www.montazer.ir
جمعه 24 ژانویه 2025
شناسه مطلب: 6148
زمان انتشار: 21 فوریه 2017
«ایمان» پاک کننده‌ی شرک است

شرح خطبه حضرت زهرا (سلام الله علیها)؛ جلسه اول

«ایمان» پاک کننده‌ی شرک است

آلودگی روح، شرک به خداوند است که جز با ایمان پاک نمی‌شود. حضرت زهرا (سلام الله علیها) به این مسئله اشاره نمودند و آن را وسیله پاکی انسان از شرک تعبیر کردند.

سخنرانی حضرت زهرا (سلام الله علیها) در مسجد کوفه بسیار بلند و زیباست که سه مرحله شریعت، طریقت و حقیقت را در بر دارد.

چینش سخنرانی های حضرت زهرا (سلام الله علیها) مثل تسبیحات ایشان می ماند. وقتی تسیبحات حضرت را می گوئید، از «الله اکبر» شروع و به «سبحان الله» ختم می کنید. سخنرانی بانوی دو عالم هم کاملا ریاضی و تخصصی است که در بیان احکام، ضمن عبارات کوتاه، از مرحله حقیقت شروع و به شریعت ختم شده است.

آغاز خطبه حضرت، بعد از حمد و ثنای الهی در باب حق تعالی است، یعنی خبر از خدا می دهد، یعنی ایشان در جایگاهی نشسته که از طرف خداوند با مردم سخن می گوید.

این بانو در نوک قله هستی قرار داد و از باطن خلقت برای مردم توضیح می دهد؛ همچون داستان خلقت و فلسفه آن، مباحث عقیدتی، اخلاقی، شریعتی و فقهی.

یکی از موضوعاتی که حضرت سخن می گوید، ایمان است. «جَعَلَ اللّهُ الاْیمانَ تَطْهیراً لَکُمْ مِنَ الشّـِرْکِ= خدا ایمان را قرار داد تا مردم از شرک پاک شوند». این تعبیر به خوبى نشان مى دهد که خداوند ایمان را برای تطهیر از شرک واجب کرده است. شاید مهمترین بخش خطبه این فراز باشد و بقیه فرمایشات حضرت،‌ تابع همین فراز باشد.

پس ایمان مهم است؛ چون هم مربوط به زندگی دنیایی انسان می شود و هم تعیین کننده سرنوشتش در آخرت. این ایمان به انسان بر می گردد. از این رو، باید بدانیم انسان چه نیازهایی دارد و شرک با انسان چه کار می کند و چرا خداوند تطهیر از شرک را بر انسان واجب کرده است.

قرآن می گوید که اکثر مؤمنین درجه ای از شرک را دارند. این نوعی ناخالصی است که مانع رشد ما می شود.

انسان در هر بخش (جمادی، گیاهی، حیوانی، عقلی و فوق عقل) گرایشات خاص خود را دارد. اما انسانیت انسان، مربوط به بخش فوق عقل اوست و سایر بخش ها حکم ابزار را دارند.

بخش فوق عقل است که در انسان اصالت دارد و عاشق کمال مطلق یعنی الله می شود. کسی به این مقام نمی رسد، مگر عبد صالح. بر این اساس، هدف از خلقت انسان، تخلق انسان به کمال مربوط خودش است، یعنی تشبه به الله که با ایمان به دست می آید.

 

برگرفته از سلسله مباحث شرح خطبه فدکیه-هیئت جرعه نوشان مکتب العباس (سال95)- شب اول

نظری داده نشده

Top
برای عضویت در خبرنامه پست الکترونیکی خود را وارد کنید

خبرنامه سایت منتظران منجی

Stay informed on our latest news!

اشتراک در خبرنامه سایت منتظران منجی feed