www.montazer.ir
سه‌شنبه 26 نوامبر 2024
شناسه مطلب: 2222
زمان انتشار: 9 آوریل 2015
حبّ؛ تنها عاملِ سازنده دل  همانگونه که در جلسات گذشته

خانواده آسمانی، جلسه ۳48، ۹۳/۱۲/07؛ از سلسله مباحث استاد محمد شجاعی

حبّ؛ تنها عاملِ سازنده دل همانگونه که در جلسات گذشته

عناوین مورد بحث در این جلسه: حبّ تنها عاملِ سازنده دل؛ معیّت با اهل‌بیت «علیهم‌السلام»، ویژه عُشّاق؛ رفاقت با بهترین‌ها

تنها بخش فوق عقلانی است که قادر است عاشقِ معشوق‌های انسانی شود و تنها یک انسان عاشق است که غصه‌های انسانی در قلبش نفوذ می‌کند، غصه آوارگی امامش ...

به گزارش منتظران منجی «عج»، در جلسه 348 «خانواده آسمانی» كه در مورخ ۹۳/۱۲/۷ برگزار شد، استاد محمد شجاعی به ادامه بحث پرداختند که شرح آن در زیر می آید:

حبّ؛ تنها عاملِ سازنده دل

همانگونه که در جلسات گذشته آموختیم، شکل هندسی مولکولهای آب در برخورد با موسیقی‌های گوناگون تغییر می‌کند.

اساساً تمام مولکول‌ها در اطراف انسان و یا در درون بدن او، با توجه به نوع ورودی‌هایی که دریافت می‌کنند، تغییر شکل داده و اشکال هندسی متفاوتی پیدا می‌کنند. بنابراین تمام اشیا در عالم صاحبِ شعور بوده و نحوه برخورد با آنها کاملاً منشأ اثر است، به طوری که هیچ انتخاب و یا هیچ ارتباطی در عالم بدون تأثیر نمی‌باشد. محل سکونت، نوع دوستان، نوع فیلم‌ها و تصاویری که می‌بینیم، نوع صداهایی که می‌شنویم، نوع عطرهایی که استشمام می‌کنیم، انواع تخیلات و تفکرات انسان، نوع رشته تحصیلی، نوع کتاب‌هایی که مطالعه می‌کنیم ...  همه و همه ساختار قلب انسان را تشکیل داده و نوع سعادت و یا شقاوت او را مشخص می‌کند.

اساساً ممکن نیست که کسی توسط یکی از قوای پنج‌گانه، خوراکی را دریافت نماید، اما آن ورودی روی نفس او تأثیری نداشته باشد. حال اگر یکی از خوراک‌های قوای پنج‌گانه، با عشق و محبت توسط نفس دریافت شود، این خوراک، بیش از ورودی‌های دیگر روی نفس تأثیرگذاشته و اساساً تأثیر آن بر نفس، نسبت به ورودی‌های دیگر غلبه خواهد کرد.

کمی بیندیشیم:

خیالات ما در تنهایی ما و خلوت‌هایمان به کدام سمت سوق می‌یابد؟

- دلتنگ چه گروهی از انسانها می‌شویم؟

- دوست داریم با چه کسانی رفاقت کنیم؟

- چه نوع شخصیتی را برای ازدواج می‌پسندیم؟ و ...

در طول شبانه‌روز چندین بار از خداوند حرکت در صراط مستیم را می‌طلبیم. اگر این دعا، حقیقی، صادقانه و با عشق و محبت از قلب ما صادر گردد، قطعاً ما مشمول این هدایت خواهیم شد.

اما اگر به نماز می‌ایستیم و هدایت در صراط مستقیم را از خداوند طلب می‌کنیم؛ اما قلب‌مان به سبک زندگی غیر از سبک اللهی علاقه‌مند است و یا به رفاقت با کسانی غیر از اهل بهشت مشتقاقیم، امکان ندارد بتوانیم در مسیر صراط خوب حرکت نموده و به مقصد برسیم.

حبّ، تنها عامل سازنده دل است. دلِ انسان به هر آنچه علاقه‌مند است، نفس او نیز به آن شکل درآمده و با آن گروه محشور خواهد شد.

اگر انواع عبادات، زیارات، اعمال خیر و ... منجر به تولید عشق و دلدادگیِ ما نسبت به غیب نشود، یعنی با بخش حیوانی صورت گرفته و هیچ تأثیری در سازندگی نفس نداشته است. اما اگر انسان را به سمت و سوی عاشقی بکشاند، قطعاً با بخش انسانی صورت پذیرفته و تأثیر بسیار چشمگیری در سازندگی و رشد نفس او خواهد داشت.

معیّت با اهل‌بیت «علیهم‌السلام»؛ ویژه عُشّاق

نبی اکرم «صلی الله علیه و آله و سلم» می‌فرمایند:

«من أحبّ قوماً علی اعمالهم، حُشِر یوم القیامه فی زمرتهم، فحوسبَ بحسابهم، و إن لم یعمل أعمالهم»

هر کس، گروهی را به خاطر اعمالش دوست بدارد، روز قیامت در همان گروه محشور خواهد شد و با حساب همان گروه نیز محاسبه می‌گردد، هر چند اَعمالِ آنها را انجام نداده است.

ظاهر متدیّن، بدون حبّ قلبی، اساساً تأثیری در ساختار نفس انسان ندارد. اساساً انسان در قیامت با گروهی محشور می‌شود که به سبک زندگی آنان علاقه داشته است.

تا مبدأ میل انسان به سوی الله و مظاهر الله تغییر نکند، تلاش‌های او حتماً به خطر خواهد افتاد. تنها کسی عاشق است که شادی و آرامش در جان او رسوخ کرده باشد. او با تمام انسان‌ها در صُلح است، حتی با کسانی که در حق او ظلم نموده‌اند. آنقدر مشغله‌های فوق عقلانی و دلدادگی‌های این بخش، او را احاطه کرده‌اند که کاملاً چهاربخش دیگر را در کنترل او در آورده اند، نه حسادتی، نه تکبری، نه خودشیفتگی، نه کینه‌ای و ... .

قلب او، رها از هر چیزی است، خالیِ خالی خالی، فقط مشغولِ غیب...

او تمام فعالیت‌ها و روابطش را حول محور عضویت خود در خانواده محمد و آل محمد تنظیم می‌کند. سبک زندگی الهی تنها سبک مورد پسند اوست و می‌داند جز در سایه این سبک به معشوق خود نخواهد رسید. او صادقانه و عاشقانه از خداوند همراهی با محمد و آل او را در دنیا و آخرت می‌طلبد:

«اللهم اجعل محیای محیا محمد و آل محمد، و مماتی ممات محمد و آل محمد».

تنها بخش فوق عقلانی است که قادر است عاشقِ معشوق‌های انسانی شود و تنها یک انسان عاشق است که غصه‌های انسانی در قلبش نفوذ می‌کند، غصه آوارگی امامش ...

تنها یک انسان عاشق است که به درد انتظار امامش دچار می‌شود و برای او دست به عملیات می‌زند.

تنها یک انسان عاشق است که می‌تواند آماده شهادت در راه معشوقش شود، چنین کسی اگر در بستر هم بمیرد، باز هم به شهادت مُرده است.

رفاقت با بهترین‌ها

امیرالمؤمنین «علیه‌السلام» می‌فرمایند:

«خُذ مِن صالِحِ العَمَلِ ، وخالِل خَیرَ خَلیلٍ ؛ فَإِنَّ لِلمَرءِ مَا اكتَسَبَ وهُوَ فِی الآخِرَةِ مَعَ مَن أحَبَّ». (غرر الحكم : 5096)

از شخص درستکار، درس بگیر، و با بهترین دوستان، دوستی کن و ... .

باید دوستان خوب برای خودبرگزینی، اهل غیب به تعبیر قرآن، بهترین رفقا هستند... با آنها که رفاقت کنی، برایت غوغایی به پا خواهند کرد، فقط باید تمرکز کنی، خودت را فارغ سازی و قلبت را برای رفاقت با غیب خالی نگه‌داری.

قلبی که به کینه‌توزی، جدال، حسد، پرخاشگری، و زودرنجی و ... درگیر است، مَحال است در رفاقت با غیب موفق شود. قلبت که از زمین رها شد، با آسمان رفیق خواهی شد... .

شرح این روایت ادامه دارد...

 

مطالب بیشتر:

مجموعه سخنرانی های استاد شجاعی

مجموعه کتاب های استاد محمد شجاعی

پای درس استاد

والحمدلله رب العالمین

صوت

1 - حبّ؛ تنها عاملِ سازنده دل همانگونه که در جلسات گذشته

نظری داده نشده

Top
برای عضویت در خبرنامه پست الکترونیکی خود را وارد کنید

خبرنامه سایت منتظران منجی

Stay informed on our latest news!

اشتراک در خبرنامه سایت منتظران منجی feed