مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
آن چیزی که بالاتر از حج بوده و جایگزین آن قرار داده شده است، رفتن به کربلا و زیارت سیدالشدا (علیهالسّلام) است. بخصوص در ایام خاص که امام عسکری (علیهالسلام) مشخص کرده اند.
امام عسکری میدانست که شیعیان نمیتوانند از حج استفاده بکنند و نمیتوانند با متخصص معصوم ارتباط برقرار کرده و بیعت کنند. از این رو هم خداوند و هم پیامبر و امیرالمؤمنین و حضرت زهرا تا امام زمان (علیهمالسلام) برنامه قشنگی چیده اند و یک جایگزین زیبایی برای حج گذاشته اند و آن زیارت اربعین است. امام عسکری (علیهالسّلام) فرمود: علامت مؤمن پنج چیز است: یکیاش زیارت اربعین است. یعنی کربلا و بخصوص زیارت اربعین را خیلی سفارش کردند. بنابراین، تمام آثار و خواصی که شما میخواهید از نظر فردی در بُعد اقتصادی، بدنی، حیوانی، عقلی، و فوق عقلی دریافت کنید، در کربلا و بخصوص در اربعین به شما میدهند. مضاف بر اینکه همه گناهان گذشته انسان آمرزیده میشود و درجات بینظیری به انسان داده میشود که در حج، آن درجات به انسان نمیرسد.
امام صادق (علیه السّلام) فرمود: هر کس در ماه رمضان آمرزیده نشود، تا ماه رمضان دیگر، امکان مغفرتش وجود ندارد و هیچ توفیقی برای مغفرت ندارد؛ مگر روز عرفه که روز باعظمتی است. ما دعای امام حسین (علیهالسلام) در عرفات را میخوانیم که در همین باب حضرت فرمود: خداوند در روز عرفه قبل از اینکه به حاجیان و اهل عرفات نگاه بکند، به زائرین امام حسین نگاه میکند و قبل از اینکه زائرین خانه خودش را اجابت کند، دعای زائرین امام حسین (علیهالسلام) را اجابت میکند. چرا؟ چون در حج شما باید بروید با تلاش زیاد خود را به معصوم برسانی و دستت هم به او نمیرسد. باید بدانی در پسِ این کعبه، یک ولی خدا وجود دارد. باطن کعبه ولی الله است. اما نمیگذارند تو با او ارتباط داشته باشی. ولی شما وقتی کربلا میروی، با اصل توحید و با متخصص معصوم ارتباط دارید. فرمود هر کس به زیارت امام حسین برود، «كَمَنْ زَارَ اللهَ فِی عَرْشِه فَوقَ عَرشِه = مثل کسی است که خدا را بالای عرشش ملاقات کرده.» نگفت، خانه خدا. بلکه فرمود در فوق عرش خدا را زیارت میکند.
بنابراین، جنبه توحیدی کربلا اصلاً قابل مقایسه با خانه خدا و حج نیست. در کربلا شما قدرت توحیدی تان فوقالعاده زیاد میشود. حضرت فرمود، خدا در کربلا با روح انسان آمیخته میشود و بعد شما با توحید خالص و ولی الله با اصل ولایت و امام، ارتباط پیدا میکنید. اصلاً این دو با هم قابل مقایسه نیست.
حق امام حسین ع فریضه ای که بر هر مسلمانی واجب است
زیارت امام حسین ع معادل هزار حج
حضرت فاطمه س برای زائرین کربلا استغفار میکند
- امام صادق (علیهالسّلام) فرمود:«إِنَ فَاطِمَةَ بِنْتَ مُحَمَّدٍ ص تَحْضُرُ لِزُوَّارِ قَبْرِ ابْنِهَا الْحُسَیْنِ ع فَتَسْتَغْفِرُ لَهُمْ ذُنُوبَهُمْ= حضرت فاطمه بنت محمد صلیاللهعلیهوآله نزد قبر فرزندش حسین حاضر میشود و برای زائرین قبر پسرش استغفار میکند.» یعنی شما وقتی زیارت امام حسین میروید، زیارت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) هم میروید، ملاقات حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) هم میروید. در بعضی از روایات داریم شبهای جمعه و در بعضی از روایات داریم هر شب، نزد قبر فرزندش حسین حاضر میشود و دعا میفرماید. دعای حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) حتما اجابت میشود.
وضعیت کسی که بدون علت زیارت امام حسین ع نرود
زیارت حسین ع زیارت خدا در قیامت را در پی دارد
نقص دین و ایمان در اثر ترک زیارت امام حسین ع
در روایت دیگر امام صادق فرمود: در بهشت به این آدم جا نمیدهند، به بهشت او را راه میدهند، اما جا ندارد و مجبور است مهمان این و آن باشد. خودش خانه و قصری ندارد که در یک جا مستقر باشد. بهشتی است، اما در بهشت دربهدر است. در دنیا بعضیها میگویند: وقت نداریم حرم برویم. وقت نداریم کربلا برویم. درس دارم، نمیرسم، کار اجتماعی دارم، کار اقتصادی دارم، نمیرسم بروم.
محروم شدن از خیر کثیر در اثر ترک زیارت امام حسین ع
پس خدا اربعین و زیارت امام حسین (علیهالسلام) را جای حج به همه ما داده و تمام آن خیراتی را که شما انتظار دارید، خیرات جمادی، مادی، اقتصادی، مشکلاتی که در ابعاد گیاهی، حیوانی و عقلی دارید، در بُعد اعتقادی و معنوی ضعیف هستید، خیرات از هرچه که هست، همه را کربلا به تو میدهد. همه را زیارت اهل بیت (علیهم السّلام) به تو خواهد داد.
پی نوشت:
[1] . عنه البحار ١٠١: ٣، الوسائل ١٤: ٤٤٤. / كامل الزیارات - جعفر بن محمد بن قولویه - الصفحة ٢٣٧
[2] . عنه البحار 101: 77، المستدرك 10: 253./ كامل الزیارات ص ١٥٠.
[3] . رواه الشیخ فی التهذیب ٦: ٤٢، عنهما البحار 101: 4، الوسائل 14: 430.
برگرفته از مباحث استاد شجاعی در شب های قدر ماه رمضان سال 1397
کلیدواژه ها:
آثار استاد