مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
امام رضا (علیه السلام ) فرمودند: «و مَن سَألَ اللّه َ التَّوفيقَ و لَم يَجْتَهِدْ فَقدِ اسْتَهْزأ بنَفْسِهِ شخصی؛ از خدا توفيق بخواهد اما كوشش ننمايد خود را مسخره كرده است».
مسخرگی چیزی است که انسان به سادگی گرفتارش می شود. یعنی رفتارهای کاملا نامعقول و توهمی و تکیه کردن به آرزوها و احساسات، بدون در نظر گرفتن لوازم معقول و منطقی کار.
در حرکت به سمت آخرت و ابدیت، باید جدیت داشته باشیم. فقط افراد تنبل و بی حوصله هستند که راحت به حرام می افتند. یعنی اکثر جهنمیان کسانی هستند که آدم های تنبل و بی حوصله بوده و در دنیا جدی نبودند.
امیرالمومنین علی (علیه السلام) فرمودند: « یکی از منفورترین آدم ها در نزد خداوند، کسانی هستند که خداوند آنها را به خودشان واگذار کرده است». یعنی خود حقیقی برایشان اهمیتی ندارد. در ادامه حضرت می فرماید: «اینها راهنما ندارند و خودشان را از مسیر اصلی دور نگه می دارند.
وقتی به کالاهای دنیایی و اهداف دنیایی و جمادی، گیاهی، حیوانی، عقلی دعوت می شوند، وقت عمل کردن دارند؛ اما موقعی که به کالای آخرتی دعوت می شوند، کسل هستند». حضرت این را مسخرگی می گویند.
وقتی انسان نسبت به جاودانگی و حیات ابدیش که هر لحظه ممکن است به آنجا منتقل شود، جدی نیست و نسبت به حیات دنیایی که مشکوک هم هست و معلوم نیست چقدر به دست آید و چقدر در آن بماند، جدی است و خیلی وقت می گذارد، حضرت او را اهل جهل و مسخرگی می نامند.
بیشتر وقت عمرما در مقدمات راه طی می شود. درحالی که مقصدمان، آخرت و ابدیت است و باید عمران را برای کسب آن حیات صرف کنیم.
آنچه که منشأ شادی و آرامش است ایمان است. بنابراین، هر کس می خواهد حیات دنیایی لذت بخشی داشته باشد، باید به بخش فوق عقلانی اش اهمیت دهد. این بخش اگر قوی شد، دیگر غصه و غم نخواهیم داشت و زندگی شادتر شده و دنیای قشنگی خواهیم داشت.
همان طور که برای قوت و زیبای بدن مان وقت می گذاریم؛ تغذیه مناسب می کنیم و مثلا به باشگاه می رویم، برای روح مان هم باید وقت بگذاریم؛ باید تمرین کنیم و به باشگاه تقویت روح برویم، تمرکز بگیریم و رشد کنیم.
اگر کسی برکت در زندگی را می خواهد، در هر زمینه ای باید به تقویت روحش بپردازد. هر چقدر به روح بپردازیم، زندگی بهتری خواهیم داشت و برعکس، هر چقدر روح کوچک و ضعیف باشد، گره های بیشتری به کارهای زندگی می افتد.
کلیدواژه ها:
آثار استاد