مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
اولین مرتبه مهرورزی؛ گشادهرویی و خوشرویی است.
خوشرویی نشانه كرامت و بزرگواری انسان است. بعضیها هر وقت نیازمند هستند خوشرو میشوند ولی كسی كه همیشه خوشرو است، آدم باقیمتی است. حضرت علی «علیهالسلام» فرمودند: بهترین وسیلهای كه مردم دلهای دوستان خود را بهدست میآورند و كینهها را میزدایند خوشرویی در برخورد با آنها و گشادهرویی با آنهاست. اگر با كسی اختلاف هم دارید، این خصوصیات را حفظ كنید.
امام باقر «علیهالسلام» فرمودند: خوشرویی و چهره شادی داشته باشید، اینها عامل جلب محبت و نزدیكی به خداوند است. حتی اگر یك كافر هم باشد. مؤمن از ارتباط با خداوند شادی و گشادهرویی میگیرد. یكی از بدترین عذابهای الهی این است كه خداوند رویش را از انسان برگرداند. در مغفرت میگوییم هم بگذر هم ببخش. عفو، فقط گذشت است. آیا ما حاضر هستیم برای جلب رضایت خدا و خریدن ابدیت خوشرو باشیم. ترشرویی سبب جلب دشمن میشود.
نبی اكرم «صلیالله علیه وآله وسلم» فرمودند: حق زن بر شوهرش اینست كه هیچگاه به او ترشرویی و اخم نكند. (هر دو نسبت به هم حق اخم كردن ندارند)
ـ مرحله بعدی خودآرایی در مهرورزی است؛ خودآرایی مرد بهخصوص برای زن (حداقل 3 روز یكبار آرایش كنند). مردها نسبت به زنها بهم ریختهتر هستند.
پیامبر «صلیالله علیه و آله و سلم» فرمودند: همانطور كه خودآرایی یك زن جلوگیری میكند از اینكه مرد در بیرون از خانه به دیگران تمایل پیدا كند، خودآرایی مرد نیز باعث میشود زن به دیگران تمایل پیدا نكند. هرچه با اسلام منافات نداشته باشد خوب است. به نظرات همدیگر توجه كنیم.
ـ مرحله بعد بحث زبان؛ در زبان هم از واجبات روابط این است كه اگر كسی را دوست داریم اعلام كنیم. در خانواده بدون استثناء همه نیاز دارند كه علاقه افراد خانواده را به خود بدانند. زن و شوهر و افراد در خانواده باید علاقه و محبتشان را به همدیگر ابراز كنند. این ادب را از خدا یاد بگیریم كه خداوند در قرآن چند مرتبه به بندگانش اظهار محبت مینماید. خداوند آدمهایی را كه كار خوب میكنند، دوست دارد. (محبت را به كلام و لفظ بیاورید)
نبی اكرم «صلیالله علیه و آله و سلم» فرمودند: این گفته مرد كه به همسرش بگوید دوستت دارم از دل همسرش نمیرود و بالعكس هم همینطور
روایت: اگر كسی دوست، برادر یا همسرش را دوست دارد، حتماً باید به او ابراز كند.
امام باقر «علیهالسلام» فرمودند: اگر كسی را دوست داری، حتماً به او اظهار كن زیرا اظهار محبت، الفت را بیشتر میكند.
خیلی بد است كه آدم تكبر كند به كسی ابراز محبت كند. اگر تو ابراز محبت كنی و طرف بگوید تو را دوست ندارم باز تو برد كردهای مثل جواب سلام كه اگر ندهد طرف مقابل حضرت جبرئیل جواب سلام را میدهد.
روایت: 2 نوع حیاء داریم؛ حیاء عاقلانه و حیاء احمقانه. اگر كسی بگوید خجالت میكشم ابراز محبت كنم این حیاء احمقانه است. سیره اهل بیت «علیهمالسلام» را ببینید چگونه همدیگر را صدا میزدند. بعضی كلمات باید در خلوت باشد ولی باید ابراز محبت خالصانه در خانوادههای همدیگر بهكار رود و زن و شوهر با محبت همدیگر را صدا بزنند تا همه بدانند.
تربیت غلط در مسائل عاطفی؛ مثلاً بوسیدن فرزند جلو پدر و مادر را بیادبی میدانند. یا اینكه اگر زن و مرد جلوی خانواده اظهار محبت كنند بیحیایی میدانند. همه اینها حیاء احمقانه است و گاهی اوقات هم جهالت است. تحت هیچیك از این عواملی كه گفتیم نباید فكر كنید كه لوسبازی است. (تولد، ماه عسل، سالگرد ازدواج، اینها همه خوب است و درست)
حضرت علی «علیهالسلام» فرمودند: با همسرتان خوشگفتار باشید تا او خوشرفتار باشد. ـ زیبا سخن بگویید تا پاسخ زیبا بشنوید.
نكته مهم: گاهی وقتها حالتهای بدنی هم مهم است. یعنی مهرورزی را هم در حالت بدن حفظ كنیم. دست دادن به هم، بوسیدن همدیگر، در آغوش كشیدن همدیگر (در این هنگام گناهان هر دو نفر میریزد)
بین دو نفر دست دادن، دست خدا و توجه خدا متوجه كسی است كه محبتش بیشتر باشد.
بزرگان میفرمایند: در نشستن گاهی اوقات در كنار هم قرار گیرید. بهتر است زن و شوهر یا دیگران روبهروی هم بنشینند كه همدیگر را بهتر ببینند.
یك آدم باسلیقه شاید در 5 دقیقه تماس بدنی بتوانند تولید محبت ماهها را انجام دهند.
درباره زبان حضرت امام صادق «علیهالسلام» حقوق مرد به زن: زن محبتورز و زنی كه عاشق شوهرش است.
زن باید به شوهرش اظهار عشق كند آن هم با عشوهگری و دلبری و آرایش كردن.
امام «رحمهالله علیه» فرمودند: انسان بدون تلقین به هیچ جا نمیرسد.
کلیدواژه ها:
آثار استاد