مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
دعوت انسان برای یاری رساندن به امام زمانش و موانع را از سر راه او برطرف کردن، سعادت بسیار عظیمی است که خیلی وقت ها قدر آن دانسته نمی شود. باید دانست که «نعمت بسیار عظیمی است که با هیچ نعمتی از نعمت های دنیایی قابل قیاس نیست».
قرآن در این باره چنین می فرماید:« الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدَانَا لِهَذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِیَ لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللَّهُ = ستایش خدایى را كه ما را بدین [راه] هدایت نمود و اگر خدا ما را رهبرى نمی کرد، ما خود هدایت نمى یافتیم[1]». خدا ما را هدایت کرد و اگر نمی خواست، ما هدایت نمی شدیم. الحمدلله که لطف خدا شامل حال ما شد و ما به چادر امام زمان (علیه السلام) راهنمایی شدیم.
دو موضوع مهم در بحث آموزش و پرورش
در آموزش و پرورش دو موضوع مهم مورد بحث است. یکی «نسخه نویسی» و دیگری تبدیل «ایمان تقلیدی» به «ایمان تحقیقی».
نسخه نویسی یعنی این که وقتی ما به مدارس می رویم، چه چیزهایی را باید بیان کنیم. مطلب مهم در نسخه نویسی این است که ما با دو گروه از افراد سر و کار داریم: یکی معلمان و خانواده های دانش آموزان و دیگری دانش آموزان. در گروه اول، افراد بزرگسال قرار دارند که نسخه نویسی آنها با دانش آموزان فرق می کند.
گام بعدی تربیت و آماده سازی و در واقع تغذیه دانش آموزان می باشد. یکی از مباحثی که برای سنین راهنمایی به بالا یعنی دبیرستان انجام دادیم، بحث تک جلسه ای به نام «شادی و آرامش» است که برای دخترها ارائه کردیم و البته پسرها هم می توانند استفاده کنند. مأموریت و مقصد این بحث برای کسانی است که تازه می خواهند شروع کنند، یعنی ترکیب دو بحث «راه شناسی» و «دشمن شناسی» را در خود دارد.
بحث دیگر مبحث «روان شناسی عاقل و جاهل» است که توضیح دهنده ی دو شخصیتِ عاقل و جاهل می باشد. شخصیت عاقل و جاهل، آینه ای است که در مقابل نوجوانان (دانش آموزان) قرار داده می شود که خودشان را در این آینه نگاه کنند و میزان عقلانیت و جهالت خود را بسنجند. نکته مهم در بحث شخصیت شناسی عاقل و جاهل این است که چرا باید عقل و چهره ی عاقل به انسان شناسانده شود. پاسخ این است که عقل ما پیغمبر درونی ماست. اگر عقل نباشد، پیغمبر بیرونی هم نمی تواند کاری انجام دهد.
بنابراین در بحث روان شناسی عاقل و جاهل این خیلی مهم است که ما عاقل را ترسیم کنیم. «جهل» در مقابل «عقل». چون ممکن است افراد در عین حال که عالم هستند، جاهل هم باشند. «علم» و «جهل» با هم جمع می شوند، ولی عقل و جهل با هم جمع نمی شوند. جهل ضد عقل است، نه ضد علم. فهماندن این نکته ی دقیق و مهم کار «دین» است. دین به شما می فهماند که علم و جهل می توانند جمع شوند ولی عقل و جهل نمی توانند.
بحث بعدی، «حقوق والدین» و بحث «نگاه و خیال» است که خیلی مورد استفاده می باشد. بحث دیدنی ها و تشکیل خیال در «سعادت و شقاوت» انسان خیلی مؤثر است.
«زندگی از نو» مبحث دیگری است که می تواند، یک بازنگری قدرتمند در سبک زندگی ایجاد کند و در واقع یک نوع تشویق مطالعات مذهبی و معنوی است و این که اساساً چرا ما باید دین را بشناسیم و مطالعات دینی داشته باشیم. کتاب های «آشتی با امام زمان (علیه السلام)، عزادار حقیقی و دُر و صدف» و 40 صفحه اولِ ضرورت خودشناسی مباحث خیلی خوب و مؤثر برای سنین اواخر دبیرستان می باشند که باید تجویز کنید.
یکی از مباحثی که در کنار راهشناسی به فضای ذهنی افرادی که تازه می خواهند شروع کنند، نزدیک است، دوره «دشمن شناسی» است. این دوره تقریباً هم مباحث «انسان شناسی» را در بر می گیرد و هم راهشناسی را.
معلمان و مدارس و آموزش و پرورش هنوز نتوانسته اند، آن باطنی که بتواند، ظاهر درستی به دانش آموز بدهد را ایجاد کنند. دانش آموزان ما فقیر و مستضعف هستند و تغذیه نشده اند. بنابراین، شما باید به آنها آن باطن قوی را بدهید. اگر جاهای دیگر کوتاهی می کنند، ما در مباحث مان می توانیم آن را جبران کنیم و به آنها این باطن را بدهیم و تقویت شان کنیم. کتابهای دیگری هم هستند که در جلسات بعدی به شما معرفی خواهند شد که در این زمینه به شما کمک می کنند.
[1] . اعراف/43.
کلیدواژه ها:
آثار استاد