مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
در این ماه عزیز، راز و نیاز با خداوند بیشتر شده، دعاها رونق خاصی می یابند در هیچ یك از ماههای سال ،این همه سفارش به دعا كردن نشده است. در ادعیه این ماه به طور ویژه به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف عنایت شده است و در چندین مورد، یاد، نام و دعای برای حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به چشم می خورد؛ آنچه در این ادعیه، نمایان است، آرزوها و خواستههایی است كه تا به حال، جامعه بشری به خود ندیده، فقط در عصر ظهور به آنها خواهد رسید؛ بنابراین خواندن این دعاها و درخواست محتوای آن بهگونهای طلب نزدیكتر شدن زمان ظهور است؛ به زبان دیگر، خلاصه این دعاها، این است: «اللَّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّكَ الْفَرَج».
در این نوشته، ابتدا نگاهی كوتاه به بعضی از این دعاها داشته، سپس برخی از فرازهای ادعیه را با ویژگی های حكومت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و نشانههای عصر سبز ظهور مقایسه می كنیم.
اهم این دعاها عبارتند از:
- دعای افتتاح
یكی از ادعیه وارد شده در تمامی شبهای این ماه مبارك ، دعای شریف افتتاح است، مرحوم علامه مجلسی رحمه الله علیه این دعا را در جلد بیست و چهارم بحارالانوار آورده، آن را منسوب به امام زمان علیه السلام دانسته است.
بخش آخر این دعا، مربوط به حضرت حجت علیه السلام است كه با عبارت «اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى وَلِیِّ أَمْرِكَ الْقَائِمِ الْمُؤَمَّلِ» شروع می شود؛ این فقرات را در سه قسمت بررسی می نماییم:
قسمت اول: بیشتر عبارتهای این بخش، دعا برای حضرت حجت علیه السلام می باشد كه با عبارت «اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى وَلِیِّ أَمْرِكَ الْقَائِمِ الْمُؤَمَّلِ وَ الْعَدْلِ الْمُنْتَظَر» شروع میشود.
قسمت دوم : این قسمت از دعا توصیفی از عصر ظهور (و اشتیاق دعا كننده برای درك آن) است كه در قالب دعا، بیان شده است و با این جمله، آغاز میشود: «اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَیْكَ فِی دَوْلَة كریمة».
قسمت سوم: بیان خلاصهای از مشكلات عصر غیبت و استغاثه برای ظهور است.
- دعای معروف «اللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلَى أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ»
یكی دیگر از اعمال مشتركه این ماه، دعایی است كه بعد از نمازها خوانده می شود؛ این دعا از پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله و سلم رسیده است، دعایی كه بیش از هزار سال، بهترین بندگان خدا در بهترین ماهها، یعنی ماه رمضان؛ در بهترین اوقات اجابت دعاها، یعنی بعد از نمازها و در بهترین حالات، یعنی در حالت روزه می خوانند؛ ولی این دعا تا به حال، اجابت نشده است.
این دعا، تبیین جامعهای ایدهآل است كه همیشه بشر به دنبال آن بوده است و با وجود گذر زمانی طولانی، خود چنین موقعیتی را درك نكرده است؛ چنین جامعهای، آرزوی همه پیامبران و رسولان، انسانهای صالح و اولیاءالله بوده است؛ پیامبران و ائمه علیهم السلام برای تحقق آن تلاش كردند و جان خود را فدا نموند، ولی به علل مختلفی محقق نشد؛ ما (شیعیان) معتقدیم، این دعا به طور كامل، فقط یك مصداق اجابت دارد و فقط جامعه دربردارنده این ویژگی ها، جامعه مهدوی خواهد بود.
تطبیق فرازهای ادعیه با دستاوردها و ویژگیهای حكومت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
در این قسمت به بررسی برخی از خواستههای مطرح شده، در این ادعیه همچنین به بررسی روایاتی درباره اجابت آن خواستهها در حكومت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می پردازیم؛
عدالت فراگیر و از بین رفتن ظلم
یكی از خواستهها و ویژگی های مشترك در ادعیه و حكومت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف عدالت فراگیر و ریشهكن شدن هر گونه ظلم و ستم است؛ در دعای افتتاح از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به جای «عادل» تعبیر به «عدل» شده است: «اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى وَلِیِّ أَمْرِكَ الْقَائِمِ الْمُؤَمَّلِ وَ الْعَدْلِ الْمُنْتَظَرِ» این تعبیر، نهایت عدالتمحوری و دادگستری حضرت را میرساند همچنین خواستههایی مثل بی نیازی فقرا، سیری گرسنگان، پوشش برهنگان و. . . فقط در سایه اهتزاز پرچم چنین عدالتی، محقق خواهد شد.
حضرت، حكومت را بهگونه ای سازماندهی میكند و مردم را بهگونه ای تربیت می نماید كه دیگر، واژه ستم از ذهنها رخت برمی بندد و به تعبیر روایات، دیگر كسی به دیگری ستم نمی كند حتی حیوانات نیز دست از تجاوز برمیدارند و گوسفند، همنشین گرگ میشود.
امسلمه میگوید: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف چنان عدالتی در جامعه برپا میكند كه زندگان، آرزو میكنند، كاش مردگانشان زنده بودند و از آن عدالت، بهره مند می شدند».
نیز امام صادق علیه السلام می فرماید: «به خدا سوگند! به طور حتم، عدالت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف درون خانهها و اتاقهایشان نفوذ میكند، چنانكه سرما و گرما در آن وارد می شود».
نصرت و عزت الهی (رضایت همگانی از حكومت)
در دعای افتتاح چنین آمده است:
« أَیِّدْهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ ـ اللَّهُمَّ أَعِزَّهُ ـ وَ انْصُرْهُ ـ وَ انْصُرْهُ نَصْراً عَزِیزاً ـ وَ اجْعَلْ لَهُ مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَاناً نَصِیراً».
در این عبارتها یاری و عنایت ویژه الهی برای امام زمان علیه السلام و حكومت جهانی ایشان، خواسته شده است؛ هرگاه خداوند بخواهد به كسی نصرت و عزت ببخشد، چنان می كند كه بر دلها حكومت كند و دوست و دشمن، پذیرای او باشند.
حضرت علی علیه السلام می فرمایند:«. . . خداوند،حضرت مهدی علیه السلام را با فرشتگان،جن و شیعیان مخلص یاری می كند».
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: «شما را به مهدی، بشارت می دهم. . . كه ساكنان آسمان و زمین از خلافت و فرمانروایی او خشنودند».
گشایش برای مردگان
یكی دیگر از دعاها، درخواست نشاط و سرور برای مردگان بود: «اللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلَى أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ».
حكومت حضرت مهدی علیه السلام چنان تأثیری در هستی می گذارد كه حتی مردگان نیز از آن بهرهمند می شوند.
حضرت علی علیه السلام در این باره می فرماید: «مردی از فرزندانم ظهور میكند كه در نتیجه ظهور و حكومتش، هیج مرده ای در گور نمی ماند، مگر اینكه گشایش و بركاتی در گور برایش پدید می آید و آنان به دیدار یكدیگر میروند و قیام قائم را به یكدیگر مژده میدهند».
برطرف شدن غمها
در دعای هر روزه ماه رمضان آمده است: «اللَّهُمَّ فَرِّجْ عَنْ كُلِّ مَكْرُوبٍ».
امام صادق علیه السلام می فرمایند: «. . . او (حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف) بر طرف كننده غمهای شیعیان بعد از سختی است. . . »
ادامه دارد...
کلیدواژه ها:
آثار استاد