مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
تطابق فطرت با قصه:
گرایش انسان به داستانها و علاقه به کشف حقایق در آنها، امری کاملاً فطری است. خداوند بزرگ نیز از همین امر فطری استفاده کرده و قرآن را بر پایهی داستان بنا نموده است.
داستان 25 پیامبر در قرآن و داستانهای دیگری از احوال بشر که مربوط به انبیاء نیست، همه و همه یک وسیلهی عمومیاست که قرآن برای هدایت انسانها به کار برده است:
لقد کان فی قصصهم عبرةً لاولی الالباب (یوسف-11)
همانا در حکایت آنان، برای صاحبان عقل، عبرت کامل خواهد بود.
برخلاف آنچه که ما تصور میکنیم، داستان مجموعهای از وقایع خیالی و غیره واقعی نیست. بطوریکه قرآن تمام واقعیتها و تواریخ بشر را به صورت داستان بیان فرموده و آن را مایهی پند و عبرت مردم و وسیلهای برای یافتن حق و اطمینان قلب آنها معرفی نموده است.
قصهها نیز مانند فیلمها، موسیقیها، عکسها و... از یکسو میتوانند نردبان انسان به سمت ابدیت بوده و فطرتها را بارور کنند و از سوی دیگر میتوانند با آثار مخرب و تباهکنندهی خود، انسان را به قعر جهنم سوق دهند، و این در گرو سلامت یا فساد افکاری است که قصه را به عنوان ابزار به استخدام خود در آوردهاند.
آثار مثبت قصه گویی
1- جذابیت و تنوع قصهها، نوعی سرگرمیبرای انسان محسوب میشود.
2- داستان وسیلهای است برای آموزش (اصول عقاید، علوم مختلف،...)
3- شکل دادن به روح مخاطب یا پرورش اخلاق صحیح در او با روایت داستانهایی که فضایل اخلاقی را بسیار پررنگتر به تصویر میکشند.
4- تقویت قوهی خیال و یا افزایش خلاقیت مخاطب
نکاتی برای انتخاب داستان برای کودکان
1- داستان باید خالی از اوهام (غول، شبه و...) امور غیر واقعی (تأثیر شانس در زندگی و...) و مسائل خرافی (نحس بودن عدد 13 و...) باشد.
2- داستان باید برای کودک ساده، شیرین و قابل فهم باشد. بطوریکه او ذهنش را کاملاً به داستان بسپرد و شما بتوانید بصورت نامحسوس و غیر مستقیم برای پرورش روحیات و اخلاقیات مثبت در او نفوذ کنید.
3- سعی کنید از داستانهایی استفاده کنید که هدف آنها ترویج فضائل اخلاقی باشد، نه مذمت یا معرفی رذائل. چرا که اگر روح کودک شما در مسیر داستان فضائل را درک نکند طبیعتاً از رذائل پیروی خواهد نمود. (اما در داستان سرایی برای بزرگسالان بیشتر باید معرفی و مذمت رذائل را مد نظر قرار داد)
4- اگر مجبور شدید در داستانها از زشتیها صحبت کنید، سعی نمائید کمرنگتر از جنبههای مثبت قصه باشد.
5- قصهها باید از کلیگوئی به دور باشند. تمام مصادیق داستان باید با جزئیاتشان برای کودک بیان شود. به عنوان مثال اگر صحبت از مهربانی به میان آمده، باید چند مصداق مهربانی را که برای سن کودک کاربردی باشد، برایش شرح دهید.
6- در انتخاب کتابهای داستان دقت کنید که حتماً دارای تصاویر باشند و مهمتر از آن اینکه، موشکافانه بررسی کنید تا عکسها و تصاوی کتاب، آثار مخرب نداشته باشند.
7- کتابهایی را برگزینید که صرفاً جنبهی سرگرمی نداشته باشند، بلکه هدفی را دنبال نمایند و کودک در نهایت به پیام روشنی از داستان دست یابد.
8- قهرمان داستان، باید همسنِ کودک شما باشد، تا شخصیت او برایش ملموستر بوده و الگو پذیریاش بیشتر باشد.
9- اگر داستان شما در ارتباط با زندگی بزرگان، از جمله ائمه معصومین (علیه السلام) میباشد، سعی کنید از دوران کودکی آنها بگوئید تا کودکتان ابتدا با دوران کودکی آن بزرگ انس بگیرد و بعدها در سنین بالاتر به بزرگسالیشان بپردازد.
10- حتی الامکان از کتابهای خارجی استفاده ننمائید یا در صورت استفاده، دقت کنید که در کنار یک پیام صحیح، چندین پیام مخرب تزریق نشده باشد.
انواع بازیها و نقش آنها در زندگی کودکان
بازیهای بدنی و ورزشی
بازیهای کودکان در ماهها و سالهای اول تولد بیشتر به صورت تحرکات بدنی نامنظم و بدون قاعده میباشد (جست و خیز کردن، غلت خوردن، سینهخیز رفتن و...) این بازیها سبب تخلیه انرژی کودک شده و او را به رشد عقلانی و قدرت بدنی مناسب میرساند.
اما از حدود سه سالگی، بازیهای کودکان به صورت قانونمند و اغلب اجتماعی انجام میگیرد. در سنین بالاتر، اغلب کودکان به سمت بازیهای ورزشی اما کودکانه و غیر رسمی تمایل پیدا میکنند (لِی لِی، هفت سنگ و..) تا اینکه آرام آرام این بازیها، جای خود را به بازیهای ورزشی رسمیاز قبیل والیبال، بسکتبال، فوتبال و... میدهند. این فعالیتها نیز، علاوه بر تخلیهی انرژی و تقویت عضلات، موجب تعادل روانی و نشاط کودکان میشوند. علاوه بر این، بازیهای ورزشی، با غلبه بر طبیعتِ کودک، موجب بارور شدنِ فطرت او میگردند. اما دقت کنید، که هدف فرزند شما از انجام فعالیتهای ورزشی، رسیدن به مقامِ قهرمانی و یا پرورش اندامی چشمگیر نباشد که در این صورت، خطری بزرگ روح فرزندتان را تهدید میکند. همچنین سعی کنید او را از جنجالهای طرفداران تیمها به دور نگه داشته و هرگز او را با این موارد آشنا نکنید.
بازیهای فکری
انواع بازیهای فکری که امروزه متناسب با گروههای سنی مختلف طراحی شده اند، در تقویت حافظه و هوش کودکان بسیار مؤثرند. در رویارویی با این بازیها، کودک شما میآموزد که همواره با چالشهایی رو به رو خواهد بود که باید برای رفع آنها و حل مشکلاتش چارهای بیندیشد. البته ایجاد این نوع درگیریهای ذهنی، باید کاملاً با خواست کودک بوده و هرگز به صورت تحمیلی انجام نپذیرد، چرا که در این صورت آثار مخرب آن بیشتر از فوایدش خواهد بود.
بازیهای اجتماعی
از حدود سه- چهار سالگی که کودک شما تمایل به بازیهای دستهجمعی پیدا میکند، شما اولین کسی هستید که از او میخواهد همبازیاش باشد. سعی کنید از این فرصت طلایی استفاده کرده و یک جریان پر از عطوفت و مهر میان خود و کودکتان برقرار کنید. با او کاملاً مانند خودش رفتار کرده و خود را تا سطح او به پائین بکشید تا بتوانید همبازی خوبی برایش باشید.
بزودی کودک شماترجیح میدهد، به جای شما با همسالانش همبازی شود. برای یافتن یک همبازی خوب یاریاش کنید. اگر کودک دیگری در منزل ندارید، سعی کنید یک یا چند همبازی مناسب برایش انتخاب کنید تا حد اقل چند ساعتی از روز را در کنار هم به بازیهای دسته جمعی بپردازند. چرا که این روزها، کودکتان سعی در برداشتن اولین گامهایش در برقراری روابط اجتماعی دارد و کمک شما بسیار بسیار سودمند خواهد بود. کاملاً مراقب باشید که در بازیهای جمعی کودکان، انها را به صورت نامحسوس تحت نظارت و مراقبت قرار دهید، این وظیفهی خطیر شما خصوصاً زمانی که کودکتان با کودک یا کودکانی از جنس مخالفش به بازی مشغول است، سنگینتر خواهد بود. هرگز او و همبازیهایش را به مدت طولانی در خانه تنها نگذارید. چه در زمانی که شما همبازی فرزندتان هستید و چه زمانی که بازیهای او را با همسالانش تحت نظر گرفتهاید، مناسبترین فرصت را برای شناخت نقاط قوت و ضعف او در دست دارید. با اندکی زیرکی نقاط قوتش را تشویق و نقاط ضعفش را تقویت کنید.
از فواید بازیهای کودکان با یکدیگر، علاوه بر تخلیهی انرژی و تقویت عضلات و حافظه میتوان تمرین نظم پذیری، مسئولیتپذیری و آشنایی با قوانین تشویق و تنبیه را نام برد.
بازیهای فنی- حرفه ای
گاهی کودکان در بازیهای خود، از صاحبان صنایع تقلید میکنند. به عنوان مثال سعی میکنند نقش یک دکتر، یا یک خیاط، نجار، مکانیک و... را ایفا کنند. لازم اس که شما وسایل مورد نیاز آنها را برای این نوع بازیها برایش فراهم کنید. اما کاملاً دقت کنید که هرآنچه که زودتر فضای ذهن کودک شما را اشغال میکند در اینده او را بیشتر به سمت خود خواهد کشاند. پس سعی نمائید ابزاری مناسب با استعدادهایش و آیندهای که از او انتظار دارید، در اختیارش قرار دهید. اگر دوست دارید کودکتان، به انسانی اهل مطالعه و پژوهش تبدیل شود، با در اختیار قرار دادن کتب و مجلات مختلف و انواع لوازمیکه به این نوع توانائی مربوط میشود، او را به مطالعه علاقه مند کنید.
بازیهای تخیلی
گاهی میبینید که کودک شما با خیال پردازیهایش در نقش فرو رفته و شروع به بازی میکند. خیالات کودک را بسیار جدی بگیرید و به لوازم مورد نیازش و تهیهی به موقع آنها بپردازید. این خیالات آهسته آهسته، آنها را به سمت شخصیتی خاص پیش میبرند.
بازیهای رقابتی
این نوع بازیها ممکن است به صورت فردی (دو یا چند گروه تک نفره) یا جمعی(دو یا چند گروه چند نفره) انجام شود. هدف از این بازیها نیز، پیروزی یک گروه بر دیگر گروههاست.
والدین عزیز! بسیار مراقب باشید تا هدف از این گونه بازیها، بُرد یک کالا یا سرمایه نباشد که این خود نوعی قمار بوده و حرام میباشد. اما قرار دادن جایزه در بازی های رقابتی از سوی یک فرد ناظر یا مربی بلا مانع بوده و حتی در فعال کردن ذهن کودک نیز بسیار مؤثر میباشد.
اسباب بازیها
اسباببازیهایی برای کودک شما مفید خواهند بود که با دو هدف اصلی زندگی او در هفت سال اول یعنی آزادی و بازی سنخیت داشته و آنها را وادار به فعالیتهای بدنی و بکارگیری عضلاتشان نمایند. مثل دوچرخه، توپ و... البته هرگز فراموش نکنید از وسایل بازی که مستقیماً با اندام تناسلی کودکان مخصوصاً دختران در تماساند (زین دوچرخه، الاکلنگ) استفاده نکنید چرا که موجب تحریکات جنسی در کودک خواهد شد. (توضیح کامل در مبحث مسائل جنسی کودکان)
اسباب بازیهایی که کودک شما را وارد حریم بازیهای حرفهای میکنند نیز بسیار مفیدند. به عنوان مثال یک چرخ خیاطی کوچک به فرزند شما میآموزد که چگونه آن را برای دوخت و دوز به استخدام خود درآورد. یا لوازم نقاشی از قبیل ماژیکها، مدادهای رنگی، آبرنگ و... آرام آرام کودک را به سمتِ طرزِ صحیحِ گرفتن قلم دردست و کشیدن خطوط معنی دار و در نهایت، یک نقاشی کامل و با معنی سوق میدهد.
اسباببازیهایی که ذهن کودک را فعال میکنند (از قبیل پازلها، مکعبهای خانهسازی و...) نیز به شکوفائی استعدادهای ذهنی کودکتان سرعت میبخشند.
بدترین نوع اسباببازیها، گروهی هستند که کودک فقط مینشیند و از تماشای آنها لذت میبرد. انواع ماشینها و موتورهای کوکی، آدمهای آهنی و... که نه ذهن کودک را به استخدام گرفتهاند و نه بدن او را، که از این دسته میباشند. استفاده از این اسباب بازیها در حد بسیار کم، آن هم برای ارضای حس کنجکاوی و تمایل کودک به این گونه وسایل، توصیه میشود.
در برخورد با این دسته از اسباببازیها، سعی کنید هرگر به مقدار زیاد باطری در اختیار او قرار ندهید. او باید بیاموزد که درمصرف هرچیزی، محدودیت وجود دارد، تا از کودکی به مصرف بیرویه عادت ننماید. چند روزی را که در به دست آوردن باطری معطل میماند، فرصتی است تا خود را برای مصرف بهینه از باطریِ بعدی آماده کند.
نکته مهم: به کودکان خود با آموزشهای کلامیو عملی بیاموزید که بازی نیز مثل تمام فعالیتهای دیگر، زمان خاصی را میطلبد و او در هر ساعتی مجاز به بازی یا استفاده از اسباب بازیهایش نمیباشد. البته این مسئله در هفت سال دوم جدیت بیشتری مییابد، اما سعی کنید که آن را از همان هفت سال اول در وجود کودکتان هرچند کمرنگ نهادینه کنید تا در سالهای مدرسه، با مشکل مواجه نشوید.
آموزش صبر در کودکان
شما میتوانید از همان دوران کودکی، مفهوم صبر را در ذهن کودک خود نهادینه کنید. اگر از شما تقاضای نوعی اسباب بازی، یا کتاب، و یا... را نمود میتوانید برایش زمانی را معین کرده و قول دهید که حتماً در آن زمان مقرر، خواستهاش را تأمین خواهید کرد. خوشقولی شما در وقت تعیین شده اولاً موجب آموزش عملی وفای به عهد در او شده و ثانیاً در زمان به انتظار نشستنش، با مفهوم صبر و حوصله آشنا شده و آرام آرام آن را در وجودش تثبیت میکند.
در این صورت در آینده با کوچکترین کمبود و یا تأخیری در رفع نیازهایش به پافشاری و اضطراب و گاه پرخاشگری روی نخواهد آورد.
مسائل جنسی در کودکان در هفت سال اول
غریزهی جنسی به عنوان یکی از موهبتهای خدادادی برای بقای نسل و استحکام خانوادهها در وجود هر انسانی نهاده شده است. اما افسارگسیختگی در برخورد با این غریزه، بشر را دچار صدمات جبرانناپذیری کرده است. لذا باید توجه داشته باشید که چنانچه رفتارهای والدین درتربیت جنسی کودکان در هفت سال اول، بصورت صحیح انجام پذیرد، احتمال انحراف و آسیبدیدگی آنها در سنین بالاتر بسیار بسیار کم خواهد بود.
نکته مهم اینجاست که لذت بردن از تحریکات جنسی، تنها مربوط به دوران بلوغ و بالاتر از آن نیست، بلکه حتی کودکان نیز میتوانند مرکز لذت جنسی را در خود کشف کرده و دائماً خویش را در معرض تحریکات جنسی قرار دهند.
عادتهای جنسی کودکان
گاهی دیده میشود که بعضی از کودکان دائماً مشغول بازی با آلت تناسلی خویش بوده و از ان لذت میبرند. دقت کنید که این لذت حتی در دوران نوزادی نیز میتواند در کودک به وجود آید. لذا هرگز با اندام تحتانی او (از کمر به پائین) بازی نکرده و یا از تماس دست خود با آلت تناسلی کودک بپرهیزید. چرا که این حرکت شما منجر به کشف مرکز لذت جنسی در بدنش شده و او را در آینده به سمت بازیهای جنسی پیش میبرد. عدم رعایت این گونه مسائل از سوی شما موجب میشود کودکتان در سنین 5 تا 6 سالگی شروع به خلوت کردن با خود یا با همسالانش کرده و به بازیهای جنسی بپردازد. حتی ممکن است نگاهی مستقل به این مسائل پیدا کرده و شروع به تصویر سازی در ذهنش نماید. گاهی نیز در مورد روابط جنسی بزرگسالان کنجکاو شده و ممکن است خود را به خواب بزند تا بتواند روابط والدین را تعقیب نماید. دیدن صحنههایی از روابط دیگران، برای کودک بسیار بسیار خطرناک و در عین حال زجرآور و تلخ بوده و به احتمال زیاد او را به سمت حالتهای خطرناک و غیرعادی روانی از جمله اضطراب،ترس، فقدان امنیت خواب، بلوغ زودرس و... خواهد کشاند. چنین آسیبهایی به راحتی قابل جبران نبوده و در سنین بلوغ به انحرافات جنسی میانجامد، بطوریکه این انحراف بر تمام جوانب زندگیاش سایه میافکند و او را از پیشرفتهای جسمی، تحصیلی، اجتماعی و... باز میدارد.
اقدام سریع برای درمان عفونتها و حساسیتهای دستگاه تناسلی
گاهی کودک شما در اثر ابتلا به انگلها و یا عفونتهای مختلف دچار خارش در نواحی دفع ادرار و مدفوعش میگردد؛ لذا با مراجعه به پزشک، سریعاً درمانش کرده و مانع از تکرار لمس این نواحی از سوی او شوید.
تثبیت حیا در کودکان
شما والدین گرامی، با نهادینه کردن حیا در شخصیت کودکتان از طریق آموزشهای عملی و کلامی میتوانید نجاتبخش او از بسیاری از خطرات جنسی باشید. کودک شما باید بیاموزد که از نمایان شدن عورتش در مقابل دیگران شرم داشته و از لخت بودن قسمتهای دیگر بدنش نیز بپرهیزد.
سعی کنید که هرگز فرزندان خود، بخصوص دخترانتان را به لباسهای نامناسب و لخت عادت نداده یا آنها را چون عروسکی زیبا در معرض نمایش و نگاه دیگران قرار ندهید، چرا که او لذت جلب توجه دیگران را از همین سنین به بهترین نحو درک میکند. شما نیز هرگز در مقابل فرزندانتان از لباسهایی استفاده نکنید که قسمتی از بدنتان بدون پوشش باشد. همهی لباسهای شما باید کاملاًَ پوشیده باشد؛ چرا که کودکان در این مواقع بخصوص در مورد جنس مخالف خود بسیار کنجکاو میشوند. از معاشقهها و شوخیهای خاص در مقابل کودکتان جداً بپرهیزید، اما نحوهی ارتباط کلامی شما باید سرشار از محبت و احترام باشد تا الگوی مناسبی برای فردای او باشید. زمان خلوت شما پدر و مادر عزیز با یکدیگر به فرمودهی قرآن صبحهای زود، بعد از ظهرها و شبها هنگام خواب میباشد، باید فرزندانتان را ملزم کنید تا در این سه زمان، برای هرگونه ارتباط با شما اجازه بگیرند.
حمام کردن کودکان
از حدود سه- چهار سالگی از حمام کردن با فرزندتان اگر جنس مخالف است حتماً بپرهیزید. اگر با کودک همجنس خود نیزبه حمام میروید، باید عورت، کاملاً پوشیده بوده و در هیچ شرایطی، نگاهتان به عورت یکدیگر نیفتد.
محل خواب کودکان
از حدود 4 سالگی، محل خواب کودکانتان هرچند از یک جنس را از هم جدا کنید. حتی شما نیز سعی کنید که با کودک خود در یک رختخواب نخوابید. اما اگر در شرایطی مجبور به این کار شدید، کودک هم جنس خودتان را در کنارتان بخوابانید (دختر کنار مادر و پسر کنار پدر). دراین مواقع نیز هرگز از لباسهای نامناسب و لخت استفاده نکرده و حتماً از تماس بدن خود با بدن کودکتان بپرهیزید.
بسیار بسیار نیکوست که کودک هرگز والدین خود را در یک رختخواب نبیند. اگر امکان پذیر بود، اتاق خوابتان را از بچهها جدا کنید وگرنه از بسترهای جداگانه و با فاصله استفاده نمائید.
نحوهی ارتباط با کودکان نامحرم
در روایات اسلامیبسیار تأکید شده که آقایان از در آغوش کشیدن و بوسیدن دختربچههای نامحرم از حدود سنین 5 تا 6 سالگی بپرهیزند. خانمها نیز پسربچههای نامحرم را از سن هفت سالگی به بعد در آغوش نکشند یا نبوسند.
نظارت و کنترل نامحسوس شما؛ بزرگترین عامل کنترل کنندهی انحرافات جنسی
نظارت شما بصورت نامحسوس از لوازم ضروری برای بازیهای دسته جمعی کودکان است. کودکتان را از همبازی شدن با کودکی که چند سال از او بزرگتر است دور نگه دارید. اما اگر در شرایطی از قبیل مهمانیها، کودک شما در میان جمعی از کودکان دیگر قرار گرفت که یک یا چند نفر آنها بزرگتر از او هستند، باید کنترل خود را دقیقتر و ظریفتر نموده و یا از مدت زمان شرکت در آن مهمانی بکاهید.
به کودکان خود در سن تمییز بیاموزید که با همجنس خود بازی کنند و این همان اصطلاح معروف بچههاست؛ دختر با دختر، پسر با پسر
با تمام وجود تلاش کنید که این جمله در ذهن کودک شما نهادینه شود که؛ نمیتواند تنها و بدونِ حضور شما در جایی بماند. اما چنانچه کودکتان اصرار داشت چند ساعتی برای بازی در منزل کسی بماند، باید مطمئن باشید که؛ اولاً خانوائهای متدین و اهل رعایت حریمهای شرعی باشند و ثانیاً دقت کنید که والدین همبازی کودک شما، اهل نظارت بوده و حتی در نبودِ شما، کاملاً هوشیارانه مراقب روابط کودکان خواهند بود.
البته نه تنها در سنین کودکی، بلکه در تمام دورههایتربیتی فرزندتان، دوستان او همواره باید زیر نگاه ریزبین و دقیق شما باشند. تمام زوایای زندگی او و خانوادهاش را بشناسید تا رفاقت او با فرزندتان، زحمتهای چندین سالهی شما را نابود نکند.
تمایل کودکان به گوشه گیری
باید همواره شرایط را به گونهای تنظیم نمائید که امکان خلوت کردن برای فرزندتان وجود نداشته باشد. اگر احساس میکنید او تمایل دارد که در گوشهای با خودش خلوت کرده و یا در اتاقش را قفل کند، امری عادی و طبیعی نیست. لذا علتش را دنبال کرده و مانع خلوتهایش شوید. چرا که بسیاری از عادتهای جنسیِ امروزِ او و انحرافاتِ جنسی آینده اش، از همین خلوتها آغاز میشود.
انتخاب مهد کودک یا مدرسه
دقت کنید کودکتان را در مدارسی ثبت نام کنید که از لحاظ رعایت اصولِ اسلامی، از سوی تمام عوامل آن مطمئن باشید. ممکن است بیقیدی معلم به دستورات شرعی و یا حتی به استهزاء گرفتن این امور از سوی او، آرام آرام کودک شما را نیز به سمت بیقیدی سوق دهد.
توجه داشته باشید، الگوهای فرزند شما چه کسانی هستند؟ الگوهای مناسب را به او بشناسانید و نسبت به آنها در او عشق ایجاد کنید، تا ناگاه شاهد الگوبرداری او از هنرپیشهها و ورزشکاران بیتعهد و با هر نوع فرهنگ و شخصیتی نباشید. روحی که با الگوهای بزرگ و جاودانه انس گرفته باشد، محال است که با تقلید از الگوهای مخرب، خود را به باد تباهی سپرده و نابود کند.
مسائل جنسی در کودکان در هفت سال اول
غریزهی جنسی به عنوان یکی از موهبتهای خدادادی برای بقای نسل و استحکام خانوادهها در وجود هر انسانی نهاده شده است. اما افسارگسیختگی در برخورد با این غریزه، بشر را دچار صدمات جبرانناپذیری کرده است. لذا باید توجه داشته باشید که چنانچه رفتارهای والدین درتربیت جنسی کودکان در هفت سال اول، بصورت صحیح انجام پذیرد، احتمال انحراف و آسیبدیدگی آنها در سنین بالاتر بسیار بسیار کم خواهد بود.
نکته مهم اینجاست که لذت بردن از تحریکات جنسی، تنها مربوط به دوران بلوغ و بالاتر از آن نیست، بلکه حتی کودکان نیز میتوانند مرکز لذت جنسی را در خود کشف کرده و دائماً خویش را در معرض تحریکات جنسی قرار دهند.
عادتهای جنسی کودکان
گاهی دیده میشود که بعضی از کودکان دائماً مشغول بازی با آلت تناسلی خویش بوده و از ان لذت میبرند. دقت کنید که این لذت حتی در دوران نوزادی نیز میتواند در کودک به وجود آید. لذا هرگز با اندام تحتانی او (از کمر به پائین) بازی نکرده و یا از تماس دست خود با آلت تناسلی کودک بپرهیزید. چرا که این حرکت شما منجر به کشف مرکز لذت جنسی در بدنش شده و او را در آینده به سمت بازیهای جنسی پیش میبرد. عدم رعایت این گونه مسائل از سوی شما موجب میشود کودکتان در سنین 5 تا 6 سالگی شروع به خلوت کردن با خود یا با همسالانش کرده و به بازیهای جنسی بپردازد. حتی ممکن است نگاهی مستقل به این مسائل پیدا کرده و شروع به تصویر سازی در ذهنش نماید. گاهی نیز در مورد روابط جنسی بزرگسالان کنجکاو شده و ممکن است خود را به خواب بزند تا بتواند روابط والدین را تعقیب نماید. دیدن صحنههایی از روابط دیگران، برای کودک بسیار بسیار خطرناک و در عین حال زجرآور و تلخ بوده و به احتمال زیاد او را به سمت حالتهای خطرناک و غیرعادی روانی از جمله اضطراب،ترس، فقدان امنیت خواب، بلوغ زودرس و... خواهد کشاند. چنین آسیبهایی به راحتی قابل جبران نبوده و در سنین بلوغ به انحرافات جنسی میانجامد، بطوریکه این انحراف بر تمام جوانب زندگیاش سایه میافکند و او را از پیشرفتهای جسمی، تحصیلی، اجتماعی و... باز میدارد.
اقدام سریع برای درمان عفونتها و حساسیتهای دستگاه تناسلی
گاهی کودک شما در اثر ابتلا به انگلها و یا عفونتهای مختلف دچار خارش در نواحی دفع ادرار و مدفوعش میگردد؛ لذا با مراجعه به پزشک، سریعاً درمانش کرده و مانع از تکرار لمس این نواحی از سوی او شوید.
تثبیت حیا در کودکان
شما والدین گرامی، با نهادینه کردن حیا در شخصیت کودکتان از طریق آموزشهای عملی و کلامی میتوانید نجاتبخش او از بسیاری از خطرات جنسی باشید. کودک شما باید بیاموزد که از نمایان شدن عورتش در مقابل دیگران شرم داشته و از لخت بودن قسمتهای دیگر بدنش نیز بپرهیزد.
سعی کنید که هرگز فرزندان خود، بخصوص دخترانتان را به لباسهای نامناسب و لخت عادت نداده یا آنها را چون عروسکی زیبا در معرض نمایش و نگاه دیگران قرار ندهید، چرا که او لذت جلب توجه دیگران را از همین سنین به بهترین نحو درک میکند. شما نیز هرگز در مقابل فرزندانتان از لباسهایی استفاده نکنید که قسمتی از بدنتان بدون پوشش باشد. همهی لباسهای شما باید کاملاًَ پوشیده باشد؛ چرا که کودکان در این مواقع بخصوص در مورد جنس مخالف خود بسیار کنجکاو میشوند. از معاشقهها و شوخیهای خاص در مقابل کودکتان جداً بپرهیزید، اما نحوهی ارتباط کلامی شما باید سرشار از محبت و احترام باشد تا الگوی مناسبی برای فردای او باشید. زمان خلوت شما پدر و مادر عزیز با یکدیگر به فرمودهی قرآن صبحهای زود، بعد از ظهرها و شبها هنگام خواب میباشد، باید فرزندانتان را ملزم کنید تا در این سه زمان، برای هرگونه ارتباط با شما اجازه بگیرند.
حمام کردن کودکان
از حدود سه- چهار سالگی از حمام کردن با فرزندتان اگر جنس مخالف است حتماً بپرهیزید. اگر با کودک همجنس خود نیزبه حمام میروید، باید عورت، کاملاً پوشیده بوده و در هیچ شرایطی، نگاهتان به عورت یکدیگر نیفتد.
محل خواب کودکان
از حدود 4 سالگی، محل خواب کودکانتان هرچند از یک جنس را از هم جدا کنید. حتی شما نیز سعی کنید که با کودک خود در یک رختخواب نخوابید. اما اگر در شرایطی مجبور به این کار شدید، کودک هم جنس خودتان را در کنارتان بخوابانید (دختر کنار مادر و پسر کنار پدر). دراین مواقع نیز هرگز از لباسهای نامناسب و لخت استفاده نکرده و حتماً از تماس بدن خود با بدن کودکتان بپرهیزید.
بسیار بسیار نیکوست که کودک هرگز والدین خود را در یک رختخواب نبیند. اگر امکان پذیر بود، اتاق خوابتان را از بچهها جدا کنید وگرنه از بسترهای جداگانه و با فاصله استفاده نمائید.
نحوهی ارتباط با کودکان نامحرم
در روایات اسلامیبسیار تأکید شده که آقایان از در آغوش کشیدن و بوسیدن دختربچههای نامحرم از حدود سنین 5 تا 6 سالگی بپرهیزند. خانمها نیز پسربچههای نامحرم را از سن هفت سالگی به بعد در آغوش نکشند یا نبوسند.
نظارت و کنترل نامحسوس شما؛ بزرگترین عامل کنترل کنندهی انحرافات جنسی
نظارت شما بصورت نامحسوس از لوازم ضروری برای بازیهای دسته جمعی کودکان است. کودکتان را از همبازی شدن با کودکی که چند سال از او بزرگتر است دور نگه دارید. اما اگر در شرایطی از قبیل مهمانیها، کودک شما در میان جمعی از کودکان دیگر قرار گرفت که یک یا چند نفر آنها بزرگتر از او هستند، باید کنترل خود را دقیقتر و ظریفتر نموده و یا از مدت زمان شرکت در آن مهمانی بکاهید.
به کودکان خود در سن تمییز بیاموزید که با همجنس خود بازی کنند و این همان اصطلاح معروف بچههاست؛ دختر با دختر، پسر با پسر
با تمام وجود تلاش کنید که این جمله در ذهن کودک شما نهادینه شود که؛ نمیتواند تنها و بدونِ حضور شما در جایی بماند. اما چنانچه کودکتان اصرار داشت چند ساعتی برای بازی در منزل کسی بماند، باید مطمئن باشید که؛ اولاً خانوائهای متدین و اهل رعایت حریمهای شرعی باشند و ثانیاً دقت کنید که والدین همبازی کودک شما، اهل نظارت بوده و حتی در نبودِ شما، کاملاً هوشیارانه مراقب روابط کودکان خواهند بود.
البته نه تنها در سنین کودکی، بلکه در تمام دورههایتربیتی فرزندتان، دوستان او همواره باید زیر نگاه ریزبین و دقیق شما باشند. تمام زوایای زندگی او و خانوادهاش را بشناسید تا رفاقت او با فرزندتان، زحمتهای چندین سالهی شما را نابود نکند.
تمایل کودکان به گوشه گیری
باید همواره شرایط را به گونهای تنظیم نمائید که امکان خلوت کردن برای فرزندتان وجود نداشته باشد. اگر احساس میکنید او تمایل دارد که در گوشهای با خودش خلوت کرده و یا در اتاقش را قفل کند، امری عادی و طبیعی نیست. لذا علتش را دنبال کرده و مانع خلوتهایش شوید. چرا که بسیاری از عادتهای جنسیِ امروزِ او و انحرافاتِ جنسی آینده اش، از همین خلوتها آغاز میشود.
انتخاب مهد کودک یا مدرسه
دقت کنید کودکتان را در مدارسی ثبت نام کنید که از لحاظ رعایت اصولِ اسلامی، از سوی تمام عوامل آن مطمئن باشید. ممکن است بیقیدی معلم به دستورات شرعی و یا حتی به استهزاء گرفتن این امور از سوی او، آرام آرام کودک شما را نیز به سمت بیقیدی سوق دهد.
توجه داشته باشید، الگوهای فرزند شما چه کسانی هستند؟ الگوهای مناسب را به او بشناسانید و نسبت به آنها در او عشق ایجاد کنید، تا ناگاه شاهد الگوبرداری او از هنرپیشهها و ورزشکاران بیتعهد و با هر نوع فرهنگ و شخصیتی نباشید. روحی که با الگوهای بزرگ و جاودانه انس گرفته باشد، محال است که با تقلید از الگوهای مخرب، خود را به باد تباهی سپرده و نابود کند.
کلیدواژه ها:
آثار استاد