www.montazer.ir
دوشنبه 20 ژانویه 2025
شناسه مطلب: 4756
زمان انتشار: 28 فوریه 2016
توصیه بهداشتی: عادت‌هایی که به ضرر مغز تمام می‌شود

توصیه بهداشتی: عادت‌هایی که به ضرر مغز تمام می‌شود

از افراط در مصرف شکر و گوشت تا عادت به آدامس و فست‌فود

حتما شما هم این باور قدیمی‌ها را شنیده‌اید که می‌گویند «پنیر خالی نخور؛ خنگ می‌شی!» اما آیا واقعا خوردن پنیر سرشار از کلسیم، بدون نان و گردو یا هر چیز دیگری باعث خنگ‌شدن ما می‌شود؟ به هر حال اگر دوست دارید با لیست خوراکی‌های دشمن ذهنتان بیشتر آشنا شوید با ما همراه باشید.

1. شکر

در اینکه شیرینی شکر باعث محبوبیت آن در میان بسیاری از مردم جهان شده است، شکی نیست اما نتایج تحقیقات اخیری که روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شده، نشان می‌دهد که وقتی به موش‌های آزمایشگاهی برای مدت زمان مشخصی شکر حل شده در آب را خوراندند، این موش‌ها در پیدا کردن مسیرهای صحیحی که در گذشته آنها را طی می‌کردند، دچار مشکل و فراموشی شدند. این امر به محققان ثابت کرد که مصرف بالای شکر در موش‌های آزمایشگاهی می‌تواند باعث پایین آمدن قدرت یادگیری و از دست رفتن حافظه به خاطر سپردن وقایع در آنها شود. جالب است بدانید وقتی گروهی دیگر از موش‌ها با شکر محلول ترکیب شده با اسیدهای چرب امگا۳ تغذیه شدند نه تنها حافظه‌شان کند نشد بلکه قدرت یادگیری‌شان بالاتر هم رفت. این مساله نشان‌دهنده تاثیر مثبت مصرف امگا۳ بر مغز بود.

با این همه، این حرف‌ها به هیچ‌وجه به معنای تأییدی بر حذف مطلق کربوهیدرات‌ها از رژیم غذایی نیست چون پژوهشگران دانشگاه تافت بر اساس مطالعه‌ای که روی ۱۹ زن ۲۲ تا ۵۵ ساله انجام داده‌اند، به این نتیجه رسیده‌اند که ارتباط معناداری بین کمبود دریافت کربوهیدرات‌ها و کاهش قدرت حافظه وجود دارد. دلیل این مساله هم نقش اساسی کربوهیدرات‌ها به‌عنوان سوخت مورد نیاز مغز است. بنابراین بهتر است به جای حذف این گروه از مواد غذایی، انواع سالم‌تری از آنها (کربوهیدرات‌های پیچیده) مانند نان‌ها، ماکارونی‌های سبوس‌دار و برنج قهوه‌ای را در رژیم روزانه‌تان داشته باشید.

۲. گوشت و کره

بر اساس نتایج تازه‌ترین پژوهش‌هایی که پژوهشگران دانشگاه‌ هاروارد انجام داده‌اند رژیم‌های غذایی سرشار از چربی‌های اشباع‌شده، می‌توانند بر عملکرد مغز تاثیر منفی بگذارند. این محققان به مدت ۴ سال مطالعه‌های خود در این زمینه را روی ۶ هزار زن آمریکایی متمرکز کردند و در نهایت متوجه شدند زنانی که گوشت و کره بیشتری را در برنامه غذایی خود گنجانده‌اند به مراتب از حواس‌پرتی و ضعف حافظه بیشتری نسبت به سایرین رنج می‌برند. در مقابل آن گروه از زنانی که رژیم غذایی خود را بر پایه چربی‌های چندزنجیره‌ای غیراشباع (مانند روغن زیتون) چیده بودند، حافظه و قدرت یادگیری بسیار بالایی داشتند. این پژوهشگران به تمامی افراد توصیه کردند که مصرف روغن‌های گیاهی، سبزی‌ها و میوه‌های تازه، ماست، شیر و پنیر را تا حد امکان جایگزین گوشت و کره کنند.

3. آدامس

تعجب نکنید. آدامس هم جزو خوراکی‌هایی است که مصرف بالای آن می‌تواند باعث کندی ذهن ما شود. دانشمندان انگلیسی معتقدند که بسیاری از افراد عادت دارند هنگام درس خواندن یا حتی نگاه کردن به سی‌دی‌های آموزشی آدامس بجوند. این جویدن آدامس باعث می‌شود که تمرکز کامل مغز از روی یادگیری برداشته و مقداری از توجه به سمت جویدن آدامس کشیده شود. به همین خاطر آنها می‌گویند جویدن آدامس در طول یادگیری با روش‌های مختلف می‌تواند تاثیر منفی و مخربی بر حافظه کوتاه‌مدت افراد داشته باشد. در عوض، داشتن خواب و نوشیدن آب کافی در طول روز در کنار انجام دادن ورزش‌های مغزی (مانند حل کردن جدول) می‌تواند تاثیر مثبتی در بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه کوتاه‌مدت و بلندمدت افراد داشته باشد.

4. فست‌فود

آیا می‌دانید مصرف هله‌هوله‌های مضری مانند چیپس، پفک و حتی پیتزا می‌تواند تاثیر منفی بر ذهن کودکان داشته باشد؟ مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۱ روی حدود ۴ هزار کودک انگلیسی صورت گرفت، نشان داد آن گروه از کودکانی که به خوردن انواع فست‌فودها و خوراکی‌های چرب عادت دارند از نظر بهره هوشی(IQ) 5 سال عقب‌تر از کودکانی هستند که رژیم غذایی سالمی داشتند. بر اساس اعلام مجله تایم، ثابت شده که مصرف بالای غذاهای چرب و فرآوری شده می‌تواند بر سلامت و قدرت کلامی کودکان هم تاثیر منفی بگذارد و آنها را با مشکلاتی مانند دیر حرف زدن یا لکنت زبان مواجه کند. به همین دلیل محققان به تمام والدین توصیه می‌کنند گوشت‌های تازه را به جای انواع ناگت‌ها و همبرگرها در برنامه غذایی کودکانشان بگنجانند و به جای چیپس، پفک و شیرینی آنها را به خوردن میوه‌ها و سبزی‌های تازه در کنار انواع مواد لبنی تشویق کنند تا بهره هوشی آنها و جامعه روزبه‌روز بالاتر رود.

 

نظری داده نشده

Top
برای عضویت در خبرنامه پست الکترونیکی خود را وارد کنید

خبرنامه سایت منتظران منجی

Stay informed on our latest news!

اشتراک در خبرنامه سایت منتظران منجی feed