مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
هر چه سطح رقابت ها و چشم و هم چشمی ها در اموری که شایسته انسان نیست بیشتر باشد؛ سرعتش در رشد کمالات انسانی کمتر خواهد بود. یادمان باشد که؛ "گرفتار شدن در باتلاق رقابت و فخر فروشی ها بزرگترین حماقت هاست ".
به گزارش منتظران منجی «عج»، در جلسه 23 «مهارتهای زندگی » ، مورخ 86/5/27 استاد محمد شجاعی به ادامه بحث پرداختند که شرح آن در زیر می آید:
در بخش های گذشته در مورد ریشه حس رقابت و چشم و هم چشمی در وجود انسان به طور مختصر توضیح دادیم ، در این بخش و بخشهای آینده توضیحات بیشتری در این زمینه خواهیم داد .
رقابت و چشم و هم چشمی در مسائلی که حقیقتا قابل رقابت هستند و جزء ارزشهای انسانی محسوب می شوند امری پسندیده است؛ خداوند در قرآن و ائمه معصومین در فرمایشات خود انسان ها را به این رقابت های مثبت بسیار سفارش کرده اند .
انسان این رقابتهای مثبت را، تایید کرده و به انسان ها سفارش میکند که اگر میخواهند در مسیر کمالات حقیقی رشد کرده و به هدف خلقت نزدیک تر شوند؛
باید از رقابتها و چشم وهم چشمی های منفی دست بردارند، زیرا بین این دو ( رقابت مثبت و منفی ) رابطه مستقیمی وجود دارد؛
یعنی به همان میزان که انسان در چنگال چشم و هم چشمی ها و رقابتهای منفی گرفتار می شود از حرکت به سمت هدف خلقتش (تشبه به خداوند) و تأمین خوشبختی دنیا و آخرتش باز می ماند .
فراموش نکنیم که؛
هر چه سطح رقابت ها و چشم و هم چشمی ها در اموری که شایسته انسان نیست بیشتر باشد؛ سرعتش در رشد کمالات انسانی کمتر خواهد بود .
ائمه معصومین تعابیر زیادی از چشم و هم چشمی های نابجا و آثار آنها داشته اند که در جلسات قبل به برخی از آنها اشاره کردیم ، یکی از این تعابیر از حضرت علی (ع) بوده است که فرمودند : دو چیز مردم را هلاک می کند ؛ ۱- ترس از فقر ۲- طلب فخر
حال می خواهیم در مورد این مسأله که چرا انسان طالب فخر فروشی و خود برتر بینی نسبت به دیگران است ؛ توضیح بیشتری دهیم .
اینکه گفته می شود فخر فروشی هلاک کننده انسان است به چه دلیلی است ؟
امیر مؤمنان حضرت علی (ع ) می فرمایند :هیچ حماقتی بالاتر از فخر فروشی نیست.
از این سخن حضرت امیر در می یابیم که چشم و هم چشمی و فخر فروشی ها، حماقت محض است و کسی که گرفتار این مسأله می شود، احمق ترین انسانهاست.
یادمان باشد که؛؛
"گرفتار شدن در باتلاق رقابت و فخر فروشی ها بزرگترین حماقت هاست ".
و حضرت تعبیری دیگری هم در این زمینه دارند که می فرمایند :
الافتخار من صغر الاقدار
افتخار کردن (به خود ) از بی مقداری و بی ارزشی انسانهاست!!!!!!!
چه کسی به دیگران فخر فروشی می کند و به خود بسیار افتخار می کند ؟
کسی که چیزی برای بزرگ شدن و افتخار کردن به خود ندارد .
البته لازم به ذکر است که مواردی هم وجود دارد که انسان باید به آن افتخار کند یعنی افتخار در چیزی که حقیقی و قابل افتخار و انسانی است و مربوط به شأن و قیمت انسان می شود . مثل افتخار انتساب به حقیقت دین،،، ریشه های حقیقی وجودی ما که اهل بیت ( ع) هستند....و ...
ولی افتخارها و فخرهایی وجود دارد که خیلی از انسانها دچارش می شوند ، مثل پز دادن به هم ، فخر فروشی در چیزهایی که قابل افتخار نیست و از ثروت و مقام و شهرت و .....
حضرت می فرمایند : این مسأله ( افتخار کردن به خود ) از کوچکی آدمهاست .
قدر و اندازه آدمی کوچک است و این کوچکی برایش بسیار آزار دهنده است ... بنابر این برای اینکه بتواند این کوچی نفس خود پوششی بگذارد و خودش را بزرگ کند شروع به افتخار کردن به خود و پز دادن به دیگران می کند .
ادامه دارد ...
مطالب بیشتر:
کلیدواژه ها:
آثار استاد