مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
عناوین مورد بحث در این جلسه:
به گزارش منتظران منجی «عج»، در جلسه 14 «مهارتهای زندگی » مورخ ۱۳۸۶/۴/9، استاد محمد شجاعی به ادامه بحث پرداختند که شرح آن در زیر می آید:
در ادامه بحث در مورد شناخت شخص مسرف به یکی دیگر از علائم فرد مسرف اشاره می کنیم؛
فرد مسرف به فراخور شأن خود خرید نمی کند؛ به عنوان مثال خرید اتومبیلی که فرد توانایی خرید آن را ندارد و باید برای خرید آن زیر قرض برود و این کار در فراخور حال او نیست و با دخل او سازگاری ندارد و این مسأله خود شامل اسراف می شود .
چیزی که در شأن انسان نیست و خود را بزحمت می اندازد تا آن را تهیه کند از مصادیق اسراف بوده و حرام است.. و نیز گناه کبیره محسوب می شود، که خطرات دنیایی و آخرتی بسیاری بدنبال دارد.
تدبیر داشتن در مسائل اقتصادی ، به میزان فقر و ثروت انسانها نیست. بلکه به عقل و تقوا و ایمان فرد بستگی دارد!!!
به این که فرد چقدر قیمت خودش را شناخته و فهمیده باشد که قیمت او مربوط به ابزار و وسایل بیرونی نیست، بلکه قیمت و شأن و شرف انسان با خود او و در ذات اوست .
چه بسیار افرادی که ثروتمند هستند ولی حسن تدبیر را رعایت می کنند، اصلا به سمت افراط و تفریط نمی روند، بسیار خوب و با آسایش زندگی می کنند و خداوند هم به آنان برکت می دهد . این افراد دیگران را هم شریک آسایش و راحتی خود قرار می دهند.
دیگر نشانه شخص مسرف این است که چیزهایی را می خورد که در شأن او نیست.
به عنوان مثال رفتن به رستورانی که قیمت غذاهای آن با پول موجود در جیب فرد هیچ سنخیتی ندارد و این در شأن فرد نیست که به چنین جاهایی برود.
حضرت علی (ع) می فرمایند:
اعطاء المال فی غیر حقه تبذیر و اسراف
اعطای مال در غیر حقش (جایی که سزاوار نیست پول خرج شود) را تبذیر و اسراف گویند.
البته باید گفت که اسراف و تبذیر با هم تفاوت دارند؛
اسراف یعنی فرد پولش را در جایی خرج کند که در فراخور حال و شأن او نباشد.
تبذیر نیز به این معناست که فرد در جایی پولش را هزینه کند که فایده ای برایش ندارد.
معنی لغوی کلمه تبذیر هم حبس کردن پول می باشد .
به عنوان مثال قلمدانی که برای آن هزینه شده و بر روی میز اکثر مدیران وجود دارد و اصلا از آن استفاده نمی شود و در مثالی دیگر خریدن دسته گلهای بزرگ در مراسم و مجالس عزاداری که هیچ نفعی برای شخص متوفی و خانواده او ندارد.
ادامه دارد....
مطالب بیشتر:
کلیدواژه ها:
آثار استاد