مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
پیامبر اکرم(ص) فرمودند: الولدُ سیدٌ سبع سنین، و عبدٌ سبع سنین، و وزیرٌ سبع سنین
طبق فرمودهی پیامبر اکرم(ص) مراحل زندگی کودک بعد از تولد، شامل این مراحل میباشد؛ هفت سال اول (سالهای سیادت و سروری) هفت سال دوم(سالهای اطاعت) هفت سال سوم(سالهای وزارت و مشاورت با والدین)
هفت سال اول، مرحلهی سلطنت کودک در خانهی شماست. بازی کردن، شغل اصلی او دراین مرحله محسوب میشود. آزاد گذاشتن او و به دور نگه داشتنش از بایدها و نبایدها، زمینه را برای شکوفائی استعدادهایش مساعد میکند. هرگونه سرمایه گذاری شما در این مرحله، آرامش و شادی را در مراحل بعد به ارمغان خواهد آورد.
در کودک شما، از حدود سه سالگی، چیزی به نام من شکل خواهد گرفت و او سعی میکند تا با مخالفتهایی که در مقابلتان انجام میدهد، منِ خویش را تثبیت کرده و برای خود، شخصیتسازی کند. نتیجهی سپری کردن موفق این دورهی کودک، خویشتنداری و آرامش روانی او در آینده خواهد بود.
فرصت ندادن به کودک برای مخالفت و محدود و ممنوع کردن او در این مرحله، صدمات شخصیتی جبرانناپذیری را در بزرگسالی برایش بدنبال خواهد داشت. او که در کودکی نتوانسته منِ خود را پیدا کرده و تثبیت کند، در بزرگسالی شروع به مخالفت کردن با جمع نموده و سعی در اثبات منِ گمشدهی دوران کودکیاش میکند.
پس در نهایت صبر و مهربانی به کودکتان اجازهی مخالفت داده و به قلمرو حکومتی سلطان خانهتان تجاوز نکنید تا از یکسو با تجربههایش مهارتهای لازم را برای سالهای آینده زندگیش کسب کرده و از سوی دیگر آمادهی اطاعت از شما در هفت سال دوم عمرش شود. تجربههای موفقیتآمیز کودک شما، چنان لذتی را در او ایجاد میکند که جرأت تجربیات بعدی را به دست خواهد آورد. او با اعتماد به نفس بیشتری به سراغ تجربیات بعدیاش رفته و آرام آرام با کسب مهارتهای لازم، به امور مربوط به خودش مسلط میشود. این مهارتها در برقراری روابط اجتماعیاش بسیار بسیار مؤثر بوده و به او شخصیت مستقلی میبخشد. در این صورت کودک شما، در آینده، ضعیف، تنها، سرخورده، و مطرود کودکان دیگر نبوده و به راحتی تمام توانائیها و مهارتهایش را بروز خواهد داد.
نتیجهی صبر و مهربانی امروز شما در پذیرش مخالفتها و تجربههای فرزندتان، کودک رام و مطیع فردای شما خواهد بود. پس لذت آزادی و سلطنت را به او بچشانید تا فردا، چشندهی طعم فرزندی آرام و صالح باشید.
برگرفته از مباحث تربیت فرزند، استاد محمد شجاعی
کلیدواژه ها:
آثار استاد