32 هزار نفر به علت سرطان فوت كردند. این در شرایطی است كه تحقیقات در مورد علت مرگومیرها نشان میدهد متأسفانه 70 درصد علت مرگومیرها ریشه در عوامل خطر رفتاری و فیزیولوژیكی دارد.
در همین رابطه معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با بیان اینكه انسانها با رفتاریی نظیر سیگار كشیدن، ورزش نكردن و دیگر عوامل خود را در معرض انواع بیماریها قرار میدهند، گفت: «19 میلیون نفر در كشور غذای ناسالم مصرف میكنند و 10 میلیون نفر در كشور مبتلا به فشار خون هستند كه 50 درصد آنها از بیماری خود اطلاع ندارند».
علیاكبر سیاری با اشاره به طرح اصلاح سیستم كه مصرف سیگار را پایین آورده و مرگ و میرها را كاهش میهد، ادامه داد: «با اجرای این طرح در جامعه به سرعت بار مراجعات به بیمارستان كم خواهد شد و امیدواریم تا سال آینده شاهد تحولات بزرگ در كشور باشیم.»
نیمی از مردم اضافه وزن دارند
با گذری بر وضعیت سلامت در دهههای گذشته مشخص میشود حدود 30 سال قبل یعنی در سال 64 چیزی حدود 34 هزار نفر در اثر اسهال فوت كردند اما امروزه سكتههای قلبی، مغزی، سرطان و دیابت جایگزین آن شده و جان افراد را میگیرند و دیگر بیماریهای واگیر با پیشگیری و مراقبت كمتر خطرآفرین هستند.
در همین راستا، چند روز پیش وزیر بهداشت نیز با بیان اینكه نزدیك به ۵۰ درصد مردم كشور دچار چاقی و اضافه وزن هستند، گفته بود: «میتوان با توجه به نوع غذای مصرفی و میزان كالری از این اضافه وزن پیشگیری كرد».
دكتر سیدحسن هاشمی با اشاره به افزایش بیماریهای قلبی، دیابت و سایر بیماریهای غیرواگیر در كشور گفت: این بیماریها نهایتاً سكته و معلولیت را در پی دارند. در عین حال استفاده از نمك نیز منجر به افزایش حجم خون، پارگی رگ و سكته مغزی میشود و فرد را فلج میكند. در زمینه چربی نیز افزایش مصرف این ماده منجر به سكته قلبی میشود، در حال حاضر ۵۰ درصد مردم ایران به دلیل سكته مغزی و قلبی از بین میروند. وی علت این موضوع را عدم كنترل فشار خون، مصرف زیاد نمك، قند و چربی دانست و با زبانی ساده به تشریح چگونگی ایجاد بیماری در اثر مصرف بیرویه موادی همچون نمك و چربی پرداخت و تأكید كرد:خوردن شیرینی و شكلات در ایجاد چاقی مؤثر است. اگر چربی و مواد اضافی در بدن نسوزد، فرد چاق میشود و وقتی چاق شد دچار بیماری قند میشود و نهایتاً به كور شدن چشم، از كار افتادن كلیه، بسته شدن رگهای قلب و معلولیت منجر میشود.
امسال موضوع ایمنی غذا و سلامت فرآوردههای غذایی به عنوان شعار سال وزارت بهداشت در هفته سلامت تعیین شد تا به این بهانه اهمیت تغذیه و سلامت غذا، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد اما آمارها نشان میدهند كه این شعار هم در حد همان شعار باقی ماند و در عمل نتوانست تأثیری از خود نشان بدهد.
با این تفاسیر آنچه مسلم است، وزارت بهداشت به عنوان متولی امر سلامت مردم و جامعه، وظایفی در حوزه غذا برعهده دارد كه مهمترین آن، نظارت بر سلامت غذا از مزرعه تا بشقاب مردم است.
کلیدواژه ها:
آثار استاد